„Czekolaczek – aroniaczek” – zawsze się udaje Jak już wielokrotnie z uporem maniaka podkreślałam , nie jestem cukiernikiem , piec nie potrafię , a ciasta robię tylko
Ogrodnik w podróżyblachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 190 stopniach. Gdy blat kokosowy wystygnie zdjąć papier. Krem czekoladowy: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Z 1 l mleka, 4 łyżek cukru i 3 proszków budyniowych ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Porcjami dodawać zimny budyń. Na końcu wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Poncz
My simple kitchenutworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu
Ciasteczkowy Potwórmleka. Gotować aż cała masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę a następnie powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Oba placki ciasta pokroić w podłużne paski o wysokości i szerokości około 3 cm. Gotowym kremem smarować (niezbyt grubo) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę, wyrównać wierzch
Świat Ciastanić bardziej mylnego. Sama się zdziwiłam, że przygotowuje się je tak szybko. Pieczemy jeden biszkopt, przygotowujemy jedną masę budyniową, którą później dzielimy na pół. Do jednej dodajemy brzoskwinie, do drugiej zaś czekoladowy krem i bakalie. Masę układamy pomiędzy herbatniki a wierzch polewamy czekoladową polewą. Z podanego przepisu wychodzi duża, podzielna blacha pyysznego ciasta
Marta Gotujepapierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.Krem:Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć i odłożyć w zimne miejsce.Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą
Ala piecze i gotujesmaczniejsza niż pierwotna i z pewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas: krówkową, budyniową i śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu ciężko się oprzeć.Ciasto(...)szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%250 g masy kajmakowejfix do śmietanyMasa Budyniowa:500 ml mleka1/3 szklanki cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejżółtko125 g masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruok. 70 g herbatników
Słodka Stronaostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm). Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić. Krem : Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę. Odlać trochę syropu z ananasów, wsypać proszek budyniowy, rozmieszać. Pozostały syrop przelać do rondla, dodać cukier zagotować. Na gotujący się syrop, wlać mieszankę budyniową, mieszając zagotować, ostudzić. Masło utrzeć(...)ostudzić. Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Przełożenie ciasta : Biszkopt przekroić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone ananasy, przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Wyłożyć resztę kremu , przykryć wystudzoną bezą. Wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą. Ciasto odstawić na 3 godz
Kuchnia DanusiPrzekroju tego tortu nie będzie, bo pojechał na imprezkę rodzinną :) Ostatnio jakoś brakuje mi weny na wykańczanie tortu i tu wielkie podziękowania należą się firmie ETERNO
Blondynka Gotujeszykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw bierze, że ta, która przedstawiam(...)życiu! Muszę dodać, że bardzo udana próbą. Mam nadzieję, że będziecie mieli ochotę sami spróbować, na prawdę warto ;) "Składniki:kostka masłaszklanka wody1,5 szklanki mąki5 jaj Masa budyniowa:3 szklanki mleka – ok 750 ml300 g masładuzy budyń waniliowy albo dwa małe¾ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania:Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy małe kawałki masła, co jakiś czas mieszając
Słodkie Przyjemnościmasę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała
kgwjanczewoskład Monte nadszedł czas na ocenienie smaku! A więc pierwszą rzeczą jaka mi się rzuciła w oczy jest inny odcień białego kremu jaki spotykamy w zwykłym Monte. Jest on nieco ciemniejszy. Konsystencja całego serka jest nieco budyniowa, mniej kremowa. Natomiast sam smak jest nieco inny, co prawda jest mniej wyrazisty, nie czuć aż tak bardzo orzechowego smaku, lecz nie przeszkadza
W Moim Magicznym Domułyżeczką :) Wybornie smakuje z dodatkiem słodkich owoców, dżemów a także czekolady! Z tego przepisu < klik > zrobiłam czekoladowe naleśniki budyniowe (zamiast budyniu śmietankowego dałam czekoladowy), posmarowałam go pół na pół masłem z nrkowców i kremem czekoladowym - efekt był niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można
Kto ugości moich gości?dzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić ciasto które oddało by wiernie to wspomnienie i ten smak. Być może, dlatego(...)mleka, całą śmietankę, cukier, masło i ziarenka z laski wanilii. W kubku rozmieszaj 100 ml mleka, proszki budyniowe i żółtka, całość wlej do rondelka i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch
SMYKWKUCHNI