Jesień w pełni więc na tapecie dynia. Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, a dzięki orzechom dostarcza nam dużo energii. Składniki, 22 sztuki: 250 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu + 0,5 łyżeczki do posypania 1 łyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli 100 gram brązowego cukru(...)łyżki do posypania 200 ml oleju słonecznikowego 200 g puree z dyni* 1 jabłko 4 jajka garść orzechów włoskich Przygotowanie: Puree z dyni: Nastawić piekarnik na 180 stopni. Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wydrążyć środek z pestkami. Dynię ułożyć na kratce i piec przez około 60 min. Ostudzić, obrać ze skóry, odcisnąć nadmiar wody i zblendować. Ciasto: Piekarnik
cooklifeczytałam, że przemrożony przez przymrozki jarmuż jest dużo smaczniejszy od tego sprzed przymrozków. Teraz spokojnie mogę go zajadać nawet na surowo. Do tego w połączeniu z dynią stanowi niesamowite połączenie smaków. Sałatka ta, dość niepozorna, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Na tyle pozytywnie, że dzisiaj do pracy zabieram wersję sałatki z komosą ryżową. Dam znać(...)smakowało. Składniki: 2 - 3 liście jarmużu kilkanaście kawałków upieczonej dyni 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 - 2 łyżki ziaren granatu 1 - 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz Wykonanie: Dynię (użyłam piżmową) upiec w piekarniku w 190 - 200 stopniach przez około 30 minut. Na ostatnich 5 minut dodać orzechy laskowe (uważać, aby się
Sto kolorów kuchniMożna przyrządzić na słodko, jak i wytrawnie, dodając np.: koziego sera. Jak się okazało, rodzina jest jednak zwolennikiem wersji na słodko :) Składniki: 0,5 kg dyni (pokrojonej w większe kawałki po obraniu) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka szczypta soli Dynie ścieramy na tarce o drobnych oczach, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, sól i mieszamy. Białka ubijamy na pianę(...)Dodajemy do masy z dyni i delikatnie mieszamy. Placuszki pieczemy na średniej mocy palnika na małej ilości oleju. Jeśli Wasza dynia jest mocno soczysta, dodajcie więcej mąki. Moja dynia była soczysta, więc dodałam 4 łyżki
Delicious Titbitsoliwy), na to wrzucamy pokrojone: cebulę, 3 ząbki czosnku, pół papryczki chilli bez pestek i spory kawał obranego i pokrojonego imbiru. Smażymy. Do tego dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, lub jeśli mamy upieczoną to takie większe kawałki. Na surowej też wychodzi cacy. Dyni ma być dużo. Dynie lekko przesmażamy i zalewamy albo bulionem jeśli mamy, albo rosołem z dnia poprzedniego(...)albo jak się nam spieszy to wodą i wrzucamy ze dwie kostki bulionu drobiowego. Przykrywamy i gotujemy, aż się dynia zacznie rozpadać. Miksujemy, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę do zupy 18%. Mieszamy. Nalewamy. Posypujemy pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym i jemy. Wszystko. Pyszne, aromatyczne, rozgrzewające i zajmujące niecałą godzinę
ladykitchenChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)kaszy gryczanej- 30g płatków gryczanych- 30g otrębów gryczanych- 30g amarantusa- 140g zakwasu żytniego- 140g zakwasu orkiszowego (można zastąpić żytnim)- 25g soli- 130g ziaren (u mnie 50g słonecznika, po 40g dyni i siemienia lnianego)- ok.900ml wody (daję źrodlaną)Dodatkowo:- ziarna do posypania: u mnie płatki gryczane, dynia, siemię lniane i czarnuszka. Można użyć dowolnych, ulubionych.Zakwas wyjmujemy z lodówki przynajmniej
Smaczne Zdrowewarsztatach kulinarnych z Jurkiem Sobieniakiem w Dietl w Krakowie, dynia należy do moich ulubionych warzyw, zaraz po cukinii, dlatego też chętnie łączę oba warzywa, zawsze powstają dania godne prezentacji na blogu! To moje trzecie danie z dynią w roli głównej, dwa pozostałe to: Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta(...)cukinią i hokkaidoSkładniki: 1/2 małej dyni hokkaido 1 cukinia 2 ząbki czosnku czerstwy chleb 2 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty słodkiej papryki w proszku plaster ulubionego sera, np. gouda sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Obraną i oczyszczoną dynię razem z cukinią kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy oregano, paprykę
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejny przepis na słodką dynię ! Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie. Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga W krainie smaku. Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 2 łyżki gęstego jogurtu 3/4 szklanki pieczonej dyni 4 suszone figi 2 suszone brzoskwinie cukier puder do posypania Wykonanie: W jednym naczyniu łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy, pokrojone w kosteczkę suszone owoce i skórkę. W drugim
Kulinarne przygody GatityStęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie(...)gotowego ciasta francuskiego 300 g pieczonej dyni, u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę
Kulinarne przygody GatityJeszcze jedna wersja prostej zupy z dyni :), a właściwie zupy-kremu.Składniki : 1 kg obranego miąższu z dyni 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki gęstej śmietany grubo mielony pieprz czerwony gałka muszkatołowa, sok z cytryny carry, sól, ewentualnie grubo mielony pieprz czerwony, chili 1/2 kostki rosołowej, a jeszcze lepszy rosół Przygotowanie: Dynię obieramy(...)kroimy w kostkę, podobnie z cebulą i czosnkiem, ale drobno Cebulę i czosnek przesmażamy do "zeszklenia", dokładamy dynię - mieszamy dokładnie i przesmażamy chwilę razem Dodajemy carry, pieprz i około 1 l. wody ( lub rosołu )- gotujemy do miękkości dyni Po lekkim przestudzeniu całość miksujemy, doprawiamy gałką i solą, można też dodać ciut kostki rosołowej, jeśli nie mamy rosołu W przepisie
Proste Potrawyroku dynie omijałam szerokim łukiem. Poza dekoracją w domu nie miałam chęci ani na zupę ani na ciasto z dyni. Jednak Paulina z bloga mojapasjasmaku zainspirowała mnie by jednak coś z tej dyni zrobić. I tak oto wczoraj powstały racuchy. Są pyszne , chrupiące. Można jeść je z dżemem , cukrem pudrem , ale same w sobie też są pyszne. Polecam spróbować(...)Składniki : * pół kilograma startej na tarce o grubych oczkach dyni - najlepiej żeby była bardzo pomarańczowa - wtedy jest najsłodsza * 2 całe jajka * łyżeczka proszku do pieczenia * mały jogurt lub serek naturalny bądź maślanka czy kefir * łyżka oleju bądź oliwy * mąka pszenna - tyle aż ciasto będzie zwarte - to zależy od soczystości dyni oraz od wielkości jajek Przygotowanie : Łączymy ze sobą
Magiczne Życie Martywszyscy jeszcze śpią. W jednym domu, niewielkaistotka w okularach, odziana w kwiecisty fartuszek, walczy z olbrzymiądynią... DŻEM DYNIOWY z galaretką pomarańczową /inspiracja: klik.; podaję swój sposób;/ 5kg obranej dyni 1kg cukru 4 galaretki pomarańczowe sok z 2 pomarańczy Obraną dynię pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem i odstawiłam. Dynia puściła sok, wtedy podgrzałam i gotowałam aż do wyparowania tego syropu(...)zmięknięcia dyni. Następnie, kiedy już była dostatecznie rozgotowana, dodałam sok z pomarańczy. Do gotującej się pulpy wsypałam galaretki, gotowałam ok.7 minut, ciągle mieszając. Gorący dżemik włożyłam w wyparzone słoiczki, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem. Zostawiłam je w tej pozycji, aż do wystygnięcia. Słonecznego humoru i pozytywnej energii! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkichoć jeszcze zielonkawe, niedługo będą się mienić złotem, rudym,brązem czy też czerwienią. Deszcze, słoty. Chmury i chandra. Przetrwamy! Ale jesień to kolejny sezon wspaniały dla kuchni. Dynie, jabłka, jesienne warzywai owoc, co dają niesamowite możliwości! Ach, ta jesień... DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. /autorski;/ 1 kg obranej dyni 3/4 kg cukru szczypta lawendy suszonej Obraną dynię(...)pokrojoną w średnią kostkę, zasypałam cukrem i pozostawiłam na godzinę - dwie, aby dynia puściła sok. Następnie podgrzałam całość, doprowadziłam do wrzenia i często mieszając, gotowałam aż do wyparowania soku (trochę to potrwa). Kiedy sok wyparuje, a dynia zacznie się podsmażać, dodaję lawendę i mieszając ciągle, smażę ją aż do uzyskania naprawdę mocnej gęstości. Gorącą konfiturę przekładam do wymytych i wyparzonych
W kuchni Karmel-itkiwiadomo, dynia na słodko króluje i takie jej zastosowanie jest powszechnie znane. Jednak i na wytrawnie można ją przedstawićw bardzo kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam, ale dynia to warzywo "wielofunkcyjne", sprawdza się w różnoraki kombinacjach smakowychi może spełniać smaczną rolę w każdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek.Dziś zapraszam Was na dynię w wersji(...)wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób 500 g obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe papryki czerwone 500 g pieczarek sól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję
W kuchni Karmel-itkiPomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie ostatki zieleni. Szumią pod wpływem delikatnych podmuchówciepłego, choć wilgotnego wiatru. Czuć jesień.Przestępuję z nogi na nogę i myślę, co z dynią mam począć. No co? No nic. Wzięłam ją na ręce, zaniosłam(...)kuchni. A raczej - ledwie doniosłam.Chwyciłam wielki nóż i poczęłam się z panną dynią rozprawiać. Biedaczka, nie miała nic do powiedzenia. I kolejny przepis z cyklu zupełnie zaimprowizowanych. Powstał w oparciu o receptury, tak namiętnie czytane przeze mnie na innych blogach, ale także za sprawą zupełnie spontanicznych decyzji co do proporcji czy dodatków. Sernik ten to połączenie trzech różnych
W kuchni Karmel-itki