z wiśniami - 2497 przepisów (strona:96/167)

Staropolska nalewka wiśniowa 308

więcej „ciała” i mocy. Moim trikiem na przygotowanie idealnej nalewki wiśniowej jest połączenie nalewki staropolskiej i nalewki ekspresowej. Efekt jest naprawdę świetny!     Składniki: 500 g wiśni 200 g cukru 500 ml wódki 40% 500 ml spirytusu 95%   Wykonanie: Czyste i dojrzałe owoce wsypać Czytaj dalej... Artykuł Staropolska nalewka wiśniowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Mini torciki 239

zgęstnieje.  Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czkoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto z kefirem 159

Proste i smaczne...do ciasta można dodawać dowolne owoce..u mnie jagody, porzeczki , troszkę agrestu i wiśni. 4 jajka 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 3/4szkl.oleju 1/2 szkl.kefiru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  dowolne owoce Żółtka utrzeć z cukrem, po trochu dodawać kefir.Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.Na koniec dodać ubite

Moje domowe kucharzenie
Pyszny koktajl z owoców :) 174

ulubionych owoców (ja użyłam czarne porzeczki, maliny oraz drylowane wiśnie) jogurt grecki Wszystkie owoce zmiksowałam, podzieliłam na 2 części, do jednej dodałam jogurt grecki i dokładnie wymieszałam. Można również dodać kilka kostek lodu, koktajl jest bardzo orzeźwiający i sycący

The Sweet Damsel
Clafoutis czereśniowy 154

Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę o średnicy 20cm) czereśnie około 300g 100g cukru drobnego 125g maki pszennej 3 jajka 200ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni

Pyry na Gaz
Nalewka z wiśni (wiśniówka) 137

herbacie i idealnie smakuje zimna w lecie - na ochłodę - lub jako polewa do deserów lodowych. Dobrze zrobiona zachowa wiele wartości odżywczych i witamin i całe bogactwo smaku wiśni

Milion Smaków
Klasyczne małosolne 196

Niepowtarzalny smak i aromat...niestety możliwy tylko latem. Składniki; liście wiśni, pęczek kopru z kwiatem, 1 kg małych ogórków, po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy, 2 liście laurowe, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, Wykonanie; Ogórki myjemy. Czosnek i ogórki zalewamy zimna wodą na 2 godziny.Ziarna pieprzu, gorczycy, sól, liście laurowe, koper zalewamy około

Anioły w kuchni
Ogórki małosolne 1198

twardych ogórków 2 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (wystarczy 2-3 cm), bądź też liść chrzanu 1 duży, bądź 2 średnie kopry z dużym baldachimem 2-3 liście wiśni 2-3 liście czerwonej porzeczki NA 1 LITR WODY 1 ŁYŻKA STOŁOWA SOLI  Sposób przygotowania Ogórki dokładnie umyć. Niektórzy obcinają końcówki ogórków-podobno szybciej się kiszą, ja tego nie robią

na moim stole...
Placek czereśniowo kokosowy na maślance 193

Lato to nie tylko słońce i upały, ale też bogactwo owoców. Jedne się kończą, a zaczynają następne. Truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki… i nie tylko, to „owocowe symbole” lata. Nie ma lepszego zastosowania dla nich niż… zatopienie w cieście. Oczywiście zjedzone na surowo są bardzo zdrowe, ale co szkodzi nam upiec, np. placek czereśniowo kokosowy na maślance.     Składniki

mojewypiekiinietylko
Ogórki kiszone, małosolne na zimę 189

Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. 3.  Zalać słoje z ogórkami ZIMNĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. A tu zapasy z poprzedniego sezonu i piękne nakładki na słoiczki

Apetyczna babeczka
Lektura na wakacje. W pięciu tomach 180

zgadza się pomóc w zabójstwie pana Iidy - bezlitosnego wroga Shigeru. Akcja powieści dzieje się w wymyślonej krainie, bardzo przypominającej jednak średniowieczną Japonię. Choć nigdy nie przeżywałam fascynacji Krajem Kwitnącej Wiśni, opisy zwyczajów w powieści Hearn mnie urzekły. Te książki mają niesamowity klimat, któremu nie potrafiłam się oprzeć, a język, jakim są napisane, tylko potęguje to wrażenie. Kolejne trzy części opowiadają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ogórki małosolne. 179

najlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno kwiaty, jak i łodyżki) chrzan (korzeń o długości 4-5 cm lub kilka liści) 1 nieduża główka czosnku liście czarnej porzeczki lub wiśni (niekoniecznie) ZALEWA: na każdy litr wody dodajemy 30 g soli (najlepiej kamiennej). Ja na ta ilość ogórków użyłam 3 litrów wody, ale wszystko zależy od wielkości garnka i ilości ogórków

Rozpustne gotowanie
Tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową. 237

Dziś zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Kompot z porzeczek. 192

mojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania