piątkowy, adwentowy wieczór mamy dla Was coś na słodko, zdrowo i pożywnie! Babeczki dyniowo - migdałowe z żurawiną. Smacznego! Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną Składniki: 400 g musu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka pszenna, jaglana lub mieszanka mąk bezglutenowych: ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 2 jajka 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 żurawiny suszonej(...)łyżki miodu lub syropu z agawy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, włóż do żaroodpornego naczynia lub foremki ( skórką do dołu), przykryj folią lub pokrywą i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni
Moja Mama GotujeKolejnym przepisem z wykorzystaniem dyni, jest ROZGRZEWAJĄCY KOKTAJL! Składniki: 1/4 małej dynii 2 jabłka pół soku z pomarańczy łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu 250ml mleka sojowego pestki dyni do dekoracji Przygotowanie: 1. Miąższ z dyni, obrane jabłka, pokrojone w kosteczke i sok z pomarańczy umieszczamy w wysokim naczyniu. 2.Dodajemy mleka sojowego i przyprawiamy cynamonem i imbirem. (jeśli jest za mało(...)słodki, można użyć cukru trzcinowego :)) 3. Blendyjemy na jednolitą konsystencje i podajemy z pestkami dyni. SMACZNEGO
FITBUuKPrezentuję pożywną sałatkę lunchową. Lekka, krucha kapusta pekińska w połączeniu z chrupiącą rzodkiewką, maślanym awokado, odżywczymi pestkami dyni, aromatyczną oliwą i ulubionymi przyprawami musi smakować wyśmienicie. Warzywa i zdrowe tłuszcze (w tym wydaniu awokado, pestki dyni, oliwa) to bardzo zdrowa kombinacja. Takiego lunchu w pracy pozazdroszczą Wam współpracownicy, takim obiadem w domu ucieszysz rodzinę. Polecam podać/spożywać z chlebkiem(...)lnianego, kromką dobrego chleba lub bez niczego. Uwielbiam! Składniki na jedną porcję: 1/2 główki organicznej kapusty pekińskiej, 1/3 szklanki plasterków białej rzodkwi, 1/2 awokado, 1,5 łyżki zmielonych pestek dyni, 1 łyżka oliwy extra virgin, ulubione przyprawy (u mnie: suszony koperek, suszona natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy, czarnuszka). Wykonanie: Kapustę kroimy i umieszczamy w misce lub pojemniku na lunch
Jeść, by żyć w zdrowiuWczoraj upiekłam kolejną dynię. Przygotowałam kilka przepisów z jej udziałem. Na początek proponuję chlebek dyniowy z bakaliami. Pyszne wilgotne ciasto zresztą jak każde ciasto dyniowe , idealne do porannej kawy. Chlebek dyniowy upiekłam z marchewką. Właściwie miałam upiec ciasto marchewkowe ale miałam za mało marchewki. Wpadłam więc na pomysł pomieszać marchewkę z dynią , który okazał się strzałem w dziesiątkę. Wszystkie bakalie(...)marchewką grubo pokroiłam w malakserze. Ciasto jest wilgotne, więc drobniej pokrojone bakalie sprawiają, że ciasto łatwiej się kroi. Nie jestem zwolenniczką ciast na oleju ale jeśli piekę ciasto z dynią lub ciasto marchewkowe to prawie zawsze na oleju. Robię to ze względu na smak ciasta. Olej w ciastach z warzywami nadaje im fajny smak. Zadziwia mnie jednak fakt jak dietetycy
codojedzeniaowocami, nie zawierają mąki, jajek czy laktozy, mają małą zawartość tłuszczu, wpisują się w dietę niełączenia, a przy tym są niezwykle odżywcze, dostarczając wielu cennych składników – z beta-karotenem (dynia), potasem i błonnikiem (suszone śliwki i daktyle) na czele. Ciastka są sycące i posłużą za pyszną i zdrową przekąskę. Składniki na około 12 ciastek: 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych(...)kokosowego w stałej formie (w temperaturze pokojowej) 40 g ulubionych orzechów lub nasion (użyłam orzechów włoskich, świetnie sprawdzą się również migdały – te radziłabym z grubsza posiekać) 200 g miąższu dyni (można zastąpić marchewką) spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, kardamonu, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu
Even Better FoodPyszna, a jakże prosta i błyskawiczna w wykonaniu pasta z koziego serka z dodatkiem rukoli, suszonych pomidorów oraz pestek dyni. Wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę i już można pastę podawać z ulubionym pieczywem. Jest wyrazista, lekko orzechowa w smaku. Jako, że kozi serek jest słony, nie trzeba go już dodatkowo doprawiać, co najwyżej można nadać mu ostrości (jeśli(...)białego sera koziego (takiego do smarowania) garść rukoli ok. 4-5 szt. suszonych pomidorów (w oleju) + 1-2 posiekane pomidory do dekoracji ok. 1-2 łyżki pestek dyni + 1-2 łyżki do dekoracji Wykonanie: Kozi serek, rukolę, suszone pomidory (odsączone z nadmiaru oleju) oraz pestki dyni umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką masę. Przekładamy ją do miseczki, posypujemy pestkami
MyCookBook.pltaka zupka, a w sumie bardziej krem, jest dla was. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Mój krótki wstęp ma nawet puentę: garnki w ręce i gotujemy! SKŁADNIKI: mała dynia hokkaido 0.6l wody 1/2 cebuli ząbek czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych przyprawy: pieprz, sól, tandoori masala, curry, kurkuma, słodka papryka cieciorka- jako dodatek WYKONANIE: Cebulkę i czosnek kroimy(...)paski i delikatnie podsmażamy. Dynię gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw (opcjonalnie możemy dodać warzywną kostkę). Gdy dynia będzie mięciutka, wyłączamy gaz, czekamy aż zawartość garnka ostygnie, dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem i całość blendujemy. Przed podaniem zupkę podgrzewamy
healthy dreamsJesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą. chleb: 300 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczki soli płaska 1 łyżka oliwy 2 dkg drożdży 150 ml wody letniej szczypta cukru Drożdże przekładam do miski, dolewam wody letniej(...)wydawał głuchy odgłos. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie. Gulasz: 25 dkg mięsa od łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/2 litra bulionu drobiowego Mięso kroję
wesoła kuchniasię udało kupić, wię nadziałąm ją i upiekłam. Jak kaczucha to i buchty....tak dość pracowity obiad. Ale o kaczce później. Co do sobotniego menu... W sobotę znowu jedliśmy dynię :) ale w nowej wersji, więc na razie się nie nudzi. Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 200 g makaronu ryżowego nitki 500 g miąższu dyni 1 kwaśne jabłko 1 szklanka(...)szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól i chilli do smaku pół łyżeczki ostrego sosu chilli pęczek cebuli dymki Miąższ dyni i jabłko (pokrojone w kostkę) zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Jeśli użyjesz wody, lekko ją posól. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na mus, dodaj mleczko kokosowe. Dopraw
Gotuj Sam!Serniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje(...)trochę do posmarowania formy 250 g cukru pudru sok wyciśnięty z 2 pomarańczy łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy po łyżeczce kardamonu i cynamonu szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być puree) 4 jajka – osobno żółtka i białka 250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia) 500 g twarogu
Ugotowane pozamiatanePowoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto(...)bakaliami . Szczerze i gorąco polecam! PIERNIK DYNIOWY Z ŻURAWINĄ I DAKTYLAMI. Składniki: 4 jajka 180 g cukru 180 ml oleju 340 g mąki pszennej tortowej 250 g purée z dyni hokkaido 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 100 g suszonej żurawiny 70 g daktyli Sposób przyrządzania: Całe jajka ubić
Zakątek rozkoszy kulinarnychJesień, to czas w którym dynia króluje na Naszych stołach. Zupa pojawia się chyba najczęściej i w najróżniejszych wersjach. Ja smak mojej wzbogaciłam dodatkiem pomarańczy, która nadała fajnego smaczka, a zupka jest jeszcze smaczniejsza Składniki: 1 kg miąższu dyni 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego olej kokosowy do smażenia 3 pomarańcze sól,pieprz, mielony imbir(...)Wykonanie: Na oleju kokosowym zrumieniamy cebulę i czosnek. Dokładamy dynię pokrojoną w kostkę, cząstki pomarańczy, dolewamy bulion, gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie blenderujemy, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Podajemy z pestkami dyni, oprószamy pieprzem
Z Majeczką w kuchniOstatnio zainteresował mnie krążący w internecie przepis na połączenie dyni z cukinią i jarmużem. Wiedziałam, że ta kombinacja okaże się pyszna. Danie takie ma dużo błonnika, beta karotenu, potasu, żelaza, magnezu, sodu i witamin grupy B. Poza walorami smakowymi, ma więc sporo korzystnych wartości odżywczych. Obiad w postaci kaszy gryczanej z dynią, cukinią i jarmużem każdego zdrowo nasyci i usatysfakcjonuje(...)Bardzo polecam! Składniki: 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej, 1/2 małej dyni, 1 szklanka startej cukinii, 4 duże liście jarmużu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta chilli. Wykonanie: Kaszę moczymy na kilka godzin lub cała noc. Następnie gotujemy. Cukinię i dynię ścieramy na tarce
Jeść, by żyć w zdrowiuKolejne słoiczki znalazły się w mojej spiżarni:) Tym razem przygotowałam bardzo jesienny, aromatyczny i pachnący dżem z dyni i gruszek, z dodatkiem przypraw korzennych. Dżemik ma bardzo fajną, musowo-kremową konsystencję, jest bardzo słodki, ma lekko karmelowy smak, z wyczuwalną korzenną nutą. Będzie się świetnie komponował z wieloma deserami. składniki: ok 1,5 kg miąższu dyni 1 kg gruszek(...)szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dynię pokroić w niewielkie kawałki. Dolać ok 1/2 szkl wody dusić dynię od czasu do czasu mieszając do chwili, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zdjąć z ognia, zblendować. Dodać obrane i pokrojone w ok 1cm kostkę gruszki, cukier i przyprawy. Wymieszać, ponownie postawić
6nieboskładniki na zupę: 1000 dyni, obranej 500 ml mleka 500 ml wody sól wykonanie: Dynię kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami. składniki na kluski: 250 g ziemniaków ugotowanych 250 g ziemniaków surowych
Domowy Smak Jedzenia