Oto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc
Wypisz Wymalujpieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody(...)czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę (jeśli używamy gotowego przecieru to zagotowujemy mus, wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę) dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto, studzimy. Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy
Rozpustne gotowaniekostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy(...)nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki. 3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę. Dekorujemy polewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny
Na Ciasteczkowych PapierachPrzepis z zeszytu rodzinnego. Kiedyś była straszna moda na to ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w domu
Blondynka Gotujejakiś czas temu zobaczyłam przepis na naleśniki budyniowe, wiedziałam, że muszę je wypróbować. Moje przeczucie mnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki(...)podnoszą się do góry) - można go przyklepać lub po prostu zdjąć z patelni, odczekać chwilkę aż "oklapnie" i wtedy dosmażyć. Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie wersja deserowa z kremem czekoladowym i płatkami migdałów. Wersja dla córci - z jej ukochaną konfiturą jagodową. Inspiracja: Waniliaaa
Kto ugości moich gości?Ciasto z rodzinnego notesu. Składniki: 45 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu
Blondynka GotujeKulinarnych wariacji ciąg dalszy. Domowa szarlotka to klasyk weekendowych wypieków, szczególnie w moim domu. Na blogu czeka na Was wiele propozycji tego ciasta . Czasem jednak można
Słodkie Przyjemnościciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaello (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam kilka(...)ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną lub na papier do pieczenia) i upiec na złoty kolor. Krem. Mleko zagotować, wsypać kaszę, cukier i wiórki kokosowe. Zamieszać i całość chwilę pogotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy
coolinarnastrefa.blogspot.comJako, że ja ciasto jadłam raz może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno opakowanie) 2 opakowania(...)miksujemy. Na dnie tortownicy (22 cm) układamy biszkopty zanurzone w galaretce (należy odlać ok 1/3 galaretki do naczynia i dopiero w nim maczać biszkopty), a na nie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych galaretką, które przykrywamy drugą połową kremu. Na wierzch wykładamy owoce i zalewamy całość pozostałą tężejącą galaretką. Odstawiamy całość do lodówki najlepiej na całą
Cynamonowe szczęścieSzachownica to nic innego jak klasyczny Metrowiec jednak w troszkę innej , ciekawszej formie . Ciasto "Szachownica" jest jeszcze bardziej efektow n e i prościej się j e
Słodka Stronaskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl śmietany 2 jaja 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaWielkanocnym stole to ciasto zrobiło furorę! Szczególnie dla mnie. Co chwilę sięgałam po kolejny kawałek. Ciasto jest bardzo aromatyczne, słodkie a dzięki budyniowi również przyjemnie nasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie(...)naczyniu mieszamy obie mąki z pozostałym mlekiem. Wyjmujemy wanilię. Do gorącego mleka wlewamy wcześniej wymieszaną mąkę. Masę cały czas mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń. pożądaną gęstość
Słodkie Przyjemnościbitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany(...)zimnego budyniu, aż do dokładnego połączenia składników. Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Pierwszy blat biszkoptu nawilżamy połową ponczu. Na to wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy. W czasie ubijania
e-PrzepisyKulinarneZ kasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe, ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np.kluski leniwe, waniliowe naleśniki, placki twarogowe
Kraina Miodem PłynącaNigdy nie odmówię sobie kremówki:))) Dlatego gdy zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz odchudzoną wersję kremówki, wiedziałam, że na pewno spróbuję odtworzyć coś takiego:) Ta wersja
Z miłości do słodkości