angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonej kolendry (czasem jest zastępowana zmielonymi nasionami wiśni wonnej) 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i... gotowe :) Przechowywać w szczelnym pojemniku. Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw. Uwaga Jeżeli używamy całych nasion
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposypać startą skórką z pomarańczy. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) Sernik zaraz po wyjęciu z formy bez kremu pomarańczowego Sernik z kremem pomarańczowym __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Jogurtowy sernik z wiśniami Sernik kawowy
maniapieczeniasię na naszym talerzu. Poniżej przepis na przepyszne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką. Jest smacznie, jest zdrowo i kolorowo. Składniki (na 2 porcje): 1 banan 1 jabłko 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone lub z syropu) sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy garść orzechów włoskich garść migdałów garść orzechów nerkowca 30 gram masła 1 łyżka miodu lub syropu z agawy, klonowego
Mango Papajawłasnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardzo czekoladowe, ani kawowe. Ja osobiście unikam dodatków w postaci lukrów czy posypek. Wystarczy mi sama babeczka. Można ewentualnie zatopić w niej kostkę czekolady czy też kandyzowaną wiśnie :) A może orzechy ? Propozycji jest wiele :) Życzę wszystkim smakowitej soboty
W Moim Magicznym Domupieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika
Kolorowy Przepisowniknastępnie wyjąć i posypać przez siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem
Gotowanie-ukduże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby 1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą
Mała Cukierenkablaszkę 15×15 cm: 250 g mąki (użyłam pół na pół pełnoziarnistej i białej tortowej pszennej) 1 średni banan 150 g kandyzowanych skórek cytrusowych 200 g kandyzowanych wiśni 400 g rodzynek skórka z 1 otartej pomarańczy skórka z 1 otartej cytryny 100 ml soku- ja użyłam domowej roboty z aronii ale równie dobrze może to być
greenscarfzdrowej energii. Bez dodatku cukru, zawiera tylko naturalne. Świetna propozycja dla osób, które uczulone są na różne alergeny, jak i dla cukrzyków. W skład wchodzą daktyle, rodzynki, migdały, żurawina, wiśnia suszona, błonnik jabłkowy. https://www.facebook.com/RawAndHappy.eu/?fref=ts http://www.rawandhappy.eu
R'n'G Kitchenpowstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy
Czerwona Porzeczkapysznym syropem pomarańczowym. Również jogurt naturalny będzie zupełnie inaczej smakował z dodatkiem ulubionego syropu Paola. Na podwieczorek możesz przygotować budyń kokosowy i polać go aromatycznym, pachnącym syropem o smaku wiśni. Zamiast posypywać placki z jabłkami cukrem pudrem, można osłodzić je kilkoma kroplami syropu gruszkowego. Pierogi z serem czy owocami również możesz polać syropem Paola. Zupa owocowa stanie się bardziej pachnąca
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut. Na patelnię wlałam miód wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizowałam jabłka aż zaczęły być miękkie, dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia. Podałam kaczkę na półmisku obłożoną duszoną kapustą. Smacznego! http://dagoma.com.pl
Wanilia i Kardamonubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku
Moja Delicja