jest zupełnie innym ciastem. Spód i wierzch to ciasto Filo, natomiast wnętrze to masa budyniowa z kaszą manną, a wszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam! Składniki na Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem 10 arkuszy ciasta Filo 100 g rozpuszczonego masła SYROP: 300 g cukry 300 ml wody
Rozpustne gotowaniemasą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne(...)około 30 szt. * kremówka- 350 ml * wiórki czekoladowe- do ozdoby (lub starta czekolada) Budyń: 2/3 soku przelać do garnuszka i, wraz z cukrem, zagotować. W reszcie soku wymieszać proszek budyniowy, wlać do garnuszka i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia masy. Masę ostudzić i zmiksować z miękkim masłem- dodawać je łyżka po łyżce, nie przerywając ucierania. Składanie: Na spód blaszki, wyłożonej
Kraina Miodem PłynącaOstudzić w uchylonym piekarniku. Krem angielski: 4 żółtka, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 i 1/2 łyżeczki likieru Amaretto, 1/2 laski wanilii. W 1/2 szk. mleka rozrobić żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę budyniową. Stale mieszając, gotować około(...)będzie gęsty jak karmel. Płatki migdałowe wymieszać z 1/4 szklanki karmelu. Rozłożyć równomiernie na blasze i piec około 10minut w temp. 170st. Ostudzić. Na talerz nalać trochę kremu angielskiego, ułożyć bezy, polać sosem karmelowym, polać odrobiną kremu angielskiego i posypać płatkami migdałowymi. Od razu podawać
Z miłości do słodkościciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko wpadnie na myśl. Ślinotok trwa, odwodnienie coraz poważniejsze, a im dalej w internet, tym trudniej wybrać. I nagle pojawia się zwrot- budyniowa pianka. I już wiem, że chyba się zaprzyjaźnimy. Ciasto na pierwszy rzut oka może
les mirabellesSkładniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni Lubięświetnie komponujących się śliwek z masą budyniową. Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013.Składniki:Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka(...)ugotować gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek. Piec 45 minut w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku. Podawać schłodzoną
Pasja Smakurozpuścić w tym galaretki, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Krem Nutella rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać pokruszony wafel.Kremówkę ubić z cukrem dodając letnią rozpuszczoną żelatynę. Na spód ułożyć biszkopt czerwony, wyłożyć masę z Nutellą, na to biszkopt biały, masa budyniowa, na tym ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu, wolną przestrzeń wypełnić galaretką
Ciasteczkowy Potwórskondensowanego musimy gotować puszkę przez min. 3h). Układamy kolejną warstwę herbatników i robimy krem karpatkowy. Budyń mieszamy z mąką kukurydzianą i pszenną, następnie rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy, chwilę przed zagotowaniem dodajemy cukier, ponownie doprowadzamy do zagotowania i dodajemy masę budyniową cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. W oddzielnej misce ucieramy masło i do utartego
Brzuszki Łakomczuszkibudyniową i pianką wiśniową z dodatkiem owoców. Dosyć praco- i czasochłonne, ale warto się poświęcić :) Robiłam je po raz pierwszy i muszę przyznać, że na jednorazowym wypieku się nie skończy. Ciasto jest wysokie, ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Mimo, że zawiera w sobie sporo tłuszczu to nie jest mdłe, a to za sprawą soku z cytryny dodanego do kremu oraz(...)pieczenia Pianka wiśniowa: 1 szklanka cukru 300 g wiśni (mrożonych lub ze słoika) 6 białek 1 opakowanie kisielu wiśniowego (można dać 2 w celu zwiększenia intensywności koloru pianki) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 200 g margaryny 1 opakowanie budyniu śmietankowego sok z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników
MyCookBook.plczerwony barwik,ale zapadł się pod ziemię.Całą kuchnię obszukałam i nic.Cóż,po świętach się znalazł. Biszkopt ciemny: upiec o połowę mniejszy od pozostałych Masa budyniowa: 1/2l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru kryształu cukier waniliowy 2 żółtka 1 kostka masła Z mleka,cukru,cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło(...)brzoskwiniowe (ew pomarańczowe) 3/4 szkl wody Sok z owoców odlać,dodać wodę, rozpuścić galaretki wg przepisu.Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Masa z nutellą: 40 dag kremu Nutella 1 listek wafla Krem rozgrzać na parze wodnej,dodać pokruszony wafel.Wymieszać Masa z bitej śmietany: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny
Niespełnione zdolności kulinarneNie mam dziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko
Z miłości do słodkości10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy(...)szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Gotować 1 minutę na małym ogniu, stale mieszając. Przykryć folią, by nie utworzył się kożuch i ostudzić. Masło i margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć do białości - ok. 8-10 minut. Stopniowo
Z miłości do słodkościłyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka 250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych Na masę budyniową: 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem) 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Na polewę: 1 gorzka lub mleczna czekolada (100 g) 150 ml śmietany 30% Dodatkowo: masło(...)krem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń miksując. Gotowym kremem posmarować górę ciasta. Do garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie. Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian). 1 kg wiśni ze słoika
Passions hobbies lifeoraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnej masy czekoladowej. Krem chałwowy(...)mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć
Z miłości do słodkościzmniejszamy temperaturę na 100°C i pieczemy jeszcze 40 minut. Krem: Z puszki ananasa odlewamy sok, do którego dolewamy wody, tak aby było łącznie ½ litra płynu. Gotujemy jak budyń, czyli odlewamy pół szklanki, w której rozpuszczamy 2 budynie, a resztę płynu zagotowujemy, bez dodatku cukru. Po zagotowaniu wlewamy budyniową zawiesinę i mieszamy. Gotową masę wynosimy w chłodne miejsce do ostygnięcia
Smakowy Raj