Makaron ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowo - serowym . . . to szybki przepis na pożywny obiadek. To mój sprawdzony sposób na smaczne danie, kiedy nie mam pomysłu na nic innego :) Danie przygotowane z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu wstęgi (400g) opakowanie mrożonego szpinaku (może być świeży) śmietanka 12% - ok. 300ml(...)boczku (u mnie rolowany z czosnkiem) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 6 dużych pieczarek 2 serki topione kremowe / naturalne sól, pieprz, zioła prowansalskie oliwa Przygotowanie: Na patelni rozmrażamy szpinak (bez oliwy), przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami - odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (al`dente) - odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron kroimy
Alutka-Gotujepieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do miski wrzucamy: mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty(...)przez praskę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i formujemy małe kotleciki. Papryki myjemy i kroimy na kawałki w "kwadraty". Pieczarki obieramy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy przygotowane składniki. Do miski dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Bataty obieramy i kroimy w dość grube słupki (jak frytki) i wrzucamy do naczynia z oliwą (najlepiej płaskiego) - mieszamy
Alutka-Gotujeporcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki 18% 100 g serka topionego pieczarkowego 20 dag sera mozarella w kawałku 20 szt. pieczarek 30 dag wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie, ostra papryka oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i wrzucamy(...)łyżkami oliwy. Smażymy ok 5 min, odsączamy z tłuszczu i wrzucamy do średniej wielkości garnka. Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w plastry pieczarki ... przyprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem - dodajemy do garnka. Teraz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy. Następnie przygotowujemy sos: Do małego garnka wlewamy ok 200 ml śmietanki
Alutka-Gotujepizzy..i muszę przyznać, że wyszło pysznie..dodatki dowolne, jak kto lubi itd. kilka kromek chleba kilka łyżek mleka 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy kilka pieczarek olej Chleb pokroić na kawałki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól, pieprz i troszkę startego sera .Mieszanką mleka z jajkami zalać chleb i pozostawić na kilka minut, aby chleb(...)nasiąkł.Pieczarki i kiełbasę pokroić i podsmażyć . Naczynie wysmarować olejem , ułożyć namoczony chleb [ w razie potrzeby odcisnąć z mleka] i troszkę ugnieść.Posypać serem, posmarować ketchupem, ułożyć podsmażone i doprawione pieczarki z kiełbasą i znów posypać serem [ ja na wierzchu w sumie ser wyłożyłam pod koniec pieczenia].Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Wątróbka z pieczarkami i nutą tymianku jest delikatna, ma wyrazisty smak i posmakuje nawet niejadkom. I kolejna ważna rzecz- wątróbkę doprawiamy po usmażeniu - tylko wtedy będzie miękka i soczysta. 800-900g wątróbki drobiowej (może być wieprzowa) 200g pieczarek 2 cebule (duże) tymianek sól , pieprz Dodatkowo: mąka olej do smażenia Wątróbkę(...)pokroić i dokładnie obtoczyć w mące. (Uprzednio można namoczyć w mleku.) Smażyć po kilka minut z obu stronach. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i pieczarki (pokrojone w plasterki). Całość tuszyć (pod przykryciem) do miękkości. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Bardzo lubię używać przypraw ze sklepu Skworcu.pl , a że mam ich mały zapas, więc w końcu zmotywowałam się i posegregowałam
Di gotujewszyscy to sprawdzicie gotując go chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka pasty pomidorowej 5 łyżek oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego(...)kawałki i posypujemy przyprawami (paprykami, solami, pieprzami, majerankiem, czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy i kroimy w plastry. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, a jeśli są bardzo drobne zostawiamy w całości. Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso, a następnie przekładamy je do rondla
Czary - gary w kuchnimnie więc musiałam go zużyć. Dorzuciłam parę składników, które miałam pod ręką. W takim sałatkowym towarzystwie wyszedł całkiem smaczny. składniki: 1 puszka groszku 1 duży słoik marynowanych pieczarek 5 jajek 200 g żółtego sera 1 mała puszeczka młodej marchewki majonez Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w niezbyt drobną kostkę. Groszek osączyć i dodać(...)pokrojonych jajek. Ser żóty również pokroić w kostkę. Pieczarki osączyć z zalewy, moje były małe więc przekroiłam tylko na pół. Małe marcheweczki osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do sałatki dodałam też marchewkę z marynowanych pieczarek (było jej kilka plasterków). Wszystkie składniki wymieszać. Połączyć z majonezem
Monia miesza i gotujejest jeszcze jedno: znikają z talerza błyskawicznie :-) No to dzieła... SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 2 jajka sól Sos: 400 g mielonego mięsa wołowego 250 g pieczarek zielona część pora 2 łyżki oleju rzepakowego 700 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek, czosnek granulowany dodatkowo: olej do smażenia, gęsta śmietana(...)zebrany płyn, a zgromadzoną na dnie skrobię przekładamy do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju - po obu stronach, na złoto - brązowy kolor. Pieczarki i pora kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i przez chwilę smażymy. Dodajemy mięso, przyprawy i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Przecier mieszamy dokładnie
Czary - gary w kuchniSkładniki: piersi z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze namoczyć(...)marynacie z oleju, papryk, kucharka, przyprawy w płynie i schować do lodówki na 2 godziny, owoce, paprykę, cebule, pieczarki, boczek pokroić na kawałki na dłuższe patyki szaszłykowe nadziewać piersi, paprykę, owoce, cebulę, pieczarki, boczek szaszłyki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 220 C około 20 minut, grzanie góra/dół, następnie obrócić szaszłyki posmarować resztą
W Mojej Kuchni Lubięoleju, szczypta soli, szczypta cukru, 1 jajko. Przepis na ciasto jest dokładnie taki sam jak przepis na ciasto na pizzę Nadzienie: 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 150 gram startego sera żółtego, 100 gram koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, bazylia i oregano. Krok 1 Do 2/3 szklanki ciepłej wody wkładamy drożdże dodajemy cukier(...)Krok 2 Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dolewamy pozostałą ilość ciepłej wody , olej i rozczyn z drożdży, całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut przykrywając ściereczką. Krok 3 Pieczarki i cebulę kroimy w pół talarki, siekamy czosnek. Krok 4 Pieczarki, cebulę i mięso mielone po kolei podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat i przyprawy, całość chwilę smażymy do momentu odparowania
Coś bym zjadłarumianą skórką i aromatycznymi grzybami. Jeśli macie ochotę na nową wersję karpia, gorąco, gorąco polecam. Jest pyszny. Składniki: • 1,5 kg sprawionego karpia, bez łba i ogona • 50 dag pieczarek • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła • mąka • 2 jajka • 1 czubata łyżka bułki tartej • 1 cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej • 1 cytryna Sposób(...)przygotowane ryby i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Usmażone porcje ryby odkładać do naczynia żaroodpornego. 6. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać obrane i umyte pieczarki, małe w całości, większe przekroić na połówki. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na złoty kolor. 7. Usmażone porcje ryby posypać pieczarkami, obłożyć wiórkami masła (mała łyżeczka). 8. Wstawić odkryte naczynie
W mojej kuchnipyszne danie w swojej kuchni. Ostatnio dla swoich chłopców przygotowałam kotlety z grzybami. To taka „wariacja na temat” kotletów mielonych, inna wersja tradycyjnej potrawy, wzbogacona o grzyby. Ja użyłam pieczarek, ale świetnie sprawdzą się także grzyby leśne, jeśli macie je pod ręką. Grzyby nadają kotletom zupełnie innego smaku. Mięso w takim połączeniu smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego(...)szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty kolor. Ostudzić. 4. Bułkę namoczyć, odcisnąć. 5. Do mięsa
W mojej kuchnigarnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków, ale także jako dodatek do mięsa czy placków ziemniaczanych. Polecam. Składniki: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a - opcjonalnie • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę. 5. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 6. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 7. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. Można także zagęścić sos tradycyjnie, mąką, jeśli nie chcemy używać zupy w proszku. 8. Gotować jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje. 9. Podawać gorący. Smacznego
W mojej kuchnimojej koleżanki, Eli (Elu – dziękuję). Pierwszy raz przygotowałam ją na święta. Ponieważ wszystkim smakowała, dziś była powtórka. Polecam. Składniki: • 2 woreczki białego ryżu • 3 wędzone udka kurczaka • 1 kg pieczarek • 1 cebula • 1 puszka groszku • 4-5 ogórków kiszonych • 1 pęczek koperku • majonez (używam Kieleckiego) • sól, pieprz, kostka bulionowa • olej Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przesypać(...)miseczki, ostudzić. 2. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki, dodając kostkę bulionową. Grzyby nie powinny być zrumienione. Ostudzić. 4. Cebulkę drobniutko posiekać. 5. Udka kurczaka (bez skóry) pokroić w kosteczkę. 6. Posiekać koperek. 7. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Można ich dodać więcej, do smaku – jeśli lubimy. 8. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić
W mojej kuchnijeśli zostały jej z obiadu. Na drugi dzień robiła z nich kopytka lub smażyła pyszne kotleciki ziemniaczane. Ja tym razem z ciasta na kotleciki zrobiłam krokiety z farszem z pieczarek i żółtego sera. Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Na 5 dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane(...)ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Masa
Smakołyki Asi