Rozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie. Składniki: Sos: 600g dyni 2 cebule 3 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 3 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz Dodatkowo: 200g makaronu spaghetti 450g fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego(...)kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos: Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem
Szalona Kuchnia EwelinySałatka z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów, pestek dyni i słonecznika. Lubicie sałatki? Ja je uwielbiam. Zarówno te typowo warzywne, jak i te z mięsem i innymi dodatkami. Dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika. Szybka i smaczna. Spróbujcie. Składniki: 2 garście sałaty lodowej 3 pełne(...)łyżki mieszanki orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika – wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio 2-3 rzodkiewki 1 ogórek kiszony około 1/2 piersi z kurczaka przygotowanej w przyprawie gyros* 3 łyżki jogurtu 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek *miałam z obiadu (kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w przyprawie gyros, pod koniec podlewając lekko wodą
Słodkie okruszkitakim Musli: 1.Płatki (owsiane, pszenne, orkiszowe, żytnie, itp) 2.Otręby (owsiane, pszenne, orkiszowe, żytnie itp.) 3.Orzechy (włoskie, migdały, ziemne, laskowe itp.) 4.Ziarna / Pestki (siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam itp.) 5.Dodatki smakowe (suszone owoce, wiórka kokosowe itp.) 6.Dodatek płynny (oleje, miody itp.) Składniki: 200g płatków owsianych górskich 200g płatków orkiszowych 100g migdałów 100g suszonej żurawiny(...)otrębów pszennych 50g pestek dyni 100ml miodu 50ml oleju z pestek winogron Żurawinę wkładamy do małej miseczki i zalewamy woda aby zmiękły. Migdały i pestki dyni kroimy na połówki. Do dużej miski wrzucamy kolejno : płatki owsiane, płatki orkiszowe, otręby pszenne, migdały oraz pestki dyni. Mieszamy dodając olej oraz miód. Na sam koniec dodajemy odsączoną z wody i drobno pokrojoną żurawinę
Smacznie Pysznie KalorycznieNajlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g(...)mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika
CookYourselfbitą śmietanę. W dziurkę w pączku wlej jeszcze trochę bitej śmietany i włóż słomkę do picia. Podawaj od razu, żeby bita śmietana nie opadła. 5. Grzane piwo dyniowe Lubicie dynię i pumpkin spice latte, która pachnie piernikiem i świętami. Jej bardziej wieczorową wersją jest grzane piwo dyniowe. W sumie to nie drink tylko prawie warzywo. Do tego pizza, która też(...)jakoś dotrwamy do maja. Składniki: butelka jasnego piwa 2 łyżki miodu po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru pół łyżeczki kurkumy 2 czubate łyżki puree z dynii (zmiksowana upieczona dynia hokkaido) Podgrzewamy piwo z miodem, dynią i przyprawami delikatnie mieszając, aż będzie ciepłe, ale nie gorące (szkoda miodu). Pijemy ciepłe od razu, bo jeśli postoi to będzie zimne, a dynia
Ugotowane pozamiataneProste i smaczne ciasteczka z dynią pachnące korzennymi przyprawami. W środku każdego kryją się kawałki gorzkiej czekolady. Pyszne i aromatyczne, warte wypróbowania. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków(...)szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180ºC. Płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki i sól. W osobnej misce
Słodka StrefaPewnie już zauważyliście, że częstym składnikiem moich past do pieczywa są pestki dyni. Dlaczego? Bo w tej wersji smakują mi najbardziej. Pragnę je jeść w dużej ilości i takie też serwuję mojej rodzinie. Wiem, że za ich sprawą, a precyzyjniej, cynku w nich zawartego, nasza cera, włosy i paznokcie będą w bardzo dobrej kondycji, nasz układ odpornosciowy będzie działał(...)posiadamy) niechciane pasożyty. W dalekiej Rosji od wieków stosuje się bezpieczną metodę zwalczania owsików, glist i innych pasożytów przewodu pokarmowego za pomocą spożywania na czczo zmielonych pestek dyni. W takiej formie - zmielonej - są łatwiej przyswajalne przez organizm. Aby wyciągnąć z nich maksimum minerałów i witamin, warto je namoczyć. A aby uczynić je ucztą dla podniebienia - wymieszać z kilkoma innymi
Jeść, by żyć w zdrowiuMacie ochotę na fantastyczne danie jednogarnkowe? Dziś Was na takie zapraszam. Jakiś czas temu dostaliśmy dość dużą dynię – część poszła na zupę, z części zaplanowałam ciasto, a kawałek , który został postanowiłam wykorzystać do drugiego dania. Przepis znalazłam kiedyś na blogu Kwestia Smaku i zapisałam sobie do zrobienia. Receptura swoje musiała odleżeć, ale jak już danie zrobiłam, to zawojowało serca(...)tylko jedno, aczkolwiek niezbyt udane doświadczenie. Dodałam jej tak na oko, na tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:) 500 g pokrojonej w kostkę dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 550-600 g drobiowego mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 i 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki papryki
Smaki Na Talerzujeszcze powiem, że jest bez cukru, to już chyba bardziej pokochać go rady nie dacie. * SKŁADNIKI na formę 20 cm Masa serowo-dyniowa: 750 g ricotty 400 g dyni piżmowej 100 g ksylitolu lub erytrytolu 3 jajka + 1 białko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ½ kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego(...)fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na kwadrans. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz kolejny kwadrans. Spód odstaw do całkowitego wystudzenia. Masa serowo-dyniowa Dynię przekrój na pół, pozbaw nasion i pokrój na plasterki. Połóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia skórą do spodu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 20 0°C i piecz
Food Squarewystawały), albo do gotowania. Bardzo, bardzo zachciało mi się słońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam(...)kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli zalałam ok. 3 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Bulion ma być lekko słony i mieć wyrazisty smak. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę. Ułożyłam na blasze, skropiłam oliwą, posypałam wędzoną papryką, odrobiną pieprzu i soli i upiekłam do miękkości (grzanie góra-dół, 200 stopni). W międzyczasie przygotowałam **puder
Kate's KitchenSezon dyniowy w pełni - zapraszam na pyszne przepisy z dynią w roli głównej :) Czekam również na Wasza sugestie - jakie dyniowe przepisy chcecie zobaczyć na blogu? http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/dynia.html Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacjestało się z naszym niedawnym, jesiennym śniadaniem. Oprócz grzanek czy kanapek z sałatką pomidorową, jajka na miękko czy miseczki granoli z jogurtem zjedliśmy przepyszny owocowy mus – koktajl z dyni, jabłek i mango. Nie potrzebował żadnych dodatków, gdyż świetnie smakował sam w sobie. A na dodatek cieszył oko przepięknym kolorem…To jak? Skusicie się? Sobota do południa to najlepszy(...)końca patrzeć na mały park na zewnątrz, który sprawia, że od razu poprawia mi się samopoczucie. To mój ulubiony widok. Składniki: (na 4 porcje) 200g musu z gotowanej dyni 2 jabłka lekko podgotowane 1 mango Wykonanie Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć pestki i gotować w wodzie do miękkości na małym ogniu. Ugotowaną pozbawić skórki, odsączyć na sicie z wody
Raj dla Podniebieniajest to sprawa prosta jak posłodzenie herbaty... W zależności od rodzaju dyni - należy ją obrać lub pozostawić ze skórką. Jeśli skórka jest twarda lepiej ją obrać. Następnie dynię należy pokroić na kawałki - półksiężyce o grubości ok 1 - 1,5 cm. Ułożyć na dużej blasze tak, aby na siebie nie zachodziły. Skropić oliwą z oliwek, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 20 minut. Piec z termoobiegiem. Jeśli chcemy mieć wersję bardziej przyrumienioną lepiej piec w 200 stopniach. Dalsza obróbka lub podanie zależy od inwencji i potrzeb. Ja upieczoną dynię studzę i zamrażam w porcjach na zupę. W zimie mogę sobie zrobić ekspresowy krem z dyni. Można ją też zjeść od razu, np. z dipem czosnkowym. Smacznego
Ze smakiem bez glutenutaka moja fantazja na temat jabłecznika. Ostatnie, jesienne wykorzystanie dyni. Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej. Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty. Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej(...)rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka. Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni 100 ml brązowego cukru 2 garście rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ewentualnie otarta skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego Jabłka obrać
Ze smakiem bez glutenu