Nigdy nie robiłam ani nie piłam kiszonego barszczu. Postanowiłam to nadrobić i zrobiłam. Nie spodziewałam się, że ten barszczyki jest taki pyszny. Smakuje jak ten kupny instant z torebki ale można go bardzo łatwo zrobić samemu w domu z warzyw i aromatycznych przypraw.składniki:1 kg czerwonych buraczków1 marchewka1 pietruszkakawałek selera4 ząbki czosnku4 liście laurowe1 łyżka soli1 łyżka cukru1 łyżka(...)słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np. czysty barszczyk lub barszcz czerwony zabielany, zestawiamy z ognia nastęnie dolewamy tego kiszonego i mieszamy
Monia miesza i gotujeZakwas na barszcz czerwony...Intensywnie czerwony i... buraczany.Pachnący czosnkiem i przyprawami.Bez dodatku konserwantów i chemii.Idealny do wigilijnego barszczu.Zapraszam! Składniki:2 kg czerwonych buraków;3 litry wystudzonej, przegotowanej wody;3 łyżki soli;4 ząbki czosnku;3 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego. Sposób przygotowania:Wodę zagotować wraz z solą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać(...)gdzie temperatura wynosi około 24 stopni).Po upływie doby zakwas powinien zacząć się pienić.Zakwas jest gotowy po 4 - 5 dniach.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z gotowego zakwasu należy ściągnąć pianę i przez gazę/lub sito zlać go do butelek czy słoików.Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie lub przechowywać w lodówce przez
Gospodyni MiejskaBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego(...)kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Przepis na wigilijny barszcz czerwony znajdziecie tutaj. Zakwas na czerwony barszcz Proporcje na około 1 litr zakwasuCzas przygotowania: 30 minut + 7 dni Składniki: 1,5 kg buraków Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki 4 ząbki
Kulinarne przygody GatityDzień dobry!To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia(...)barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku!Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy to czuć było w nim przyjemny kwaśny aromat, czosnek, już nigdy nie zdecyduję się na "zwykły
Pora coś zjeśćSkładniki : 2 kg czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z solą i pozostawić do wystudzenia Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać, a jeśli mamy buraki dość młode i z pewnego źródła to tylko dobrze je wyszorować i pokroić w plastry Czosnek obrać i ewentualnie pokroić(...)barszcz czerwony. Uwagi do przepisu :Z dojrzałego zakwasu zdjąć ewentualną pianę ( u mnie nie było ) i przelać do butelek.Zakwas można przechowywać w lodówce przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli spożytkować go w późniejszym czasie.Warto też przygotować barszcz.Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja.Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego
Proste PotrawyBarszcz czerwony czysty na zakwasie...Intensywnie czerwony, mocno buraczany.Na domowym zakwasie, bez octu czy kwasku cytrynowego.W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków.Pełen aromatu czosnku i majeranku.Niezbędny na wigilijnym stole.Składniki:1 kg buraków;1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony;2,5 litra zimnej wody;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część(...)litrów barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą do wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony.Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego.Zakwas jest dość słony, więc należy uważać, aby nie przesolić
Gospodyni Miejskajuż ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz. Składniki: 1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym
Czerwień i błękitBarszcz na Święta Bożego Narodzenia to rzecz święta. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Idealny jest domowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikBarszcz na zakwasie to jak pewnie u większości z was rzecz obowiązkowa na świątecznym stole. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. W ciągu
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 kg burków czerwonych 1 marchewka 1 pietruszka plaster selera 1 łyżeczka ziarenek kminku 6 dużych ząbków czosnku 2 l wody 1 łyżka cukru 1
kulinarnyswiatdomibyło ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już. Robiłam zakwas na barszcz czerwony bez czosnku i był zupełnie dobry. A , że przyszła pora zakisić nowy na wigilijny barszczyk wymyśliłam sobie jeszcze inną nutę smakową. Wstawiam przepis dziś mimo tego , że zakwas jeszcze ,, pracuje
Buniabaje w kuchniCzerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią(...)pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry
Kulinarne przygody Gatitywalentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P odsyłam Was także do innego mojego przepisu na krem z buraków: kliknijSkładniki:5 buraków2 cebule3 liście laurowe5 kulek ziela angielskiegocukier, sól, pieprz do smakuokoło 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę(...)osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy fantazyjnymi kleksami. :)czerwony, zabielany barszcz na zakwasie (zdjęcie robione w domu
Bon Appetit Małgorzatyczerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) ziele angielskieliść laurowykminek mielonymajeranek1 ząbek czosnkusok z cytryny lub ocetSposób wykonania:1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do wywaru warzywnego dodajemy zakwas(...)buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek i ząbek czosnku pokrojony w plasterki, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu lub koncentratu. Jeśli barszcz wyszedł mało kwaśny to dokwaszamy go sokiem z cytryny lub octem.3. Na koniec dodajemy majeranek.Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj wpis przypominajka. To już czas, żeby nastawić zakwas do Wigilijnego barszczu. Przepis na barszcz znajdziecie w tym wpisie. Potem już
Sto kolorów kuchni