zapiekanka z makaronem - 2483 przepisów (strona:137/166)

Kanapka panini z grillowanymi warzywami i idealnie stopionym serem żółtym 134

Włosi słyną z pizzy i makaronów, ale są również mistrzami przepysznych kanapek na ciepło nazywanych panini. Panino oznacza po włosku "mały kawałek chleba" i odnosi się do bułek lub właśnie kanapek najczęściej z ciabatty z różnymi wędlinami, serami i warzywami. Dziś przygotowałam dla Was przepis krok po kroku na wegetariańskie panini z dodatkiem grillowanej cukinii i kolorowych papryk - póki sezon(...)mozzarella, zaś z serwatki, która zostanie po jego wytworzeniu, robi się ser ricotta. Jak się domyślacie, ser Burger & Toast przeznaczony jest do przygotowywania burgerów i tostów, a także zapiekanek, grzanek oraz innych gorących dań. W kanapkach panini sprawdza się idealnie - ładnie topi, pozostaje ciągnący i aromatyczny. Sprzedawany jest w formie grubych plastrów, które tylko czekają, aby roztopić się

Chilli Czosnek i Oliwa
"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 186

jeszcze wieczorem, po powrocie z pracy. Większość czasu spędzamy poza domem, a w brzuchu burczy, nie nadąża za szalonym trybem naszej egzystencji. A wokół same fastfoody. Gotowe kanapki, burgery, zapiekanki, majonezowe sałatki… A gdyby tak, pomimo pędu i szaleństwa móc jeść zdrowo, by mieć siłę do tego całego pośpiechu? Grażyna Bober-Bruijn „Pysznymi do pudełka” udowadnia, że można. Jak zapowiada(...)została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów najlepiej sprawdzą się na pikniku

Życie zamknięte w smaku
31 dań jednogarnkowych 5572

Dania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią(...)podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem

Moja smaczna kuchnia
Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym 212

Jesień to czas zapiekanek. Gorące obiady z pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta , to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa(...)każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Parmezan - skład, historia, produkcja 175

parmezanu sięgają XI wieku, kiedy to został wyprodukowany po raz pierwszy przez Benedyktów i cystersów. źródło: sport.pl Parmezan nadaje się zarówno jako dodatek do różnego rodzaju potraw m.in. pizzy, zapiekanek oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jest znany na całym świecie. Dojrzewa ok. 24 miesiące, nie wymaga pasteryzacji. Zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego, ważącego ok. 40 kg kręgu. Najlepszy parmezan(...)Cena za kilogram tego sera waha się w granicach 8-10 euro. Z CZYM PODAWAĆ Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto, spaghetti. źródło: smakizycia.pl WARTOŚCI ODŻYWCZE W parmezanie mamy mnóstwo wzbogacających

Gotuję Testuję
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 181

zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym(...)wolnym ogniu. Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos.  Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :) Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Razowa Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 198

Bardzo syta mięsna zapiekanka przełożona razowymi płatami lasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. 12 razowych płatów lasagne 500 g mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami następująco: 3 płaty lasagne, następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna porcja mięsa i sera, 3 płaty makaronu, reszta mięsa i porcję sera, ostatnie 3 płaty makaronu i reszta sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 150

wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;)   Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już na patelni, to danie właściwie robi się samo. W czasie, gdy zapiekanki są w piekarniku można przygotować szybką, zdrową i mega pyszną sałatkę szopską, w której jesteśmy absolutnie zakochani. Wcześniej dodatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy(...)colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko i są mega smaczne. Czasami można pozwolić sobie na taki fast foodowy obiad. :)   Makaron Dominik nie jest największym fanem makaronu... ledwo toleruje te, które przyrządzam, a najbardziej lubi lasagne, która w ogóle nie przypomina mu makaronu. Ja natomiast makaron kocham i mogłabym go jeść

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 266

wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;)   Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już na patelni, to danie właściwie robi się samo. W czasie, gdy zapiekanki są w piekarniku można przygotować szybką, zdrową i mega pyszną sałatkę szopską, w której jesteśmy absolutnie zakochani. Wcześniej dodatkiem była sałatka grecka, ale po wizycie w Bułgarii zmieniliśmy(...)colesław. Wierzcie lub nie, ale nigdy nie jadłam lepszych hamburgerów. Przygotowuje się je naprawdę szybko i są mega smaczne. Czasami można pozwolić sobie na taki fast foodowy obiad. :)   Makaron Dominik nie jest największym fanem makaronu... ledwo toleruje te, które przyrządzam, a najbardziej lubi lasagne, która w ogóle nie przypomina mu makaronu. Ja natomiast makaron kocham i mogłabym go jeść

Cooking Monster
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień 96

pierwszym miejscu. Przed Ewą Wachowicz:) To miłe, ale też musimy przyznać, że przepis naprawdę działa i kurczak jest pyszny. Do kurczaka podaliśmy dwie super rzeczy: ziemniaczany kugel , czyli pyszną zapiekankę z tartych ziemniaków i pieczone, podlane miodem brukselki . Wkrótce wrzucimy na bloga przepisy na obydwa dania, bo naprawdę są warte spróbowania. Eksperymentalna pomidorowa Na przystawkę do sobotniego obiadu była zupa(...)robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe dwa dania. Właściwie to trzy, gdyż sos trafił jeszcze to makaronu z pure z cieciorki . Dwa pozostałe dania również powstały na zasadzie łączenia tych samych składników. Pierwsza to kurczak po chińsku do zrobienia w 10 minut . Druga to pyzy z kaszy jęczmiennej

Niedzielny kucharz
Szparagi w boczku z żółtym serem 212

Szparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak przygotować kutię? 168

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis dnia: Wegetariańska lasagna ze szpinakiem i groszkiem 108

Anglicy wolą mówić lasagna, natomiast Amerykanie lasagne. Włosi? To zależy od regionu. Wydawać by się mogło, że kto, jak kto, ale Włosi powinni wiedzieć jak powinno się prawidłowo nazywać zapiekankę, gdyż w końcu jest to jedna z flagowych potraw cucina Italiano. Anglicy wymyślili lasagnę Tyle, że pochodzenie lasagne wcale nie jest takie pewne i do ojcostwa przyznają się – uwaga! – Anglicy(...)zielonej wegetariańskiej lasagni, której przygotowanie, zamiast godziny, zajmuje 15 minut! Potem do pieca na 40 minut i pyszne, lekkie danie gotowe. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 9 płatów makaronu lasagna Opakowanie szpinaku 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka tartego czosnku 1 szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nadzienie Opakowanie riccotty 200 g 1 szklanka tartego parmezanu 2 jajka

Niedzielny kucharz
Piątek: Wegetariańska lasagna ze szpinakiem i groszkiem 134

Anglicy wolą mówić lasagna, natomiast Amerykanie lasagne. Włosi? To zależy od regionu. Wydawać by się mogło, że kto, jak kto, ale Włosi powinni wiedzieć jak powinno się prawidłowo nazywać zapiekankę, gdyż w końcu jest to jedna z flagowych potraw cucina Italiano. Anglicy wymyślili lasagnę Tyle, że pochodzenie lasagne wcale nie jest takie pewne i do ojcostwa przyznają się – uwaga! – Anglicy(...)zielonej wegetariańskiej lasagni, której przygotowanie, zamiast godziny, zajmuje 15 minut! Potem do pieca na 40 minut i pyszne, lekkie danie gotowe. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 9 płatów makaronu lasagna Opakowanie szpinaku 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka tartego czosnku 1 szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nadzienie Opakowanie riccotty 200 g 1 szklanka tartego parmezanu 2 jajka

Niedzielny kucharz
Cannelloni z jarmużem 170

beszamelowy: 30 g masła - 2płaskie łyżki 30 g mąki - 2 łyżki 500 ml mleka sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano Dodatkowo: parmezan,2 garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek Wykonanie: obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek .Poddusić na rozgrzanym maśle.W tzm czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki,pora pokroić(...)naczyniu do zapiekaniu na pomidorowym sosie napełnione cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym,tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta.W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone posypać zapiekankę startym parmezanem i reszta posiekanych orzechów włoskich zapiekać w 220`C 20-25 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania