Składniki: 1,5 kg łopatki 500 g pieczarek 3 cebule olej majeranek, słodka czerwona papryka czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso pokroić w 1,5 cm plastry i obsmażyć z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w pozycji(...)pionowej. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć. W tym czasie pokroić cebulę w krążki i przełożyć każdy kawałek mięsa cebulą. Na wierzch wyłożyć podsmażone pieczarki, oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180° i p iekę przez 1 godzinę pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy i dopiekam jeszcze przez 30 minut
magiczna kuchnia Kasismażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam sobie smażenia pieczarek bez dodatku masła jalapeno Lubimy ostre potrawy, dlatego w moim domu zawsze jest opakowanie papryczek jalapeno, które dodajemy do sosów, tostów, zapiekanek, pizzy i wielu innych dań ketchup/majonez/musztarda Ketchup tylko(...)tortilla Można wypiekać je samemu, ale po co? Wybierzcie placki dobrej jakości i cieszcie się szybkimi daniami z ich wykorzystaniem, kilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś z kurczaka/mięso mielone 2 uniwersalne
Cooking Monsterodpowiednio miękki, jak to się zdarza przy tradycyjnej lazanii. Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego. Składniki: 400g wołowiny mielonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 400g pieczarek 10 kromek chleba tostowego 1 jajko 2 małe ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżka masła 1 łyżka(...)łyżki drobno startego sera żółtego Sposób przygotowania: Kromki pieczywa tostowego wałkujemy na płaskie kwadraty. Mięso łączymy z kukurydzą, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól oraz pieprz. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i lekko osolone smażymy na łyżce rozgrzanego oleju. Masło topimy, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko i za pomocą mątewki łączymy składniki. Doprawiamy solą
Kuchnia w czekoladzieKorzystajmy teraz ze skarbów natury, sezon tak szybko mija. Składniki na 2 porcje: 100g suchej kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) – robiłam w obu wersjach. 1 mała cukinia Kilka pieczarek 250g bobu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Czosnek posiekać(...)Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do niego pokrojoną w grubą kostkę cukinię i plasterki pieczarki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Podsmażyć do miękkości. Ugotowaną kaszę i bób wymieszać z podsmażoną cukinią z pieczarkami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmielone bo są znakomite na zimno do kanapek albo na ciepło z ziemniakami i surówką. Danie ma 280 kcal. 50 dag.mielonego mięsa mieszanego lub drobiowego 20 dag.niedużych pieczarek 1-2 cebule 2 Ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano olej tarta bułka ********************************************** Pieczarki myjemy,osączamy,drobno siekamy.Obieramy cebulę ,drobno ją siekamy w kosteczkę.Na patelnię wrzucamy pieczarki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka 200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych(...)wersji z glutenem) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić na pół i następnie w plasterki, czosnek również w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystko razem podsmażyć na tłuszczu po indyku i połączyć z mięsem. Pomidory sparzyć, obrać
Di gotujeLazania tym razem dietetycznie, makaron zamieniłam na liście kapusty. Mięsko mielone wzbogaciłam o pieczarki i bakłażana co świetnie wzbogaciło smak całego dania. Lazanie zapiekłam z serem. Muszę przyznać że zapiekanka pierwsza klasa, pyszna i mniej kaloryczna. Polecam, dzieci się nią zajadały(...)mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 20 dkg żółtego sera
Kulinarne Fantazje MarioliZapiekanka z tortellini z dodatkiem szynki, pieczarek i pomidorów, posypane serem i zapieczone. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można ją przygotować wcześniej a przed podaniem zapiec(...)SKŁADNIKI : tortellini suszone 250 g 1 puszka pomidorów 100 g chudej szynki ( wędliny ), pokrojonej w kostkę 150 g pieczarek, poszatkowanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera 2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier i bazylia do smaku szczypiorek do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolirazem przygotowałam pizzę z szynką, pieczarkami i sosem czosnkowym. Po zapieczeniu z serem wyszła bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam . Składniki ciasta na dużą blaszkę : 3-4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)Dodatki : 150 g chudej szynki w plastrach 150 g pieczarek, poszatkowanych 200 g żółtego sera, startego na tarce 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki śmietany 18 % 1 duża łyżka majonezu 3 ząbki czosnku sól do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 puszki kukurydzy
Kulinarne Fantazje MarioliMakaron spaghetti można przygotować na wiele sposobów i z wieloma sosami. Dzisiaj pomysł na pyszne połączenie sosu pomidorowego z pieczarkami, małżami i serem feta. Polecam zwolennikom owoców morza i nie tylko(...)SKŁADNIKI : 150 g makaronu spaghetti Lubella 100 g sera fety 100 g mrożonych lub świerzych małży 150 g pieczarek 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula 3 lyżki oleju 200 ml bulionu 1 łyżka mąki rozmieszana w 150 ml wody sol, pieprz i zioła prowansalskie do smaku tarty parmezan do posypania
Kulinarne Fantazje Mariolifaszerowana cukinia to doskonały pomysł na obiad SKŁADNIKI 1 średniej wielkości cukinia, 1 pierś z kurczaka, 1 mała cebula, 5 pieczarek, 1 kiełbaska śląska, 4 kawałki papryki konserwowej, 4 plastry sera żółtego z kolorowym pieprzem, 1 woreczek ugotowanego ryżu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek, olej WYKONANIE Kurczaka kroimy(...)przyprawą do kurczaka. Cukinię przekrawamy na pół, tak aby mieć dwie łódki. Wykrawamy nasiona, następnie delikatnie wydrążamy biały miąższ nie naruszając skórki cukinii. Miąższ drobno kroimy,przekładamy do miski. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka obsmażamy na złoto na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy ryż. Na oleju z kurczaka podsmażamy cebulę, cukinię i pieczarki
słodki bratekPyszna i szybko się robi. Zamiast sosu beszamelowego dodałam śmietanę, dzięki czemu lasagne wychodzi szybciej, a smakuje równie pysznie. Aromatyczne pomidorki, przyprawione mięso indycze, świeży szpinak i pieczarki dodają niezwykłego smaku tej potrawie. Wszystko razem zapiekane z bezglutenowym makaronem... mniam!:) Składniki: 500 g mięsa mielonego indyczego opakowanie płatów makaronu lasagne - użyłam bezglutenowego Lasagne gluten free "Le Veneziane(...)świeżego szpinaku baby 2 szklanki passaty pomidorowej 1 duża cebula 4-5 większych pieczarek 200 g śmietany 12% (mały kubełek) 2 ząbki czosnku dowolny twardy ser do starcia na wierz lasagne, ja użyłam bursztyna olej rzepakowy przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, tymianek łyżka cukru (do sosu pomidorowego) Wykonanie: Na patelni z rozgrzanym olejem wrzuć mięso mielone
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2/3 szklanki zielonego groszku pół czerwonej papryki ok. 8 średnich pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy Schab umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku szeroką kieszeń. Posypać solą, ziołami do pizzy, papryką i suszonym czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju(...)Paprykę także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce. Paprykę, pieczarki, groszek i ser wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Nafaszerowań farszem schab, a brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym
Czerwień i błękitJedna z naszych ulubionych zup. Składniki: -1/2 kg pieczarek -3 małe marchewki -3 l bulionu warzywnego lub rosołu -10 dkg kaszy pęczak -ok. 50 ml śmietanki 30% -natka pietruszki -sól, pieprz do smaku W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę. Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę
Maminek kulinarnyPyszne, sycące, niedrogie danie. Pierś z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Ja przedstawiam Wam kurczaka pod pomidorową pierzynką. Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 250 g pieczarek * 2 mniejsze czerwone cebule * 1 puszka pasty pomidorowej * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubione przyprawy * sól Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż, przyprawić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek(...)Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć i zdjąć z patelni. Następnie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Do cebuli dodać pieczarki i pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, co chwile mieszając. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone piersi z kurczaka, na wierzch wyłożyć farsz pomidorowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20 minut. Najlepiej smakuje ciepłe
Zrób to smacznie