Uzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser. Pikanterii wszystkiemu doda czarnuszka która wreszcie z roli posypki na chleb odnajdzie swoje miejsce w sałatce. Czarnuszka to bardzo ciekawy produkt zarówno kulinarny jak i zdrowotny. Tą ciekawą rośliną leczą trądzik, alergię, stres oksydacyjny(...)zarówno na czas karnawałowych prywatek jak i do pracy. Zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej i częstego zaglądania :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki zmielonych pestek dyni 3 łyżki lekkiego majonezu Garstka pokruszonych orzechów włoskich 3 łyżki kukurydzy konserwowej EKO bądź bez GMO 1/3 małej cebuli czerwonej 50g. sera żółtego wędzonego 2 garście pokrojonej w paski kapusty
Kuchnia PROzdrowotnamuszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie(...)selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę. 4. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po kiku minutach
Kuchnia Pełna Pasjiprzypraw, gdyż każdemu odpowiada inna ilość. SKŁADNIKI 300 g ryżu arborio (może być inny, ale ten jest najlepszy ze względu na sporą zawartość skrobi, która wiąże risotto) 500 g dyni 1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego) olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru) 500-800 ml bulionu czosnek imbir curry gałka muszkatołowa(...)kurkuma szczypta cynamonu oregano szałwia bazylia kolendra sól WYKONANIE Dynię kroimy w grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż i jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie przygotowujemy bulion, a ryż z dynią zalewamy winem i dusimy, aż wino wyparuje. Dodajemy część bulionu, sypiemy przyprawy i dusimy risotto na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając
Zofianaprzygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej dyni hokkaido (użyłam dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie(...)Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oprószamy je mąką i wyrabiamy 2-3 minuty, po czym przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
W poszukiwaniu inspiracjinajprostszy przepis na krem z dyni, który zawsze wychodzi. Zupa bazuje na indyjskich smakach, czyli podstawie z czosnku i imbiru plus mieszance przypraw garam masala. Znajdziemy w niej między innymi nasiona kminu (nie kminku), kolendry, kardamon oraz inne przyprawy indyjskie. Jej skład jest różny w zależności od regionu Indii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli(...)ekspresowy i niezawodny. Robię zupę w 3 litrowym rondlu i dla takiego naczynia podaję składniki.Składniki:1 mała cebula4 ząbki czosnku8cm świeżego obranego imbiru1 czubata łyżeczka garam masalapół średniej dyni pokrojonej w grubą kostkę (tyle, żeby zmieściło się do 3 litrowego garnka)2 średnie marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm)2 czubate łyżki śmietany1 łyżka soku z cytrynypieprz i sóloliwa
W kuchni wieczoremDziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam(...)down for recipe in EnglishDynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym(4 porcje)Składniki:1 łyżka oleju roślinnego2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę1 puszka (400 ml) mleka kokosowego1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili1 łyżka sosu rybnegosól
karmelowyDziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:)Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2(...)średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka curry w proszku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu3/4 szklanki orzeszków piniowych3/4 szklanki wody1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż
karmelowyBardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)EnglishRolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru(4 porcje)Przygotowanie 1 godzinaSkładniki:2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda)700 g dyni, pokrojonej w kostkę2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskichsól i pieprz1 1/4 szklanki bulionu drobiowego1/2 szklanki cydru2 łyżki mąkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw
karmelowySernik dyniowy już na blogu prezentowałam z dodatkiem mleka kokosowego .Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki - dynia,śliwka węgierka i orzechy laskowe.Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków.Spód sernika również upiekłam samodzielnie,by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach.Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi ,zmielonymi orzechami laskowymi,które nadały całości niebywałego aromatu.Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących(...)górę sernika.Jeśli nie robiłaś jeszcze sernika z dynią,nie broń się dłużej,tylko spróbuj.Jest delikatny,smaczny,a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny.Puree z dyni nadaje sernikowi pięknej pomarańczowo-złocistej barwy.Co tu dużo mówić - to jesienny "must have".Składniki na spód sernika:95 g mąki orkiszowej jasnej60 g mielonych orzechów laskowych 30 g cukru pudru1 żółtko60 g masłaszczypta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień tak na mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki(...)obrać, pokroić w kostkę.Na maśle zeszklić cebulę, dodać kolendrę, chilli i majeranek, podsmażać jeszcze chwilę. Dodać buraczki i jabłko, zalać bulionem. Gotować, aż buraczki zmiękną, dodać puree z dyni. Zmiskować całość na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.Smacznego!Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa, że jednak doczekam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzezłocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej). 2. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, żeby nie ściemniały można je skropić sokiem z cytryny.Serek, puree z dyni, cukier puder, jajka, cynamon i imbir miksujemy na gładką masę. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy kawałki gruszki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)pieczemy aż wierzch nabierze złotego koloru (około 15-20 minut). Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014Post Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plużyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo roślinnego(...)piecz około 50-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!*Jak zrobić puree z dyni: Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz ja ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około
Słodko-Słony Świat IlonyKilka dni temu Mama przyniosła do domu wielką dynię!Została oczywiście podzielona na kilka części i z każdej powstało coś równie smacznego!Z jednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw!Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!Podane(...)kuskusem zachwyciło na obiedzie!SKŁADNIKI :* grzyby leśne – 200 g* dynia – 150 g* soczewica – 1 garśc* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* koncentrat pomidorowy – 50 g* oliwa – 50 ml* sól* pieprz* papryka* śmietana 30% – 100 ml* bulion warzywny – ok.400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.W garnku rozgrzewamy oliwę
Ostra na SłodkoPrezentuję dzisiaj propozycję na zdrowy jesienny deser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki(...)dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre!Składniki na 24 sztuki:1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi)1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów1/2 szklanki płatków owsianych2 szklanki mąki pszennej razowej1/3 szklanki cukru brązowego1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki soli2 jajka2 szklanki startej
Smakowity Blog Kulinarnywznosić na wyżyny moich kulinarnych zdolności. I właśnie wtedy przypomniałam sobie o kanapkach z Cafe Kindkys - takich dużych, sycących, w pysznych, chrupiących bułeczkach. Weszłam więc do sklepu po ziarna dyni, bo - nie wiedzieć dlaczego - zapragnęłam je mieć na wierzchu mojego pieczywka. Wróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe. Wyszły pyszne! Z wierzchu chrupiące
Pożeraczka, czyli raz adobrze