z orzechami - 5000 przepisów (strona:202/334)

Serduszka z orzeszkami pinii i parmezanem 86

Jedna z ciekawszych przekąsek na słono z ciasta francuskiego jaką zrobiłem. Wygląda ciekawie a smakuje jeszcze lepiej dzięki temu, że orzechy pinii dobrze komponują się z parmezanem. Jak większość przekąsek z użyciem ciasta francuskiego - robi się szybko, można podawać na ciepło i na zimno i można długo przechowywać - jeśli, oczywiście, nie zje się wszystkiego od razu

Milion Smaków
Masala dal - curry z soczewicy 85

tikka masala. Właśnie z tą ostatnią przyprawą została w tym daniu uduszona czerwona soczewica w towarzystwie pomidorów, czosnku i cebuli. Całość została uzupełniona dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy i orzechami nerkowca

Milion Smaków
Śniadaniowe muffinki orzechowo-jabłkowe 96

rewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą. Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień. Jest

Milion Smaków
Ciasteczka owsiane 82

Prawdziwe ciasteczka owsiane bez zbędnych dodatków. Tylko płatki i ulubione bakalie. U mnie oczywiście bez rodzynek, ale za to z migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi, daktylami i jagodami goji osłodzonymi odrobiną miodu. Samo zdrowie! Ciasteczka z moimi modyfikacjami zainspirowane przepisem ze strony www.garnkofilia.blogspot.com

Milion Smaków
Granola migdałowa 94

jako tzw. śniadanie awaryjne, które jem gdy nie mam czasu przygotować nic innego. Najczęściej robię prostą, klasyczną granolę, na którą przepis znajdziecie na blogu wyszukując tytuł Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym. Od czasu do czasu kombinuję jednak z innymi smakami. Granolę migdałową przygotowałam na bazie przepisu na Granolę Andy'ego Nigelli Lawson, dostosowując ją nieco

Milion Smaków
Mazurek na białkach 104

Pyszny i prosty mazurek, który oparty jest na białkach jajek i orzechach. Po tym jak został zrobiony u nas w domu pierwszy raz przepis zaginął i dużo czasu zajęło jego odnalezienie. Na szczęście teraz może wrócić na nasz stół - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis też idealnie komponuje się z przepisami na ciasta, gdzie zużywamy tylko żółtka jajek

Milion Smaków
Sałatka Waldorf 65

roku. Podczas tych ponad stu lat powstało wiele wariacji na temat tego co można dodać do oryginalnych składników jakimi początkowo były: jabłko, seler i majonez i nieco później orzechy. Moim zdaniem najlepszym uzupełnieniem klasyki jest rukola, która łagodzi nieco charakterystyczny smak selera i dodaje daniu nieco koloru

Milion Smaków
Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi 107

można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt jest godny polecenia ;) Danie może służyć

Milion Smaków
Nie tylko dla dzieci 195

sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może mus czekoladowy lub owocowy? Lekki biszkopt lub jakaś cięższa baza, albo dla odmiany beza. Owoce, karmel, orzechy - możliwości dodatków są nieograniczone. Każdy, nawet największy wybredziuch, znajdzie coś dla siebie.  Ale co z dziećmi? Nie dla nich nieporęczne trójkąty, wszystko brudzące i lepiące kremy. Zjedzą łyżeczkę, może

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miód pokrzywowy. 185

Zahamowany został także rozwój raka sutka w I stopniu klinicznym (do 3 cm) stosując miód pokrzywowy (miód + sok ze świeżej pokrzywy z dodatkiem zmiksowanych liści pokrzywy i orzecha włoskiego).  Myślę, że taka kuracja przyda się każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie i po zimie wzmocnić i oczyścić swój organizm. Polecam Wam ten miód bardzo gorąco! Zachęcam

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kruche ciasteczka marcepanowe. 203

jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce przez około 40 minut. Ciasto formować rękoma w kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (grubość około 5 mm), z jednej strony zanurzyć w cukrze brązowym. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wierzchnia strona z cukrem) i piec przez około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 130

Zobacz także:                                 Crumble z jabłkami     Czarny Pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami Przepis bierze udział w akcji

KreatywnePiny
migdałowe ciasteczka z lemon curd 275

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć lemon curd

zabawa smakiem
Orzeszki 242

cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać

In my kitchen
Podsumowanie akcji "Na moim obrusie potrawa z amarantusem" 199

kalafiora w amarantusowej panierce z Mirabelkowego bloga Mirabelki   Amarantusowo-nerkowcowe ciasteczka z kremem twarogowo-truskawkowym z bloga Healthy Dreams Natalii Wegańskie amarantusowe ciastka kiwi z morwą białą i orzechami macadamia z bloga Healthy Dreams Natalii   Batoniki amarantusowe z bloga Delicious Titbits Asi W. Kulki zdrowia z amarantusem i awokado z bloga Jazzowe Smaki Pauliny Gruszeckiej Schabowy w amarantusie

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania