wszystkich miłośników intensywnych aromatów przygotowałam domowe pesto. Składniki: liście świeżej bazyli garść orzechów piniowych oliwa z oliwek świeżo tarty parmezan czosnek pomidorki mozzarella Sposób przygotowania: Umyte i osuszone listki świeżej bazylii wkładamy do miseczki.Dodajemy parmezan,rozdrobnione orzeszki i rozdrobniony czosnek całość dokładnie miksujemy.Podajemy z pomidorkami i mozzarellą i doprawiamy solą do smaku. Przystawka najlepiej smakuje,gdy jest lekko schłodzona. Smacznego
Wielki apetytjuż od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać
Wielki apetytkluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku 50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol Sposób przygotowania: Jeśli kupimy mak zmielony pomijamy krok 1. Mak należy zagotować , odcedzić i dwukrotnie zmielić. Masło gotować z miodem
Wielki apetyttego robi się je w zaledwie kilka minut. Zapraszam na moją wersję klusków z makiem. Składniki: 200 g maku 50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol makaronowe muszle - conchiglione kropla oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Masło zagotować z miodem dodać rozdrobnione bakalie, ekstrakt/alkohol i gotować
Wielki apetytsuchego maku 4 łyżki miodu 150 g cukru 150 g rodzynek 1-2 łyżek rumu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g drobno posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych orzechów 50 g masła 4 białka Sposób przygotowania: Z drożdży, 1 łyżki cukru, 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić
Wielki apetytczubate łyżki posiekanych orzeszków 150 g pianek Marshmallow Party 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietany 30% różowy barwnik spożywczy Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy i łączymy z masłem i orzechami. Wyklejamy nim formę do tarty i schładzamy przez 30 minut. Pianki rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej- studzimy. Śmietanę ubijamy i dodajemy do rozpuszczonych, przestudzonych pianek. Dodajemy odrobinę barwnika
Wielki apetytMożesz podać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mielonych orzechów 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru (przy wersji wytrawnej 1/2) szczypta soli. dodatkowo: odrobina oleju
Wielki apetytwszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie na pyszne curry. W czasach królestwa Ayuthaya, król Narai, miłośnik kuchni indyjskiej zatrudnił na dworze królewskim indyjskiego kuchniarza
Ostra na SłodkoSkładniki: -> ½ kulki serka mozzarella -> ½ opakowania mix sałat -> 2 średnie pomidory -> Łyżeczka siemienia lnianego -> Łyżeczka sezamu -> Łyżeczka nasion słonecznika -> Kilka orzechów włoskich -> 1 łyżka oliwy z oliwek -> Odrobina soku z cytryny -> Zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie jest dziecinnie proste! Na talerz wykładamy mix sałat
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Uwielbiam owsianki! Jest to mój ulubiony sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Owoce, orzechy, miód naturalny - dowolność dodatków jest oszałamiająca! Codziennie możemy robić zupełnie inne owsianki :) Poniżej przedstawiam mój ulubiony przepis na pomarańczową owsiankę z dodatkiem Płatków Owsianych Pełnoziarnistych firmy Melvit. Jej zapach, słodki i energetyczny pomarańczowy smak zawsze stawia mnie rano na nogi :) Polecam koniecznie na gorąco! Składniki
Emcia Pichciżyciu "kaszotto" :) Czyli po prostu: Kasza z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej pęczek szparagów kilka pomidorków koktajlowych świeża bazylia i pietruszka słonecznik lub orzechy 100 ml białe wino 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili, tymianek, czosnek, oliwa feta parmezan Do głębokiej patelni wsypać kaszę i odrobinę oliwy, chwilę podsmażyć. Dolać wody
MarciochaKucharzymleka a chciałam muffinki. Mimo to wyszły pycha. Muffinki kawowe w smaku jak orzechowe, i strasznie wilgotne. Nie mieszałam dokładnie ciasta, przez co grudki chyba wyczuwam jako orzechy ;p Za to fotki chyba najbardziej niewyraźne w ostatnim czasie tu.. Składniki: szklanka mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
W kuchni bez szafeklniane, nasiona chia i starałam się uzyskać w miarę zwartą i klejącą się masę, wy możecie zmieniać poszczególne składniki i zrobić swoją ulubioną wersję, można dodać wiórki kokosowe, ulubione orzechy, a zamiast daktyli suszoną śliwkę albo żurawinę :) Składniki : - 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ja użyłam melvit secret family - 1/2 szklanki nasion dyni - 100 g słonecznika - 4 łyżki siemienia lnianego
zdrowa vege kuchniazmiażdżyłam wałkiem do ciasta), posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki. Czyli w skrócie: herbatniki - masa mleczna - herbatniki - masa kajmakowa - herbatniki - masa mleczna - herbatniki - czekolada + orzechy Inspiracja: Poezja Smaków (masę mleczną zrobiłam wg swojego przepisu
Kto ugości moich gości?zmielić, gdy dysponujemy takim sprzętem, możemy nerkowce dodać już do mielenia. Gdy warzywa będą miękkie, mielimy je na gładki krem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zielenizną i kilkoma orzechami nerkowca. Wlewamy w słoiki i mamy pyszną zupę do pracy, która wspaniale smakuje nawet na zimno! A do tego wykorzystaliśmy coś co byśmy wyrzucili i w kilkanaście minut ugotowaliśmy pyszną zupę
Co na wege obiad?