lody. Dlaczego? Bo kojarzą mi się właśnie z moim Dziadkiem i myślę, że by mu zasmakowały. Pisałam już o tym, jak będąc małą dziewczynką suszyłam z Dziadkiem pestki dyni, i ile miałam z tego radości. Dlatego lody są dyniowe, choć bez pestek. Dziadek często zabierał mnie do lodziarni mieszczącej się na parterze budynku, w którym mieszkaliśmy. Najczęściej wybierałam(...)robił, puszczał do mnie oko, i kiedy tylko zrobiłam proszącą minę, wychodziliśmy do parku, zahaczając o moje ulubione miejsce.Moje lody nie są niebieskie, a smakują cynamonem i pomarańczą. Trochę dynią. Mimo, że zimne, na przekór stereotypom, rozgrzewające. Kremowe i słodkie. Pyszne.A znalazłam je u Doroty.Lody dyniowe z pomarańcząSkładniki:(na l lodów)400 ml mleka500 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiem, jak nad tym zapanować.Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna!Nie wiem, dlaczego jestem do tyłu(...)pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy, jak mawia Tata...Teraz już przestaję roztkliwiać się nad sobą, i przechodzę do sedna, czyli sernika. Z dynią. Ta dam!Na początku chciałam upiec zupełnie inny, pięknie prezentujący się na zdjęciach, z chrupiącymi dyniowymi pestkami w roli dekoracji... Jestem pewna, że wyszedłby pyszny! I myślę, że zrobię
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzinnym piknikiem) dla siostry C., uczulonej na gluten i laktozę. Są więc na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka ryżowego. Nie mają nawet jajek - zamiast nich użyłam musu z dyni, który czekał grzecznie w zamrażarce na swoją kolej (a to już najwyższa pora, bo w Polsce, tuż przed wyjazdem, widziałam dynie na targu). Wyszły po prostu boskie! Siostra(...)zostało na sitku z mąki pełnoziarnistej. Wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżelatyny,Esencja waniliowa,150 g gorzkiej czekolady,2 szklanki puree z dyni.Przygotowanie:Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki.Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette.Przełożyć warstwami do szklanki lub kieliszka (granaty, mus dyniowy, sos czekoladowy).Przygotować puree:Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut
SzczyptaSmaQKolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy(...)Składniki:1 szklanka pureedyniowego,150 g serka mascarpone,4 łyżki Mieszanki Studenckiej Felix,2 łyżeczki syropu klonowego,½ łyżeczki cynamonu,½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,2 łyżki pestek granatu.Przygotowanie:Dynię wymieszać z serkiem, wanilią, cynamonem i syropem klonowym. Przełożyć do pucharków, na wierzchu położyć bakalie i pestki granatu. Znakomita przekąska między posiłkami
SzczyptaSmaQnasiona można przerobić na kapary. Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,2 płaty wędzonego pstrąga,1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),1/2 białej rzodkwi,1 czerwona cebul,30 kwiatów nasturcji,garść orzechów laskowych,4 łyżki posiekanego szczypiorku,1 łyżka tartego parmezanu,50 ml białego wytrawnego(...)Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w pióra, rzodkiew i dynie w bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem.Przygotowa
SzczyptaSmaQDyniowa pieczona owsianka z rozgniecionymi malinami i miodem Puree z dyni hokkaido jest genialne, takie gęste, że aby ją zmiksować musiałam trochę wody dolać! :O Od dzisiaj będę ją na pewno częściej kupować :PIi te szczęście gdy zobaczyłam jeszcze maliny na targu(w normalnej cenie!) A co do owsianki, to po prostu mistrzostwo, nie wiem(...)sprawa tego puree, czy samego dodatku dyni, ale nooo, na pewno do powtórzenia. ;)Noo, cóż, miało być trochę inaczej, miało mnie w domu rano nie być, miał być niezapomniany wieczór, w sumie w pewien sposób był, mimo wszystko nie żałuje bo wbrew pozorom fajnie było, pomimo, że inaczej miało być. Aa, dzisiaj znów na noc wybywam, miejmy nadzieje
More food, love and dreamsCiasto dyniowe z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej to jedno z najprostszych ciast. Jak większość wypieków przygotowujemy je z puree dyniowego. Aby je wykonać wystarczy wydrążyć i pokroić dynię na mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień(...)dyni1 czubata szklanka cukru trzcinowego1 saszetka cukru wanilinowego4 duże jajka3/4 szklanki oleju rzepakowego2 łyżki mleka1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni lub suszonych moreliskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soli Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki
Poezja smakudużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - kardamon - chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch(...)garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę - w garnku na oliwie, zeszklij czosnek i imbir, dodaj przyprawy i puree z dynii - podsmażaj masę przez 4 minuty, dodaj wodę gotuj 35 minut - dodaj serek Arla
SMYKWKUCHNIkocham dynie i uwielbiam jej kolor. Dzisiaj proponuję muffiny Jamego ...Składniki na 12 szt:- 400 dyni- 2 szklanki mąki pszennej- 1/2 szklanki brązowego cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka cynamonu- 3 jaja- 1/2 szklanki oleju- szczypta soli- prażone nasiona dyni, dodatki - około 1/3 szklankiWykonanie;- dynię obieramy, kroimy w kawałki i rozdrabniamy blenderem na pulpę, dodajemy jajka, olej
Anioły w kuchniDziś przedstawiam jedną z najlepszych zup z pieczonej dyni jakie jadłam, z dodatkiem puree z jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na równi ze szpinakiem. Jest pyszny! Wracając do zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi(...)najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej gałki
karmelowyryżowego (lub innego roślinnego)- 2 łyżki octu jabłkowego- 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego- 1 i 1/4 - 1 i 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowegoSkładniki kremu:- 1 szklanka puree z dyni*- 1/4 szklanki syropu z agawy (lub innego ulubionego)- 3 łyżki masła orzechowego- 1/4 szklanki kakaoSkładniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (wegańskiej)- 1 łyżka syropu z agawy- 1/3 szklanki mleka ryżowego(...)innego roślinnego)- 1 łyżeczka oleju kokosowego*Puree dyniowe:Dynię przekroić na pół, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.1h lub do miękkości. Następnie usunąć pestki, wydrążyć miąższ i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Ja miksowałam dynię razem ze skórą, miałam odmianę hokkaido.Przygotowanie:Mąkę przesiać do miski, dodać do niej kakao
Smaczne Zdroweustach babeczki, zachwycą Was smakiem, pobudzą kolorem i zachwycą śliwkowym wnętrzem. Dadzą całą masę energii na długi, słoneczny, jesienny dzień! Dżem dobry, pobudka! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 3 jajka - 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych i jęczmiennych - 5 łyżek kaszy manny - 350 ml mleka 3,2% - 4 łyżki cukru lub słodzik - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dżem (np. powidełka śliwkowe) - dwa plastry dyni upiecz w piekarniku na złoty kolor (około 35 minut), następnie zmiksuj blenderem, w ten sposób uzyskasz puree z dyni - w rondelku zagotuj mleko dodaj cukier lub słodzik, wsyp płatki i kaszę, gotuj ciagle mieszając 3 minuty, wyłącz gaz i odstaw masę na 15 minut - puree z dyni zmiksuj blenderem z jajkami, dodaj
SMYKWKUCHNIsię oprzeć, kiedy kuszą nas z targowych straganów różnorodnością kształtów, kolorów i smaków ? Po prostu nie da rady :-). Nie robiłam nigdy słodkich przetworów z dyni, więc postanowiłam trochę zaryzykować... Gotowy dżem wypróbowałam na własnym mężu, zaakceptował stwierdził, że bardzo dobre, więc nie pozostaje mi nic innego, jak podać dalej :-) Dżem dyniowy z pomarańczami Składniki(...)dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu) 500 g pomarańczy 150 g cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Wykonanie: Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby puściła trochę soku. Nie dolewamy wody ! Następnie stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, do momentu
Kulinarne przygody Gatityząbek czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek(...)jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy. Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty kolor widzimy. Na talerz je przekładamy, na wierzch dynię dokładamy. Posypujemy kiełkami
Moniki Smakołyki