600g) szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia *Mus jabłkowy: 2 kilogramy jabłek około szklankę cukru w zależności od słodkości jabłek 4,5 łyżki kaszy manny 1 niepełna łyżka cynamonu *Propozycja podania: z lodami waniliowymi cukrem pudrem Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia musu, ponieważ musi wystygnąć. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę i wsypujemy do garnka(...)zakrywamy przykrywką i dusimy, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodać cukier i mieszać tak długo, aż woda wyparuje. Gotowy mus odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie w temp. pokojowej dodajemy kaszę mannę i cynamon - dokładnie mieszamy. Zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy, dodajemy żółtka oraz margarynę. wszystko miksujemy mikserem, na tzw. kruszonkę. Formę
Piekę, bo lubiępomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki :* pół kilograma mięsa mielonego z łopatki* 1/4 główki kapusty* 2 torebki ugotowanego ryżu* cebula* ząbek czosnku * sól , pieprz* jajko* 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej* olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy :* mały słoiczek przecieru pomidorowego* pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu* łyżka kwaśnej śmietany* sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie(...)kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować całość
Magiczne Życie Martyskładniki: 250 g mąki 150 g cukru 4 jajka 150 ml oleju 150 ml śmietany 22 % 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kakao dodatkowo: polewa czekoladowa tłuszcz do foremki np. kasza manna do foremki wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie stopniowo wlewamy olej oraz śmietanę. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy(...)pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Z gotowego ciasta oddzielamy 1/3 do której dodajemy kakao, mieszamy a do pozostałej części dodajemy budyń, również mieszamy. Foremkę (keksówkę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Do keksówki wlewamy naprzemiennie 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min. to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak JedzeniaUpiecz ! Na dużą blachę - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego - 10 świeżych jaj - szklanka cukru pudru - 1 budyń waniliowy - pół szklanki kaszy manny - pół szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki śmietany 18 lub 30% słodkiej - 100g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik na 170 ° góra-dół. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej(...)dodaj połowę śmietany słodkiej , wymieszaj. Żółtka oddzielić od białek. Ubij białka z odrobiną cukru i szczyptą soli. Twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkami i resztą śmietany, oraz jogurtem.Dodaj budyń i kaszę manną. Do masy twarogowej dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wlej lekko ciepłą czekoladę, wymieszaj. Ciasto partiami wylej do formy wyściełanej papierem
Pasje JolkiSkładniki : mrożony filet rybny około 50 dag, ewentualnie świeża ryba 2 jajka sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku liść laurowy(...)zmielić, dodać do smaku sól, pieprz, 2 małe jajka, pokrojoną drobno cebulę i wszystko dokładnie wyrobić Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę lub dwie bułki tartej lub kaszy manny - wymieszać dokładnie Pozostawić na chwilę, by składniki dobrze się połączyły Formować małe płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek
Proste Potrawypomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 750 g sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 4 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki kaszy manny 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się (ale nie zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem(...)rumiana czyli około 10-12 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać żółtka i ser. Następnie wsypać budyń i kaszę mannę, wlać sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć ją do foremki i posypać resztą kruszonki. Piec w 180*C około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapół kaczki ok 1,5 kg 3 marchewki 1 cebula ziele angielskie listek laurowy pół gałki muszkatołowej sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1-3 wątróbki drobiowe żołądek 300 g kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać wodą(...)wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 1,5 l rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kaszę manną i przyprawić przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem. Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby. Pasztet rozłożyć
Gotowanie jest łatweSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki kaszy manny mąka pszenna papryka słodka, vegeta sól, pieprz sos: 1 cebula 2 łyżki oliwy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ew. vegeta Wykonanie: Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy(...)minut. W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy marchewkę, cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę manną, przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kuleczki wrzucamy do rondla i dusimy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
magiczna kuchnia Kasicebula biała- 1 kg* bulion- 700 ml** białe wino- 200 ml* masło klarowane- 90 g* odrobina tymianku( świeży lub suszony)* natka pietruszki- do posypaniaKluseczki:* parmezan tarty- 40 g* kasza manna- 40 gZupa:Cebulę obrać i pokroić w piórka.W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu- mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około(...)czasie wlać białe wino i gotować, aż prawie całe odparuje.Wlać bulion i gotować przez około 10 minut.Kluseczki:Posolić i zagotować wodę w garnku.Tarty parmezan dokładnie wymieszać z kaszą manną.Z masy uformować grubsze kluseczki i wrzucać do wrzącej wody.Gotować do 1 minuty od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do talerzyka z zupą.Smacznego! :)* Tradycyjnie podaje się
Kraina Miodem PłynącaBardzo często robię galantynę, moja rodzinka ją uwielbia Galantyna z kurczakaSkładnikikurczak 2 kg udka z kurczaka 3 sztjajka 2 sztkaszy manny 2 łyżki czosnek granulowany 1 łyżeczka majeranku 1 łyżkasól i pieprz przyprawy do kurczaka 1 opakPRZYGOTOWANIEKrok 1Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka(...)obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.Krok 2FARSZ Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.Krok 3Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz
Kuchnia Danusiolejem, podsmażyć cebulkę.Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu ).Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.W garnku zagotować wodę, osolić.Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut
kolorowotorcikowoziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko- większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa- 0,3l wody Puree:- tyle ziemniaków ile potrzebujesz- na rondelek ziemniaków 2 duże marchewki(...)drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać. Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno ich wyjść ok. 10 z 0,5kg mięsa. Uformowane kotlety obtoczyć w mące i odstawić na talerz
Gotuj Z MuzykąOstatnie drożdżówki ( te z rabarbarem ) zrobiły taką furorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję.Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek.Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie.Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni!Gorąco polecam!SKŁADNIKI :( 10 szt )ROZCZYN(...)mleko – 150 mlCIASTO :* mąka pszenna – ok. 350 g* cukier – 25 g* sól – 1 szczypta* masło – 100 g* żółtko – 1 sztNADZIENIE:* napój sojowy ( lekko słodki ) Alpro – 500 ml* kasza manna błyskawiczna – 6-7 łyżek* cukier wanilinowy – 1 op* soczyste gruszki – 2 sztKRUSZONKA:* mąka pszenna – 50 g* masło – 50 g* cukier puder – 30 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ROZCZYN :Mleko
Ostra na Słodkoposzczególnymi warstwami. Szarlotkę można przygotować w tortownicy o średnicy 21-23cm (ja przygotowałam w tej mniejszej). Szarlotka sypana Składniki: 1 szklanka (160g) mąki pszennej 1 szklanka (170g) kaszy manny 1/2 szklanki (u mnie 80g kryształu i 20g cukru z wanilią) cukru 1 i 1/2 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku) około(...)mocno schłodzić, najlepiej schować na kilka godzin do zamrażarki - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz, boki formy wysmarować masłem - składniki suche odmierzyć, przesianą mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszać ze sobą, podzielić na trzy mniej więcej równe części - jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubych oczkach tarki, nie ugniatać
Smakołyki Berenikiskładników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty 200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków ok. 1,5 litra bulionu olej do smażenia Kapustę drobno poszatkuj(...)Ryż ugotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut, pokrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni. Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:).Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na oleju.Obsmażone
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała