z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:240/703)

serowa tarta z brokułami 151

zimno i też było ok:) składniki: ciasto: 250 g twarogu 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki pszennej jajko szczypta soli nadzienie: brokuł 125 g sera pleśniowego 200 g pieczarek cebula 2 łyżki oliwy sos: 250 g jogurtu greckiego 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu cytrynowego Twaróg pokruszyć do miski, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto (w razie konieczności dosypać(...)wylepić nim natłuszczoną formę, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 10 minut. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plastry, usmażyć na oliwie. Ser pokroić w cząstki. Jogurt roztrzepać z jajkami i przyprawami. Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, pieczarki i ser. Zalać jajecznym sosem

6niebo
Kotlety siekane z pieczarkami i serem 104

Kotlety siekane czyli pokrojone mięso drobno nożem. Dodatek sera i pieczarek sprawia, że są naprawdę bardzo smaczne. Może się skusicie i jeśli jeszcze nie robiliście takich kotletów to zrobicie.  Najlepiej smakują takie prosto z patelni. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub frytkami. Do tego proponuję surówkę  z selera A jeśli chcecie inne pomysły na dania mięsne to zapraszam(...)tutaj W tej kategorii znajdziecie najwięcej przepisów. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 5 średnich pieczarek 4 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/4 łyżeczki kurkumy sól pieprz bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Mięso posiekać drobno nożem, a następnie dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Włożyć pozostałe składniki i dokładnie wyrobić

O kuchni z uczuciem
Lasagne z warstwą pieczarek 187

jednak można sobie pozwolić i zjeść choćby odgrzaną na drugi dzień.  Składniki: Dla ok 5 osób: 15 płatów makaronu lasagne 800g mielonej szynki wieprzowej 2 cebule 1/2 kg pieczarek 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju 30g pestek dyni 500g tartego na grubych oczkach sera żółtego (typu gouda) sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)łyżkach oleju wraz z przyprawami: papryką, bazylią, oregano, przyprawą do mielonego mięsa, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Możemy delikatnie posolić jeśli chcemy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni.  3. Sos beszamelowy: Do roztopionego

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z chleba ze śliwką 196

nadawał się do zamrożenia. Składniki: (na 2 foremki): - 0,5 kg czerstwego chleba (użyłam pszenno - żytniego), - mleko sojowe (ok 0,5 l), - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 bardzo duże pieczarki, - 2 duże cebule, - olej do smażenia, - śliwki suszone, - garść słonecznika, - przyprawa do kurczaka, - majeranek, czosnek, - sól, pieprz. Wykonanie: Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem(...)trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć je na oleju. Chleb lekko wycisnąć, zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulą (gdy nie mamy maszynki, możemy użyć malaksera - ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej

Co na wege obiad?
Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 477

tego podałam Remuladę duńską Folwark. Pysznie i troszkę inaczej :) Zapraszam :) Składniki : gotowe tortille  3 podwójne piersi z kurczaka 1 cebula czerwona 1 woreczek warzyw chińskich na patelnię 6 pieczarek sól, pieprz,szczypta chili do smaku sałata lodowa pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta suszonego tymianku Do polania Remulada duńska Folwark. Wykonanie :   Piersi myjemy(...)kroimy w paseczki lub dużą kostkę.Następnie nacieramy papryką, tymiankiem,ziołami prowansalskimi,solą i pieprzem,dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę, pieczarki i chwilę smażymy, następnie dodajemy kurczaka i dusimy na małym ogniu aż mięso zmięknie.Na drugiej patelni

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 159

Pyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj   i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja(...)mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek,  - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie Mięso kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaje

Kuchnia z widokiem na ogród
Boeuf Strogonow 150

kolację w chłodny, zimowy weekend. Być może danie to sprawi, iż poczujemy się lepiej, a zza rogu mrugnie do nas wiosna ? Zapraszam.   Składniki: 1/2 polędwicy wołowej 400 g pieczarek 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200 ml słodkiej(...)śmietany 25 ml koniaku sól pieprz świeży koperek dobry olej do smażenia 1 plaster masła Wykonanie:  Oczyszczone i osuszone mięso pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w dowolne plastry. Na patelni rozgrzać olej z masłem dorzucić obtoczone w mące mięso, chwilę smażyć, podlać koniakiem, flambirować. Przełożyć mięso do rondla . Do patelni dodać trochę oleju, dorzucić cebulę

Wino Francja Kuchnia
Jajka w sosie tatarskim 157

jajkiem w roli głównej. Postanowiłam odtworzyć stary przepis z rodzinnego domu i zaprezentować jajka podane w sosie tatarskim. Klasyka na wielkanocnym stole. Składniki: 8-10 jajek słoik marynowanych pieczarek słoik marynowanych szalotek 5-6 korniszonów 2 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na połówki. Cebulkę, korniszony i pieczarki odcedzić(...)zalewy. Ogórki pokroić w grubą kostkę. Razem z cebulką i pieczarkami rozdrobnić w malakserze na małe kawałeczki. Wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Na półmisek wyłożyć sos tatarski. Na wierzch ułożyć połówki jajek żółtkiem w dół. Podawać schłodzone

Czerwień i błękit
warstwowa sałatka z brokułem 404

składniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie (po ugotowaniu powinien być lekko twardy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Przekrawamy wzdłuż i oddzielamy białka od żółtek. Pieczarki oraz cebulę siekamy w drobną(...)kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na maśle, aż woda wyparuje. Odstawiamy do wystudzenia. Szynkę roimy w małą kostkę. W salaterce układamy warstwowo: pieczarki, białka starte na tarce o grubych oczkach. Szynkę, następnie brokuły wymieszane z jedną łyżką majonezu i doprawione solą oraz pieprzem. Na końcu wykładamy żółtka roztarte widelcem, wymieszane z dwiema łyżkami majonezu i doprawione. Wierzch posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ 152

być smaczne. Mogę powiedzieć, że to mielone bo podobnie się je robi. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 duża cebula 200 g pieczarek 200 g kiszonej kapusty 2 jajka sól pieprz kolendra kminek 1 łyżka lnu papryka ostra masło bułka tarta Ryż, kaszę i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę(...)przesmażamy na maśle dodajemy pokrojone pieczarki, sól pieprz i razem smażymy. Kapustę gotujemy do miękkości. Do ugotowanego: ryżu, soczewicy i kaszy dodajemy pieczarki i kapustę. Przyprawiamy resztą składników, dokładnie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączyło. Foremki smarujemy masłem wysypujemy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy ok 40 minut. Ja do kotlecików podałam barszcz czerwony

harrisa
Faszerowane jajka w skorupkach 121

jajek 6 pieczarek 2 łyżki majonezu sól i pieprz  masło do smażenia Jajka ugotować na twardo. Za pomocą długiego, ostrego noża  jednym szybkim cięciem przepołowić jajka wraz ze skorupkami na pół. Łyżeczką wyjąć ze skorupek żółtko wraz z białkiem, drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na odrobinie oleju. Wystudzone drobno poszatkować.  Pieczarki połączyć

Atlas Smaków
sałatka "meksykański król imprezy" 709

przyjęcia jak najbardziej warto się pokusić o jej zrobienie. Efekt murowany! Składniki: sałata lodowa puszka kukurydzy czerwona cebula 3 pomidory 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 300 g pieczarek 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego opakowanie nachos sól, pieprz ostra papryka 2 łyżki oleju Mięso podsmażyć z przyprawami, lekko posolić. Cebulę posiekać. Pieczarki podsmażyć z odrobiną soli. Jogurt(...)wymieszać z majonezem. Sałatę lodową posiekać. Kukurydzę i fasolę przepłukać. Z pomidorów usunąć miękki środek, resztę pokroić w dużą kostkę. Na dnie miski ułożyć pomidory, następnie cebulę, sałatę, pieczarki, mięso, kukurydzę, fasolę i sos majonezowy. Na wierzchu sałatki ułożyć pionowo nachosy obkładając nimi miskę wokół na kształt korony. Resztę połamać i wysypać na wierzch sałatki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brokuły w akcji 139

Proponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach(...)oliwę z octem balsamicznym i dokładanie potrząsając zmieszamy) Brokuły gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażamy i dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem

Piekielna Kuchnia Pati
Jajka z pieczarkami i natką pietruszki 128

Chyba każdy je zna. Idealna przystawka na wszelkie przyjęcia, święta i na co dzień. Farsz, który nam pozostał idealnie nadaje się na kanapki. Składniki:  1/2 kg pieczarek pęczek natki pietruszki 10 jajek 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Przekroić(...)pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać wystudzone pieczarki, pokrojoną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz do smaku. Farszem napełnić połówki jajek

Cukiernia Pychotki
SCHAB A'LA STROGONOW 821

popularnego schabu.  Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe.  Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek.  Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne.  Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku(...)200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie:  Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i  podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie  dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę. Smażyć

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania