zapiekanka makaronowa - 2350 przepisów (strona:91/157)

Kluski ze słodkich ziemniaków 169

smak jest jednak bardzo ciekawy i warto dla odmiany przygotować coś troszkę innego. Dzisiaj zrobiłam zwykłe kluski, które mogą być alternatywą dla makaronu. Moje inne propozycje na danie z batatami to: Frytki z batatów Indyk zapiekany z warzywami i batatami Placuszki z cukinii i batatów Składniki  dwa średniej wielkości bataty 1 jajko 3/4 szklanki mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 167

zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu. Sos możecie doprawić dowolnymi ziołami. Artykuł Pulpety wegetariańskie

Kuchnia Bazylii
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serami 500

gorgonzola. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujmy do momentu rozpuszczenia serów i zgęstnienia sosu. Gotowy sos mieszamy z makaronem i kurczakiem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze

VioletoweKucharzenie
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 181

sera. Nakryć 4 warstwą makaronu. Wierzch posypać obicie tartym żółtym serem. Całość musi być dobrze  przykryta  serem, niczym pierzynką by makaron nie zrobił się twardy od wysokiej temperatury. Wierzch nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut można zdjąć folię. Po wyjęciu z pieca odczekać 20 minut i podawać gorące

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZAPIEKANKA A' LA LAZANIA 145

Rozprowadzić bulionem,gotować,aż sos zgęstnieje.Do sosu wrzucić pieczarki,wymieszać.Dodać roztrzepane ze śmietaną jajka,przyprawić do smaku.W żaroodpornym naczyniu układamy połowę makaronu,polewamy połową sosu,układamy kotlety.polewamy resztą sosu,przykrywamy resztą makaronu.Posypujemy serem i zapiekamy ok.30 min.w 190 st.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Faszerowane muszle pod beszamelem 324

pomocą pędzelka - układaj makaron i posyp startym serem. Naczynie przykryj aby makaron nie wysechł i przygotuj sos beszamelowy - link poniżej: https://alutka-gotuje.blogspot.com/2016/03/lasagne-bolognese.html. Makaron zalej przygotowanym sosem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni - wstaw naczynie (przykryte) i zapiekaj

Alutka-Gotuje
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 105

czas mieszając ( najlepiej trzepaczką), ponownie doprowadzamy do zagotowania. Mozzarellę i drugiego pomidora, kroimy na pół centymetrowej grubości kawałki i u kładamy plastry na makaronowym farszu. Na całość wylewamy sos beszamelowy, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni zapiekanki. Następnie wkładamy naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy i jeszcze gorąca zapiekankę nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Spaghetti po sycylijsku 221

wraz z mięsem i pozostałymi składnikami, zetrzeć na tarce parmezan i dodać do całości.  Opcjonalnie proponuję do całości dodać dwa żółtka, makaron będzie wtedy ładnie trzymał formę.  Całość mocno docisnąć, kolejno przykryć plastrami bakłażana.  Zapiekać w piekarniku przez około 40 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, odwrócić całość górą do dołu, zdjąć pergamin

Garniec Magalie
Pasta z grillowanych bakłażanów, z dodatkiem bazylii i oregano 133

Bakłażany bardzo lubię. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem... chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się. Składniki: 2 średnie bakłażany , 2 łyżki posiekanej świeżej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 203

Dzień pod tytułem porządki świąteczne dobiega końca i w końcu mogę, kolokwialnie pisząc, zasiąść przy garach.Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g

BaRepas
Jak przygotować obiad z 4 składników? Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem 375

pokrojony na plasterki czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak. Całość dusimy, aż woda odparuje. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy ze szpinakiem i serem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 10 minut w temp

Moja smaczna kuchnia
Makaron na słodko - Makaronowa szarlotka pod pierzynką 264

Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu. 3. Ubijamy białko z 3 łyżeczkami cukru na sztywną pianę. 4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, potem uduszone jabłka, całość zakrywamy ubitymi białkami. Pieczenie (piekarnik elektryczny, termoobieg): Całość zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 min.  Kalorie: 1 porcja - ok. 350 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i..... 121

przy drugiej, tak aby dotarła do dna i w każdej znalazło się mięso razem z sosem. Następnie między makaron wciskamy plasterki cukinii. Nakrywamy folią aluminiową, stawiamy do nagrzanego piekarnika ( 190 stopni). Po 30 minutach zdejmujemy przykrycie , posypujemy wierzch serem  i zapiekamy kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, nie wyjmujemy od razu, dopiero po  jakiś

Dieta moja pasja
Ravioli z maślakami zapiekane z pomidorami 124

Od sąsiadki dostałam maślaki. Postanowiłam zrobić pierwsze w moim życiu ravioli. Nie wyglądają tak pięknie jak z włoskiej restauracji ale są na

Bon Appetit Małgorzaty
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 169

Daktylowce  należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile

Kulinarny karnet Christophera
ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM 162

Danie idealne na smaczny, niezawodny obiad... muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym, całość posypana serem i zapiekana w sosie pomidorowym. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego spaghetti

Zrób to smacznie
Dynia makaronowa zapiekana i kasza jaglana z kleksem śmietany 138

1 dynia makaronowa 300 g mięsa mielonego 150 g sera żółtego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu oregano bazylia pieprz ziołowy 1 szkl kaszy jaglanej śmietana

Gotowanie jest łatwe
Cukinia zapiekana z grzybami 205

żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.  Cukinia zapiekana z grzybami Składniki  na 4 porcje Czas przygotowania:  70 minut Składniki: 2 średnie okrągłe zielone cukinie

Kulinarne przygody Gatity
Wegetariańska lasagne z młodą cukinią 146

Głównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku(...)przez 5 minut, po czym wymieszać z połową startego sera. Jogurt wymieszać z ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez  około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tosty z masłem czosnkowym 268

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co

Kuchnia Pełna Pasji
TRADYCYJNE CANNELLONI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM 224

Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych. Bogata w smaki i pożywna jest idealna do serwowania rodzinie. Nadziewane cannelloni jest świetnym rozgrzewaczem na zimowe popołudnia, więc

Przepisy Aleksandry
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 262

średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek, czosnek - w płatkach lub granulowany, cynamon, cukier, płatki chili (opcjonalnie) makaron lub ryż do podania oliwa z oliwek patyczki lub szpikulce do szaszłyków Kurczaka kroimy w równe plastry, w sumie powinno nam wyjść ok. 12 podobnych kawałków. Umieszczamy w misce, oprószamy(...)znalazł się w środku z bakłażanem na zewnątrz. Tak przygotowane porcje nadziewamy na patyczki, tworząc cztery szaszłyki i przekładamy do sosu. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 min. W tym czasie gotujemy makaron lub ryż według instrukcji na opakowaniu. Pasować będzie także kasza kuskus lub świeże pieczywo. Szaszłyki podajemy lekko ostudzone. W Grecji do takiego

Ratunku obiad