z kasza manna - 1000 przepisów (strona:35/67)

Sernik kukurydziany 146

szybki  wykonaniu sernik- na bazie mąki kukurydzianej. Składniki: 1 kg twarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy, 10 dag mąki kukurydzianej, 5 dag kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 1 paczka herbatników, tłuszcz do formy. Wykonanie: Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Twaróg zmielić, jajka ubić z cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 155

smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze (jakby ciasta drożdżowego) i smaku przypominają bułeczki. Takie małe pączki, w których kasza nie jest wyczuwalna. (15-17 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny 500 ml wody 40g pikantnych krakersów 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka posiekanego koperku sól Dodatkowo: mąka żytnia do obtaczania (może być dowolna) olej do smażenia Wodę (osoloną

Di gotuje
Sernik z dwukolorowym kruchym ciastem 182

dałam gotowy ) 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 16 g ( całe opakowanie) cukru waniliowego 4 żółtka 7 białek 150 g rodzynek 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania masy serowej: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, pod koniec nie przerywając ucierać dodać stopniowo miękkie masło lub margarynę(...)wszystkie składniki już się dokładnie połączą, dodać partiami ser, cały czas miksując, kaszę i mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą serową. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na natłuszczoną blachę zetrzeć na tarce jasną część schłodzonego ciasta na tarce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i podpiec jasne ciasto około

Na słodko lub wytrawnie
Czysty sernik 246

Potrzebujesz: 1 kg sera białego (w kubełku taki aksamitny, lub zwykły przemielony przynajmniej 2 razy) półtłustego pół kostki masła 6-8 jajek 30 dag cukru 2 łyżki kaszy manny Co robić? 1. Nagrzać piec do 160 C góra dół 2. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, jak kogel-mogel 3. Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera

Matka Żywicielka
Sernik tradycyjny 387

chyba taki czas poświąteczny. Składniki: - 0,75 kg twarogu trzykrotnie zmielonego; - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków; - 5 jajek; - 125 g masła w temperaturze pokojowej; - 4 łyżki kaszy manny; - 1/2 opakowania budyniu waniliowego; - 1 szklanka śmietany 36% - małe opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem(...)puch, dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki

dom-agi.pl
Gołąbki na dziko 260

pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy…      Składniki:                                          - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku- mąka pszenna  Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam(...)cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę, dodałam obrane

mojewypiekiinietylko
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 188

mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie:   Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno(...)mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka    i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka z bitą śmietaną 200

kruche, a zarazem delikatne. Dodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej opakowanie śmietany 30% (330 ml) 2 łyżeczki żelatyny gorzka czekolada do dekoracji Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę

Cynamonowe szczęście
Pasztet bez mięsa - warzywny 210

Składniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4 duże jajka  2 starte marchewki 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną ) 1/2 szklanki oleju sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku Przygotowanie: Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona(...)cebulę połączyć i dobrze wymieszać Dosypać stopniowo kaszę lub bułkę, sól, pieprz, zioła, gałkę i wymieszać Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę , a żółtka dodać do masy  Wlać stopniowo olej i dokładnie wymieszać Ubite białka dołożyć do całości i starannie wymieszać Przełożyć do foremek 2 mniejszych lub jednej większej Ja piekłam w prodiżu ponad godzinę

Proste Potrawy
Wafle ryżowe z kremem gryczano-czekoladowym i owocami 260

postanowiłam jakoś sama się do nich przekonać. Dlatego nie podaje ich już tylko jako dodatku do gulaszu, lecz także np. do deserów. I wcale nie mówię tu o kaszy manny czy jaglanej, lecz o gryczanej:) Chciałam zrobić jakiś szybki i zdrowy deser, w szafce znalazłam wafle ryżowe, a w lodówce resztkę powideł śliwkowych:) Miałam też miseczkę świeżo zerwanych owoców(...)taki oto sposób wymyśliłam deser, całkiem nawet smaczny, jak na dodatek niezbyt lubianej przeze mnie kaszy gryczanej, bo zjadałam z wielkim apetytem:) Jednak dla wielbicieli tej kaszy, deser na pewno będzie jeszcze smaczniejszy:) Składniki:8 wafli ryżowych, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, 100ml powideł śliwkowych, 50g gorzkiej czekolady, 30g mlecznej czekolady, 1/3 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 200g świeżych malin

Z miłości do słodkości
Schab ze śliwką i purée z selera 138

Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której się gotował, może się jeszcze przydać. Seler ucieramy blenderem, dla pewności można go jeszcze przetrzeć przez sitko. Powinien mieć konsystencję kaszy manny, doprawiamy go miodem. Jeżeli uznacie, że jest zbyt gęste to rozcieńczcie purée wodą, w której gotował się seler, lecz ostrożnie trzeba też uważać żeby nie było zbyt rzadkie

Kuba Gotuje
Kokosowy kaszowiec na herbatnikach 149

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki cukru waniliowego - garść orzechów włoskich - garść mieszanki żurawinowo-orzechowej (żurawina, orzechy nerkowca, orzechy arachidowe, migdały) spód: - 24 sztuki herbatników dodatki:  - lukier (sok z cytryny, cukier puder) Forma: kwadratowa blacha/ pół dużej

Kuchnia co dnia
Muffinki dyniowe z powidłami śliwkowymi! 220

energii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych - 5 łyżek kaszy manny - 350 ml mleka 3,2% - 4 łyżki cukru lub słodzik - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - dżem  (np. powidełka śliwkowe) - dwa plastry dyni upiecz w piekarniku na złoty(...)kolor (około 35 minut), następnie zmiksuj blenderem, w ten sposób uzyskasz puree z dyni - w rondelku zagotuj mleko dodaj cukier lub słodzik, wsyp płatki i kaszę, gotuj ciagle mieszając 3 minuty, wyłącz gaz i odstaw masę na 15 minut - puree z dyni zmiksuj blenderem z jajkami, dodaj masę owsianą, składniki skrupulatnie wymieszaj - wypełniaj foremki do muffinek, napełnij foremkę do połowy

SMYKWKUCHNI
Musztardowe kluski z dziurką. 132

można podawać z sosami - jednak one nieco zabijają smak musztardy.   Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz     Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke i wrzucic na patelnie,dodac

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowa pasztetowa 239

schab ze słoika. Serdecznie zachęcam :-) Domowa pasztetowa Składniki na 5 kg: podgardle 2,5 kg boczek 0,7 kg wątroba 1,2 kg słonina 0,6 kg kasza manna 160 g osłonki poliamidowe lub naturalnePrzyprawy:pieprz 8 gmajeranek 10 g ziele angielskie 4 g cebula surowa 200 g sól 15g/kg  Wykonanie: Podgardle, boczek, słoninę parzymy w temperaturze

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania