zapiekanka makaronowa - 2350 przepisów (strona:98/157)

Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym 142

czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem.  5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego 6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie  7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch  8. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  przez 30 min.  Smacznego

Mój pomysł na
MAKARONOWE KOSZYCZKI Z WARZYWAMI 127

smaku solą i pieprzem, ogrzewając mieszamy aż płyny odparują. Jogurt mieszamy z jajkami, ricottą i kurkumą. Małe porcje makaronu rozkładamy do foremek na tarteletki, wylewamy po dwie łyżki masy jajecznej a na to kładziemy porcję warzyw.  Tarteletki zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 15 minut.  Podajemy ciepłe posypane kiełkami i bazylią. Smacznego. Polecam zakupy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z brokułem (dla wegetarian i nie tylko;)) 164

podzielony na cząstki brokuł, - pietruszka, - całość posypać żółtym serem. Pamiętajcie proszę o tym, że warzywa lub sosy można do zapiekanek doprawiać bardziej szczodrą ręką. Dobrze doprawiony sos czy też cebula, pomidory i pieczarki dodadzą smaku "nijakiemu" z natury makaronowi. I dzięki temu uzyskacie idealną kompozycję smaku. :) Naczynie wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Całość zapiekamy w 200 stopniach ok 30 minut

Kuchnia smaków
Zapiekanka makaronowa z łososiem 279

kostkę i opróczyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koperkiem, do smaku dodać sól i pieprz. Ugotowany makaron, pokrojonego łososia i sos śmietanowy wymieszać w dużej misce. Dodać garść startego sera i ponownie wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i przełożyć wymieszane składniki. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 289

miski lub z powrotem do garnka. Polej oliwą, octem balsamicznym i wymieszaj (dzięki temu nie będzie się sklejał). Teraz do makaronu dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, kapary, oraz kalafiora i pomidorki razem ze wszystkimi sokami i przyprawami z naczynia do zapiekania. Wymieszaj, posyp podprażonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie dopraw solą. Podawaj od razu. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaronowe muszle zapiekane ze szpinkaiem i ricottą 73

czyszczenie zamrażaki z zapasów szpinaku.  Akurat miałam do wykorzystania muszle makaronowe więc szpinak został wykorzystany jako farsz razem z ricottą. Całość zapiekłam w sosie pomidorowym pod pierzynką z cheddara. Porcja jest duża zapiekałam w dwóch naczyniach. Polecam także muszelki zapiekane pod beszamelem .  składniki: 250 g muszli makaronowych 500 g ricotty 800 g szpinaku, u mnie mrożony grubo siekany(...)doprawiałam bo to mój domowy więc jest idealny w smaku. Makaronowe muszle nadziać szpinakowym farszem i układać jedna przy drugiej na przecierze pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180/190 C i zapiekać ok 30 minut. Po wystawieniu z piekarnika gorącą zapiekankę posypać jeszcze niewielką ilością startego cheddara

Monia miesza i gotuje
20 najlepszych przepisów z serami! 542

Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron razowy w natce

Moja smaczna kuchnia
Red Groats Stuffed Peppers 177

znudzonych ziemniakami, ryżem i makaronem. Faszerowana papryka to zapewne żadna nowość. Ale ja z kaszą robię ją po raz pierwszy i uważam, że jest fantastyczna. Doskonale sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do dania głównego.  Papryka faszerowana #1 2 czerwone papryki 100g kaszy gryczanej kilka grzybów suszonych 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 plasterki żółtego(...)sól itp.) Paprykom ścięłam górę, wycięłam gniazda nasienne i wypełniłam je nadzieniem z kaszy. Nafaszerowane papryki przykryłam plastrem sera i zapiekłam w 150st. przez 30 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem Suszone grzyby

bastalena
Menu na tydzień – lekkie dania wegetariańskie 255

Wegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z pomidorkami – taka jest nasza propozycja menu na tydzień przed świętami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujecie w sobie wiosnę! Lekkie dania wegetariańskie – czyli wewnętrzna wiosna Pięć wegetariańskich dań(...)nasze dania na ten tydzień są za to wiosenne i kolorowe. Dzięki nim na pewno poczujecie się lekko i pełni energii! Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu i poza zapiekanką pasterską, która wymaga więcej uwagi, można je zrobić w 30 minut. Przygotowanie całego menu dla dwóch osób kosztowało nas 150 zł. Menu na tydzień – lekkie dania wegetariańskie Niedziela: Wegetariańska

Niedzielny kucharz
Cannelloni bolognese 182

Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym   z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z

Wanilia i Kardamon
Makaronowe gniazdka z klopsikami 125

Makaronowe gniazdka z klopsikami Smakowite połączenie makaronu z mięsem mielonym, a wszystko to zapieczone w pomidorowym sosie, pod pierzynką z żółtego sera. Ciekawy i oryginalny pomysł

Blog z Apetytem
Lasagne ze szpinakiem 173

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki (4 porcje): 9 płatów makaronu lasagne 500 g szpinaku (u mnie mrożony) 100 g sera pleśniowego kulka mozzarelli ok. 100 g sera żółtego oregano gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sos beszamelowy(...)Przygotowujemy sos beszamelowy .Następnie składamy naszą lasagne w jedną całość: spód naczynia do zapiekania smarujemy masłem, potem układamy pierwszą warstwę płatów makronu, polewamy sosem beszamelowym i nakładamy część szpinaku, po czym posypujemy niewielką ilością startego sera żółtego. Przykrywamy makaronem. Potem znowu polewamy beszamelem, wykładamy część szpinaku i posypujemy odrobiną sera żółtego. Na ostatniej warstwie makaronu ponownie nakładamy ostatnią już część

psgotujemy
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą 201

Znowu zrobiłam   pesto  z rukoli i suszonych pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do  makaronu  a resztę do przygotowania tych pysznych roladek. składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 3-4 łyżki  pesto z rukoli i suszonych pomidorów sól,pieprz 1 kulka mozzarelli pół szklanki białego wytrawnego wina olej do smażenia(...)wszystkich stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż mozzarella się zarumieni. Kuskus przygotować według przepisu. Cukinie umyć, osuszyć i razem ze skórką pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojoną cukinie. Smażyć

Monia miesza i gotuje
Naleśnikowa lasagne 158

minut Danie gotowe! :) Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki i zająć się tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie krótszy niż w przypadku tradycyjnej lasagne, gdyż naleśniki nie muszą się "ugotować" w sosie beszamelowym tak jak makaron.    Możecie użyć Waszego ulubionego sosu pomidorowego i eksperymentować ze smakami. Myślę, że to danie zasmakuje zarówno dorosłym

Cooking Monster
Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 132

przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos i pulpeciki. Mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Na wierzch dajemy kulki mozzarelli i całość zapiekamy w 180 stopniach około 10 minut. Przed podanie posypujemy rukolą

kruche babeczki