pyszna i pożywna zapiekanka SKŁADNIKI 250 g makaronu kokardki, 3 kiełbaski śląskie, 3 łyżki kukurydzy, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, ½ szkl. śmietany, sól, pieprz, papryka słodka, kawałek żółtego sera Sos: 2 łyżki majonezu, ½ szkl. śmietany, majeranek, sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek, ketchup pikantny WYKONANIE 1.Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy(...)pieczarki, smażymy aż będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. 3. Kiełbasę kroimy w kostkę. 4. Składniki na sos mieszamy ze sobą. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem, posypujemy przyprawami
słodki bratekmąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 20 dag mięsa z rosołu marchewka z rosołu 1 średnia cebula 1/2 piersi z kurczaka 4 pieczarki sól pieprz przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki śmietany olej 2 łyżki tartego sera żółtego Z mąki, jajek, mleka i soli przygotować ciasto na naleśniki. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć(...)naleśników. Mięso z rosołu pozbawić kości i skóry - rozdrobnić. Marchewkę, cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pierś kurczaka posypaną przyprawą. Dodać cebulę i pieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około
Ewusiowe SmakiSOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ Składniki (ok. 8 gołąbków, w zależności od wielkości główki kapusty): 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy - przepłukanej 1/2 szklanki komosy ryżowej białej - przepłukanej 300 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 jajko 1 mała główka młodej kapusty 1 łyżka oleju 300- 400 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano, bazylii, majeranku i słodkiej papryki szczypta ostrej papryki(...)Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę i delikatnie zamieszaj. Przykryj garnek ponownie i odstaw. 4. Pieczarki obierz i pokrój na drobniejsze kawałki. Podsmaż na patelni z drobno posiekaną cebulą i jedną łyżką oleju. 5. Do miski wbij jajko, dodaj ugotowaną soczewicę, komosę, pieczarki i cebulę. Dopraw
Powiedz dietom nieletniej wody Dodatkowo: 8 łyżek sosu barbecue 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią 250 g żółtego twardego sera 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 1 cebula dymka Szczypiorek 8 pieczarek 8 plastrów chudej wędliny 1 duża kula mozzarelli Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier. Wlewamy olej i rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Robimy(...)kulę i odstawiamy ciasto (pod przykryciem) do wyrośnięcia na 40-60 minut. Dodatkowe składniki kroimy według upodobania wielkości składników. Swoje pokroiłam następująco: pieczarki, pomidora i mozzarellę w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę, wędlinę w małe paseczki, cebulę w plasterki, szczypiorek posiekałam a ser starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy
VioletoweKucharzeniepyszna i pożywna sałatka, którą szybko się robi SKŁADNIKI 1 słoik pieczarek marynowanych 1 woreczek ugotowanego ryżu długoziarnistego, 20 dag szynki z plastrach, ½ puszki kukurydzy, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, majonez, sól, pieprz, szczypiorek WYKONANIE Szynkę kroimy w małe paseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na małe kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Ogórki kroimy(...)drobną kostkę. W misce mieszamy ryż, szynkę, pieczarki, ogórki, jajka, dodajemy majonez oraz sól i pieprz, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem
słodki bratekwyszło?? Sami oceńcie i dajcie znać. Zakupy: Na ciasto naleśnikowe - mąka tortowa - mleko - 1 jajko - olej - szczypta soli - olej do smażenia (ja smażę na kokosowym) Na farsz - pieczarki - ser żółty Na sos: - koncentrat pomidorowy - jogurt naturalny Przygotowanie: Pieczarki obieram i kroję w mniejsze kawałki i podsmażam na patelni z odrobiną soli. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach(...)polecam przewracać naleśników metodą jak na filmach bo może zawisnąć na suficie hahahahaha. Gdy będzie złoto - brązowy można go ściągnąć z patelni. Dodajemy na środek farsz czyli nasze podsmażone pieczarki i ścieramy ser żółty i zwijamy naleśnik w rulon. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i układamy jeden na drugim. Gdy naczynie będzie już pełne robię sos. Koncentrat pomidorowy rozrabiam z wodą
Tanio smacznie i prostosynowie bardzo lubimy wątróbkę, mąż nie za bardzo, dlatego próbuję go przekonać do tego dania przez różne wersje przygotowania. Tym razem wątróbka pojawiła się w towarzystwie cebuli (obowiązkowo), pieczarek i papryki. Składniki: 500 g wątróbki z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 duża cebula ok. 8 średnich pieczarek sól i pieprz 2 łyżki oleju szczypta suszonego rozmarynu Wątróbki oczyścić i pokroić(...)mniejsze kawałki. Cebule pokropić w pół plasterki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Umieścić wszystkie składniki, wlać 1/2 szklanki wody i smażyć, odparowując płyn. Kiedy płyn odparuje przyrumienić wątróbkę i warzywa, dodając pod koniec rozmaryn, sól i pieprz. Wątróbkę podałam z pieczonymi ziemniakami i ćwikłą
Czerwień i błękitpojechać musimy...bosko...mięso rozpływa się w ustach. Polecamy, koniecznie polecamy! Składniki 800 g karkówki cielęcej 3 młode marchewki 2 cebule młody por 4 łodygi selera naciowego 150 g pieczarek 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka kaparów 3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podgotowujemy w osolonym wrzątku. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i smażymy na rozgrzanym oleju. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę, podsmażamy w taki sposób (kilka minut
R'n'G Kitchenprzygotowaniu. Chyba najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich warzyw. Zdrowe leczo - przepis: Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli macie duże pieczarki, to pokrójcie je w ósemki. Szalotki kroimy w plasterki. W garnku na odrobinie oleju podsmażamy kiełbasę, jak już będzie podsmażona dodajemy(...)cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy przez ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce , doprawiamy oregano, solą, pieprzem, bazylią i dusimy przez ok. 10 minut na wolnym ogniu. Smacznego! Post Zdrowe leczo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cytryny 1łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej 2-3 ząbki czosnku w plasterkach pół cebuli pokrojonej w kostkę 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki sól Wykonanie Umyta i osuszona pierś z kurczaka pokroić w paski Pieczarki i paprykę wymyć , pokroić w kostkę. . Cebulę pokroić w kostkę ,czosnek w plasterki. Sałatę wymyć i osuszyć(...)misce wymieszać natkę pietruszki ,tymianek,paprykę i sól do smaku ,dodać kawałki piersi kurczaka.,wymieszać wszystko dokładnie. .Na rozgrzanym tłuszczu udusić cebulkę ,po 2-3 minutach dodać pieczarki i po 5 minutach paprykę .Dusić wszystko około 5 minut. Odłożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu dusić kawałki piersi kurczaka. Gdy się usmażą przełożyć do miseczki z poprzednimi uduszonymi składnikami ,skropić
w mojej kuchniPyszny sycący, aromatyczny gulasz z warzywami chińskimi i pieczarkami konserwowymi Orzech . Do gulaszu użyłam wyśmienitych koncentratów ProecoPolska. Zapraszam :) Składniki: 300 g mięsa ( szynki ) 300 g karkówki 1 łyżka bazylii 1 łyżka ziół prowansalski 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu pieprz domowa vegeta do smaku 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska(...)łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy na około 15 minut do przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną i pokrojoną w pół
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na dwie zapiekanki 100 g pieczarek mała cebula masło 1/2 pęczka szczypiorku mała bagietka ser przyprawy: oregano, pieprz, sól ketchup Przygotowanie Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Dusimy do czasu aż wszystko zmięknie, przyprawiamy pieprzem i solą. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ser trzemy na grubych oczkach(...)bułce rozsmarowujemy cebulę i pieczarki następnie dodajemy ser na wierzch posypujemy oregano. Wkładamy do piekarnika na 5-7 minut. Po czasie wyciągamy posypujemy szczypiorkiem
KukuleczkiPomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch
VioletoweKucharzenieGołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy jaglanej 200 gram pieczarek 2 małe cebule Szczypta curry Szczypta chili Sól Oliwa 2 ząbki czosnku Pomysł zawinięcia jedzenia w liście zrodził się w ludzkiej głowie bardzo dawno, prawdopodobnie idea ta zaiskrzyła w głowie(...)delikatnie zgrubienia znajdujące się u nasady. Tak przygotowane liście odkładamy na bok. Następnie kroimy drobno cebulę i obsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i całość obsmażamy ok. 5 min. Jeżeli kasza jest już miękka dodajemy ją do zawartości na patelni, doprawiamy curry i chili i na małym ogniu chwilkę jeszcze podsmażamy, dokładamy przeciśnięty
Markowy smak