z dyni - 5000 przepisów (strona:87/334)

Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 188

smakiem, ale i pięknym, optymistycznym kolorem. Porcja dla 2 osób: pół szklanki ekologicznej kaszy manny razowej Symbio pół szklanki zimnego mleka (może być roślinne) 2 czubate łyżki puree z dyni* 1  duże jajko 1-2 łżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli *puree(...)dyni - dynię (polecam hokkaido, ale może być też każda inna) ze skórą, bez pestek kroimy na kawałki, układamy na blaszce i skrapiamy lekko olejem roslinnym. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut, aż bedzie miękka. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy na gładkie puree. Kaszę mannę zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy i pozostawiamy

Zawsze głodna!
Tarta hokkaido 120

Wypiekanie na śniadanie  Dyniowe słodkie wypieki  1 dynia hokkaido 1,5 szkl mąki 125 g msła 1 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 2 jajka pół szkl śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z połowy cytryny 3 łyżki mąki kukurydzianej aromat pomarańczowy 1/3 tabliczki czekolady Dynię rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, 1 połówkę pokroić(...)masła, żółtek i szczypty proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Podpiec w temp 180 st przez 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć dookoła cząsteczki upieczonej dyni. Resztę dyni włożyć do blendera, dodać pół szkl cukru, aromat, sok z cytryny, otartą skórkę, śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Następnie ubić białka i wymieszać

Gotowanie jest łatwe
Szarlotka z dynią i pomarańczą na kruchym spodzie 138

Smaczny jabłecznik z dodatkiem dużej ilości startej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.   Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto(...)mąki 100 gram masła 2 jajka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli   Nadzienie: 600 gram jabłek 1 kg startej dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy szczypta cynamonu sok z 1 pomarańczy 7 łyżek cukru trzcinowego cukier puder do dekoracji   Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam i dzielę ciasto na dwie

Mango Papaja
Sernik dyniowy 192

Ciasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego(...)razem upiekłam sernik i wybrałam dynie hokkaido dla pięknej barwy sernika. Ciekawa jestem co Dziewczyny upieką z dynią, może potem skorzystam z przepisów? Ten sernik polecam gorąco, puszysty, wilgotny i smakowity, popróbujcie. Sernik dyniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 144

kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia    Dynię pokroić(...)małe kawałki. Podobnie zrobić z papryką, chili i kapustą toskańską. Cebulę orać i pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka z dyni. 179

Dziś kolejny przepis na wykorzystanie puree z dyni, a mianowicie na pyszną, słodziutką, pulchną babkę z dyni. Ma mnóstwo zalet, począwszy od tego, że jest naprawdę prosta w wykonaniu, szybko się ją robi, zawsze się udaje i wszystkim smakuje! Polecam! Składniki na babkę z dyni:  szklanka 250 ml SUCHE SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka  puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki bakaliowej CYNAMONOWA KRUSZONKA: 25 g roztopionej margaryny (lub masła

Rozpustne gotowanie
Kukurydziano-dyniowe scones czyli ekspresowe bułeczki 173

bułeczek 350 g mąki kukurydzianej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli  50 g zimnego masła szklanka p ur é e  z dyni 2 jajka 20 ml mleka pestki dyni (opcjonalnie) Przygotowanie: Pur é e z dyni  :   Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą

Kuchnia Ellie
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI I SUROWEJ PAPRYKI 137

dedykacją dla Dagmary :) Jak zwykle bardzo szybka, a przy tym odżywcza i nafaszerowana dobrociami zupa-krem z blendera ;) Bazą jest upieczona wcześniej dynia - u mnie 1/4 miąższu dyni, która w całości miała 4 kg, dostosujcie to do swoich dyniek ;) Oczywiście nie piekłam dyni specjalnie dla tej zupy, raczej wykorzystałam fakt, że miałam upieczoną dynię i mogłam zrobić z niej szybki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią 242

wiosenny śpiew ptaków i ciepło słonecznych promieni, soczystość zielonych traw, zapach krokusów.... O nie ! Musimy zimę przetrwać. A jak ? Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko, by go porządnie doprawić, no i może granic fantazji nie przekraczać i nie wrzucać do gara(...)popadnie... Aha...jeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie ! Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża ) puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło  ) 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu ) olej rzepakowy do smażenia przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta

kolorowotorcikowo
Leczo z dynią, kiełbasą i czerwoną fasolą 172

Wiatr we włosach. Oślepiające światło. Pomarańczowe widoki. A potem herbatka z pigwą. Mała wariacja na temat lecza :) Z dynią zamiast cukinii, z czerwoną fasolą i... cynamonem, który fajnie podkreśla smak pomidorów :) Takie leczo w wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :) Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :) Składniki: 3 kiełbasy (użyłam tych(...)Nove ) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 700 g passaty pomidorowej 1/2 małej dyni hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Dorzucamy również pokrojoną w kotkę paprykę. Smażymy całość przez około 5 minut i wlewamy

My simple kitchen
Sałatka z włoskim fenkułem i smażoną dynią. 192

Składniki na 4 porcje: 1 duży koper włoski (fenkuł) 200g dyni 1 średnia sałata lodowa 4 pomidory 100g białego sera z mleka owczo-krowiego szczypiorek orzechy włoskie łyżka miody 3 listki świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek chilli pieprz sól Sposób wykonania: Sałatę lodową dokładnie myjemy i kroimy, dodajemy do niej szczypiorek i pokrojone w plastry(...)pół godziny. Po upływie 30 minut dokładnie mieszamy go z sałatą. Koper włoski kroimy w plastry i smażymy na maśle z chilli, solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Dynie kroimy na cienkie plastry, smażymy na maśle. Następnie na tej samej patelni prażymy orzechy włoskie z miodem. (We wrześniu orzechy są świeże i można z nich z łatwością ściągnąć skórkę

Kuchnia Pani Wiosny
Sernik mój dyniowy 149

się z efektem, który przerasta moje wyobrażenia. Sernik dyniowy. Obłędnie pomarańczowy z kontrastującym czarnym spodem. Świeży i lekki. Gdzie tkwi zagadka?  W magii składników. W musie z pieczonej dyni, orzeźwiającej limonce, delikatnej ricottcie. I w "za małej" ilości cukru. Dasz się skusić? Składniki na spód: 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki gorzkiego kakao  80g cukru pudru 80g masła(...)Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru pudru 100ml śmietanki 36% 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Dynię pieczemy w piekarniku, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody

Kuchnia Pani Wiosny
Dynia faszerowana orzechowym risotto 160

Dynia piżmowa - Butternut - faszerowana orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomarańczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie żółty, słodkawo-orzechowy miąższ, ale gruszkowty kształt czyni z niej prawdziwą jasną dyniową piękność. Upieczona w piekarniku i wypełniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadników. Dodatek orzechów laskowych, parmezanu i wermutu nadadzą jej wyrafinowanego smaku. Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam(...)smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast, użyłam skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone cytryny nie stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁĄ FASOLĄ NA OSTRO – najlepsze! 160

przecież możecie zobaczyć fantastyczne ciasto dyniowe , kluseczki , kopytka , naleśniki , placuszki i zupę … ). Ale takich pierogów jeszcze nie ma! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym farszem z dyni oraz białej fasoli. Do tego cebulka, aromatyczny czosnek i świeżo posiekana natka pietruszki oraz moje ukochane chili – takie połączenie sprawia, że pierogi nie tylko świetnie smakują, ale też rewelacyjnie pachną(...)porcje ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * dynia – 200 g * ugotowana, biała fasola – 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * świeża chili – 1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * sól, pieprz

Ostra na Słodko
Zupa dyniowa z pierożkami 199

zupa 1 mała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka oleju nadzienie 100 g mięsa mielonego ćwierć cebulki sól pieprz Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić(...)oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku. Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną. Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania