z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:107/703)

Pierogi z mięsem 138

wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat  nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 300g ugotowanego mięsa(...)wołowego 1 duża cebula 250g pieczarek 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju

Obiad gotowy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 174

Ilość porcji: 6-8 Składniki: 1 kg ziemniaków 1 mała czerwona cebula 260 g mięsa mielonego (z szynki) 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 100 g pieczarek 50 g papryki czerwonej 50 g papryki zielonej zioła prowansalskie (opcjonalnie) ½ łyżeczki papryki mielonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos beszamelowy: 300 g sera żółtego 50 g masła (¼ kostki) 3 łyżki(...)kostkę i smażyć ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie. Gdy cebula się zarumieni dodać mięso mielone. Pod koniec smażenia doprawić do smaku. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Smażyć na maśle do czasu odparowania całej wody. Wcześniej przygotowane składniki wyłożyć do żaroodpornego naczynia: najpierw ziemniaki pokrojone w plastry, następnie mięso

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami 170

lepiej smakuje odgrzewana na drugi dzień. Czas wykonania: 1h 15 min Ilość porcji: 6 Składniki: 500 g ziemniaków 300 g kiełbasy 1 duża czerwona cebula 200 g pieczarek 1 mała zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju (do smarowania) Sos: 200 g sera żółtego 200 g kwaśnej śmietany(...)prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki ugotować na półtwardo (tak, aby się nie rozpadały podczas krojenia). Ostudzić i pokroić je w plastry. Pokroić cebulę, pieczarki i kiełbasę w grube pół plastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle. Sos: Ser żółty zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki połączyć ze sobą

KuchniaWeDwoje.pl
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI 211

dodać kilka innych składników i danie gotowe w mniej niż pół godziny! SKŁADNIKI : makaron linguinie – 300 g suszone pomidory – około 6 – 8 sztuk mozzarella – 1 sztuka jajko – 1 sztuka pieczarki – 5 sztuk czerwona cebula – połówka dużej lub jedna mała sól, pieprz papryka słodka – 1 łyżeczka oliwa z oliwy suszone oregano do posypania PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną(...)opakowaniu. W tym samym czasie, gdy gotuje się makaron pokroić w kostkę obraną cebulę i pieczarki. Na patelnię dać odrobinę oliwy i przesmażyć pieczarki z cebulą. Pomidory i mozzarellę również pokroić w kostkę. Jajko rozbełtać w szklance z łyżeczką słodkiej papryki. Gdy cebula i pieczarki będą przesmażone, należy dodać pomidory i doprawić solą oraz pieprzem. Po ugotowaniu makaronu odlać wodę

kuchniabellissima.wordpress.com
Paszteciki z mielonego mięsa i pieczarek 154

najśmielsze oczekiwania. Zdecydowany HIT imprezy. Zakochałam się w tych pasztecikach i teraz serwuję je przy byle okazji. Ale są tego warte. Polecam bardzo. 200g mięsa mielonego (np łopatki) 200g pieczarek 1 cebula 125 g kwaśnej śmietany 80g sera żółtego np gouda 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego lub przyprawa uniwersalna 1 op. ciasta francuskiego dobrej jakości Pokrojoną(...)kostkę cebulę podsmażamy na łyżeczce masła z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy aż do odparowania całej wody, jaką puszczą pieczarki. Na osobnej patelni podsmażamy mięso. Gdy mięso jak i pieczarki z cebulą osiągną temperaturę pokojową łączymy wszystko razem w misce. Dodajemy starty na dużych oczkach tarki ser żółty, śmietanę oraz jajko. Doprawiamy do smaku

Smaki Na Talerzu
Kremowa zupa grzybowa 134

jeszcze jeden to dorobiłam do niego zupę. Ot taka zwykła grzybowa zupa, ale jeżeli się posłuchacie i zrobicie ją dokładnie według przepisu to już nigdy nie spojrzycie na pieczarki tak samo. Gałka muszkatołowa i odrobina oliwy truflowej uszlachetnia smak zwykłych pieczarek, do tego stopnia, że nie zawahałabym się podać tej zupy na uroczystym obiedzie. składniki na 4 porcje(...)pieczarek 200 g boczniaków* można pominąć lub dodać więcej pieczarek czy też suszonych podgotowanych borowików 1-2 cebule 200 g mleka kokosowego z puszki kilka ząbków czosnku płaska łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka oliwy truflowej 3 -4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie : W dużym garnku cebulę podsmaż przez 3 minuty aż się zeszkli, dodaj gałkę muszkatołową

greenscarf
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 202

gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula   2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz   Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać.  Pieczarki oczyścić ,zetrzeć(...)wiórki, podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.  Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić

Kolorowa kuchnia Elki
Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 157

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań są uszka z grzybami, a ja proponuję zupełnie inną wersję - uszka z pieczarkami. Jest nieco tańsza i nieco szybsza w przygotowaniu, a smakują doskonale! U nas tej tradycji barszczu nie było i nie ma. Czasem on jest, czasem nie... Zależy czy już dwanaście innych potraw wymyślone czy nie ;)  ale w tym roku będzie(...)wycinanych od małej szklanki - literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego) 1/2 łyżeczki soli Farsz pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można sobie ułatwić rozdrabniaczem, np. od blendera). Na patelni rozgrzewamy olej

Kolorowy Przepisownik
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 170

propozycję na niedzielny obiad - aromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i długiego czasu przygotowania. Składniki : polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dg) 250 g małych pieczarek średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego kminku szczypta soli natka pietruszki olej do smażenia Polędwiczkę pokroić(...)wszerz na 8 kawałków ok. 2 cm grubości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Każdy kawałek mięsa roztłuc delikatnie młotkiem z obu stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach. Wyjąć na mięso na talerzyk. Na patelnię (nie mytą po mięsie!) przerzucić pieczarki. Trzymać je na palniku o średniej mocy, a gdy puszczą wodę, zwiększyć moc. Cebulę pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
GRZANKI NIESPODZIANKI 151

Fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie "wczorajszych" bułek. Grzanki z bułek nadziane farszem z wydrążonych bułek oraz pieczarek i kukurydzy, zapiekane z serem. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa.     Składniki: 4 bułki 1 duża cebula 6 pieczarek 3 łyżki kukurydzy z puszki natka pietruszki 1 jajko 4 łyżeczki masła 4 plasterki sera żółtego sól, pieprz zioła prowansalskie(...)później potrzebny. Na dno każdej bułki wkładamy małe kawałeczki masła (1 łyżeczka masła na 1 bułkę.) Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Gdy pieczarki się pomażą dodajemy wydrążony miąższ z bułek. Mieszamy i smażymy jeszcze jakieś

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 128

mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła farsz: 500 g kiszonej kapusty 300g pieczarek listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 białko 1 łyżka mleka biały i czarny sezam  do posypania farsz:  Kapustę kiszoną opłukać(...)włoży ć do garnka ,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić,zetrzeć na wiórki i podsmaży ć na ol eju. Cebulę pok roić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowan ą kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczone pieczarki 123

Często mówię, że w prostocie tkwi siła. I tu daję Wam tego najlepszy dowód. Dwa składniki, dwie przyprawy i oliwa. Radzę zakupić dużo pieczarek, bo bardzo tracą na objętości. Dla porównania na zdjęciu widzicie wyjściowe pół kilograma. Składniki: - pieczarki (polecam minimum kilogram) - kilka ząbków czosnku - tymianek - sól morska (u mnie ziołowa) - 2 łyżki oliwy z oliwek Pieczarki oczyszczamy i myjemy(...)myciem należy uważać i zrobić to szybko, aby nie namokły dodatkową wodą, której same w sobie mają mnóstwo. Gotowe pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pomiędzy nimi kładziemy nieobrane ząbki czosnku. Posypujemy tymiankiem, solą morską i spryskujemy oliwą. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Cook&Love
Kotlety jajeczne z pieczarkami 156

Jarskie kotleciki z jajek i pieczarek to idealny pomysł na szybki, bezmięsny obiad. Składniki: 6 jajek 8-9 średnich pieczarek cebula bułka tarta koper papryka ostra, gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie 5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, albo kroimy(...)kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, jedno surowe jajko, około 2 łyżki bułki tartej, łyżkę posiekanego koperku i przyprawy. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie forujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 3842

www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/11/krokiety-z-kapusta-pieczarkami-resztki-z-bulionuLRlogo4-1024x765.jpg Gotując ostatnio bulion warzywny z dodatkiem pieczarek wg tego przepisu, otrzymałam bardzo esencjonalne warzywa (dla przypomnienia bulion gotowany jest z warzyw odpowiednio pociętych, dzięki temu wydobywamy maksimum smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety. Warzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną(...)kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą i pieczarkami , czyli mój sposób na wykorzystanie resztek z gotowania bulionu warzywnego.   The post Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja