indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy(...)plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min. Możemy podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem. Artykuł ROLADKI Z BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakjego próbowanie to nie lada przyjemność. Francja słynie również z ciasta francuskiego oraz bagietek, które są popularne w naszym kraju w różnych formach, na przykład na śniadanie, do zapiekanek czy do małych kanapeczek. Widać, więc wyraźnie, że specjałów kuchnia tego typu ma bardzo dużo, ale od nas samych zależy czy ją wybierzemy i stanie się nasza ulubioną, czy też jednak(...)proste zadanie, na jakie z pozoru wygląda. Podobnie jak w kuchni włoskiej, we Francji również możemy znaleźć sporą ilość przepisów na dania makaronowe. Jeżeli chcecie wykonać francuskie przepisy na makarony to najważniejsze jest dobranie odpowiedniego rodzaju sera oraz przygotowanie sosów. Odgrywają one fundamentalną rolę w całym procesie gotowania. Jest pięć podstawowych, z których następnie wykonuje się kolejne kombinacje
Codogaraindyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy(...)plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min. Możemy podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem. Artykuł ROLADKI Z BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakZ pewnością są wśród Was tacy, którzy jeszcze nie jedli dania z dynią w tym sezonie. Pora to nadrobić, bo sposobów na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa
Moja smaczna kuchniaprzepyszne jedzenie - restauracja nazywa się Piccadilly. Zamówiliśmy tam: jagnięcinę z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami (tak-dla mnie też było zdziwieniem, że do ryżu jeszcze pieczone ziemniaki) oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym - uwaga - nie była to śmietana taka jak u Nas - gęsta i biała - nawet nie potrafię tego opisać - było to coś w rodzaju delikatnego sosiku jednocześnie(...)sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku
MintTastesosów pomidorowych, makaronów, serów i ostrej papryki. Dziś przygotuję Wam danie, które na Sycylii jadaliśmy tylko wtedy, kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu. Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia. Składniki ziemniaki świeża bazylia tarty parmezan kilka(...)podać w towarzystwie ulubionej zieleniny. Jako, że bardzo dbam o moją wątrobę, dosmaczyłam całość tłoczonym na zimno OLEJEM Z OSTROPESTU PLAMISTEGO , gdyż piję dużo kawy z ekspresu. Sycylijska zapiekanka pyszna jakieś pół godziny od wyjęcia z piekarnika, ale najlepsza na drugi dzień, o ile doczeka! Delizioso
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam kaszę! Każda jest dla mnie warta zachodu i na pewno wygrywa w konkurencji tak z ryżem, jak i z ziemniakami. Może nie z makaronem... Powiedzmy, że te dwa źródła węglowodanów złożonych zajmuja w moim sercu równorzędna pozycję. :) Kuskus mieszka w szklanym słoju w szafce, i jest zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje(...)pieczarek i na koniec jeszcze raz warstwę kaszy. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Na wierzchu kaszy ułóż pokrojony na kawałki boczek* i starty ser. Zapiekaj przez około 20 minut. Zapiekankę można przygotować wcześniej - do 3 kroku, a odgrzewajac przykryć najpierw na 10-15 minut kawałkiem folii aluminiowej, po czym posypać serem i boczkiem i dokończyć zapiekanie. * Zwykły boczek wieprzowy, zwłaszcza
Lejdi of the houseCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: ryż ugotowany 2 woreczki, szpinak świeży 3 pęczki, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 1
W Mojej Kuchni Lubiępewnie wielu z Was boryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?" Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę , paszteciki , zupę mulligatawny , zapiekankę (pie), a nawet sałatkę ! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego , czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne i aromatyczne(...)mięsa rosołowego doprawić przyprawami: słodką i ostra papryka, ziołami: oregano, bazylia i tymiankiem i opcjonalnie ostrym sosem chilli (Tabasco). Dopawic do smaku sola i pieprzem. Ragu podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Codzienne GotowanieBardzo dobre danie, polecam. Niestety więcej zdjęć nie zdążyłam zrobić. Było to danie na imprezę i tak szybko jak położyłam na stół tak zniknęło. Pierś z
Kuchnia Pokoleńkiedy dany produkt zachowuje pełnię walorów smakowych, jednak po tym terminie nadal może być zdatny do zjedzenia. Taką datę najczęściej znajdziesz na produktach suchych, np. kasza, ryż czy makaron. "Należy spożyć do" to informacja, do kiedy dany produkt nadaje się do spożycia, po upływie tej daty raczej nie powinniśmy już ich jeść. Taką datę znajdziemy na produktach szybko psujących się(...)zrobić z ugotowanym kalafiorem z wczorajszego obiadu? Nie wyrzucaj! Zawsze znajdzie się sposób na to, żeby wykorzystać to, co zostało. Ryż możesz wykorzystać do przygotowania sałatki, kalafiora dodać do zapiekanki, a czerstwy chleb możesz reanimować w piekarniku. W Internecie znajdziesz dużo przepisów, które umożliwią Ci wykorzystanie tego, co zostało. Polecam spróbować wprowadzić te kilka zasad - oszczędność środowiska i portfela
Z notatnika dietetykaWitajcie :) Zostałam zaproszona przez firmę PAMAPOL do wspólnej zabawy jak wykorzystać gotowe dania ze słoika do przygotowania szybkiego, pysznego i nietypowego dania. Ja mam dzisiaj propozycję
Sama słodycz i szczypta chilinajlepszy przyjaciel człowieka pracującego. W tym wpisie powiemy Wam jak spakować sałatkę do słoika i zrobić z tego doskonały lunch. Od dawna propagujemy na blogu patent polegający na robieniu zapiekanek w słoikach . Zrobiliśmy też kilka przepisów na zupy instant z kostką rosołową domowego wyrobu zamknięte w słoiku, które wystarczy zalać wrzątkiem. Według nas hermetycznie zamykane słoiki to bardzo wygony, trwały(...)słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładacie makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch sałatę. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach
Niedzielny kucharz