uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera, ale przecież to Święta - w tym okresie i biedniejsi(...)różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas. Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti.Lasagne jest bardzo sycąca
Chilli Czosnek i Oliwaplastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką(...)ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy
Mania Gotowania400g pieczarek 2 duze cebule 2 zabki czosnku 1 kg miesa mielonego wieprzowego 20g sera zoltego w piorkach smietana maslo makaron spaghetti pieprz sol jarzynka papryka Obieramy pieczarki i kapelusze kroimy w dosyc drobna kostke, a trzonki na pol plastry Kroimy cebule Na masle podsmarzamy(...)cebule, potem dorzucamy pieczarki i czosnek wycisniety i razem dusimy Doprawiamy pieczarki z cebula sola i pieprzem Na drugiej patelni (wok) podsmarzamy mieso, doprawiamy je jarzynka i papryka Do miesa dorzucamy pieczarki z cebula i wszystko razem dusimy ok 30 min W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti wedle przepisu na opakowaniu
Klaudynkowa kuchniagrilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem Składniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół dwie cebule czerwone oregano, pieprz cytrynowy, sól skórka z cytryny Łososia kroimy w dużą kostkę. Papryki również kroimy w sporą kostkę. Cebulę na ćwiartki a pieczarki(...)pół. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków kolejno: cebula, łosoś, papryka, pieczarka... i tak do wykorzystania składników. Na końcu doprawiamy oregano, solą i pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego, garść posiekanej świeżej mięty
Mango Papajaraczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć ok. 350-400 g) 3-4 ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego (u mnie trójniak) przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela(...)Dolewamy wodę, wystarczy ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa z cebulą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy pokrywką i dusimy.Po ok. 1,5 godz. możemy zająć się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę w ok. 5 mm plasterki (to ważne, by na sam koniec wciąż pozostała półtwarda). Na dużej patelni rozpuszczamy
Ratunku obiadbulionu wolowegook 200 ml smietanymakaKroimy cebule w pol talarki I wrzucamy na rozgrzany olej 2-3 lyzki, do garnka do smazenia- ok3-4 min. Dodajemy 200 gr pokrojonych pieczarek- smazymy ok 5 min. Odstawiamy.Wolowine kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy I opruszamy maka.Rozgrzewamy 2 lyzki oleju na patelni - na wysokim ogniu, najlepiej w dwoch partiach smazymy wolowine 2-3 min.Wolowine(...)patelni dajemy do garnka z pieczarkami I cebula. Zalewamy bulionem, solimy , pieprzymy I dodajemy ok 0.5 lyzeczki papryki I 1 lyzke musztardy. Dusimy do miekkosci ( im delikatniejsze mieso- tym process krotszy- od 10-45 min ). W miedzyczasie usmazylam na patelni pozostale 200 gr pieczarek. Na koniec dodajemy smietane I pieczarki, pozostawiamy na ogniu ok 5 min .Smacznego
Smaki Edytyochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach! - W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię! - Ale o co chodzi? Postnie będzie od środy, tej Popielcowej. - Nie, nie ma mowy. W piątek mięsa nie ruszę. - To... może... zrób dwie? I tym oto sposobem poszłam na kompromis. Kochany miał nie-postną, z ogromną(...)zwiększyłam porcję do 1,5 (czyli 1,5 raza składników) i wylepiłam dwie formy. ************************************************ PIZZA DOMOWA (czyli wszystko, co zawadza w lodówce) 150g szynki wiejskiej 250g żółtego sera 250g pieczarek duża cebula sól, pieprz, 3 łyżki kwaśnej śmietany 4 ogórki kiszone Szynkę, ser pokroiłam w paski (miałam bowiem w plastrach). Cebulę posiekałam, podsmażyłam na maśle z pokrojonymi w plastry
W kuchni Karmel-itkiosób 500 g obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe papryki czerwone 500 g pieczarek sól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję w kostkę, tak jak i obrane marchewki. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek(...)kroję w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklę cebulę. Kiełbasę kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę razem, aż kiełbaska zacznie ładnie się złocić. Dodaję do kiełbasy pieczarki i przesmażam, aby pieczarki straciły wodę. Kiedy już pieczarki się nieco skurczą, dodaję pozostałe warzywa. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, słodką papryką wrzucam liście laurowe i całość duszę
W kuchni Karmel-itkiniedziele jest więcej czasu , więc dlaczego by nie spędzic go w kuchni ? ;) Ja tak zrobiłam :) i mieliśmy przyjemnośc skosztowac pysznych nalesników z farszem kapuścianym z pieczarkami :)Składniki na naleśniki:3 jajka 1/2 mleka 1 łyzka oleju szczypta soli 1/2 szkl. wody gazowanej 15 łyżek mąki pszennej Do miski wlewamy mleko i wbijamy całe jajka. Miksujemy te składniki, po czym(...)cebulepieprz, sól , olejKapustę obgotowac ok. 30 minut.Pieczarki dokładnie umyc i pokroic w plasterki. Cebulę umyc, obrac i również pokroic według swojego gustu ( i tak wszystkie te składniki pózniej miksujemy ).Pieczarki i cebule poddusic na małym ogniu ok. 30 minut.Nastepnie połączyc obgotowaną wcześniej kapustę z uduszonymi pieczarkami i cebulką.Mielimy to wszystko. Dodajemy sól i pieprz do smaku i ugniatamy ręką
Słodkości i nie tylkozająć się innymi, pilnymi sprawami, bez konieczności cyklicznego mieszania w rondlu;)Dzisiejszego popołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;)Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na kolację i kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad.Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki(...)filet z kurczaka, 10 dag pieczarki, 1 szt cebula dymka, 1 ząbek czosnek, 1 szt ketchup mały ostry, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku curry, 1 łyżka oliwa z oliwek, 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamiałam pociąg do kuchni. Ja najbardziej lubię placki z sosem albo zapiekane. Dowolnie można także kombinować z dodatkami do nich. Zawsze robię dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką. Składniki na placki (4-5 porcji): 7-8 dużych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 7-8 łyżek mąki Sól Pieprz Olej Przygotowanie(...)Nalewać łyżką na patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki na farsz (na 6 dużych placków): 10 dag pieczarek Pół papryki czerwonej 8 dag szynki Kilka plastrów sera żółtego lub starty Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić na półtalarki. Usmażyć z odrobiną oleju
Fabryka pomysłówSzybki makaron w sosie pieczarkowym Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w dosyć drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć pieczarki, paprykę, cebulę i na średnim ogniu smażyć ok. 8-10 min. Dodać czosnek(...)pietruszki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać, przełożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i od razu podawać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w dosyć drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać
ememe kitchenwarzywami. Prosty przepis na obiad , który powinien znać każdy kto gotuje! Pieczony kurczak z warzywami wygląda imponująco, niesamowicie smakuje i jest bardzo zdrowy. Bataty , ziemniaki , jarmuż , pierś z kurczaka , pieczarki , czosnek z dodatkiem ziół i kurkumy . Ten obiad to samo zdrowie. Nic tak nie trafia w sedno jak szybki i smaczny obiad . Połączenie warzyw i chudego mięsa – jest to danie(...)ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 500 g batatów – 500 g ziemniaków – 500 g piersi z kurczaka – 250 g pieczarek – 6 liści jarmużu – 2 ząbki czosnku – ½ łyżeczki papryki słodkiej – ½ łyżeczki kurkumy – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka rozmarynu – 1 łyżeczka tymianku – sól, pieprz
Zdrowy Styl Joannyjeszcze niewybudzoną do końca z zimowego snu stronę podniebienia, a na jej białej chmurce moszczą sie warzywa we wszystkich odcieniach zieleni. Jest krągła, zimowa brukselka, różyczki ciemnozielonego brokuła, treściwe pieczarki, delikatna szalotka i słodki groszek cukrowy, zwiastujący soczyście zielone szaleństwo na języku z wiosennym powiewem. A wszyscy ci warzywni bohaterowie zostali skąpani w miodowo-ziołowej marynacie i upieczeni. Całość tworzy(...)wspaniałym daniem, smakując wszystkie jego ! Niech będzie pysznie do samej wiosny! :D Polenta z pieczonymi warzywami na 4 porcje Potrzebujesz: Na warzywa 1 duży brokuł duża garść brukselki garść pieczarek 5 szalotek 6 ząbków czosnku 100-150g groszku cukrowego 50g masła klarowanego 2 gałązki rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 4 gałązki tymianku / 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 czubata łyżka
Kuchnia w Słońcu Skąpana