wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:264/434)

Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5261

Składniki na ciasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaSkładniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy(...)Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu.W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło

Świat Domowej Kuchni
Muffinki z parówkami 232

znów wszystko wymieszać.Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki.Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie

Świat Domowej Kuchni
Śledzie korzenne 456

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1 mała

Oryginalny smak
Domowy babciny pasztet 591

Dzisiaj chciałaby się z Wami podzielić przepisem najlepszego pasztetu, który zawsze na święta robi moja Babcia.W tym roki pierwszy raz przygotowałam go i

Niezły Młynek
Muffinki z powidłami śliwkowymi 192

pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Czekoladę, masło oraz mleko

Kolizje Smaków
Makowiec świąteczny 217

Makowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny.Następnie zmielić z cukrem i margaryną.Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek.Dokładnie wszystko wymieszać.Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą

WojnaNaSmaki.pl
SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM 295

Szybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego

RAROSSA
Francuskie rożki z serem 12801

Zapraszam dzisiaj na pyszne  francuskie rożki  z nadzieniem serowym , ciasteczka są kruchutkie rozpływające się w ustach :) Składniki :2 opakowania ciasta francuskiego400 g sera białego śmietankowego3/ 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu4 jajka Wykonanie :Ser zmielić dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do sera i wymieszać łyżką .Ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Kardamonowe ciasteczka 142

odstawić do przestygnięcia. 2. Wsypać cukier i mieszać , następnie wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . 3. Mąkę wymieszać z proszkiem , kakao i kardamonem.Dodać do masy czekoladowej.Wymieszać . 4. Ciasto odstawić do lodówki na 1 godzinę . 5. Z ciasta uformować wałek o grubości 4 cm , i pokroić na kawałki o grubości 1 cm . 6. Z kawałków uformować kulki , w środek

Sama słodycz i szczypta chili
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 243

roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby

Smakowity Blog Kulinarny
Różowy Tort Malinowy 232

Torcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki. Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki:Biszkopt:    4 jajka                    8 łyżek cukru

Słodka Strona
Tiramisu - Cappuccino 378

forma popularnego włoskiego deseru jest lekka, puszysta i wyjątkowa w smaku.Zachęcam do wypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią.Tiramisu - Cappuccino - Składniki:Cappuccino:4 łyżeczki cappuccino100 ml gorącej wody50 ml mleka 2 łyżeczki cukruMasa:330 ml śmietany kremówki250 g sera mascarpone2 łyżki

Słodka Strona
Babeczki Drożdżowe 147

Takie Babeczki to alternatywa dla osób na diecie nisko-tłuszczowej. Drożdżowe ciasto i ulubiona konfitura idealnie ze sobą współgrają a przy tym nie łamią zasad diety. Oczywiście cukru możemy dodać według uznania, mniej lub więcej. Rodzaj konfitury również dobieramy według naszych potrzeb. Mimo, że do najbardziej zjawiskowych wypieków one nie należą są na tyle smaczne i proste w wykonaniu(...)drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut.Po tym czasie wbijamy jajka, ciągle miksując wlewamy roztopione masło, a następnie powoli dodajemy mąkę i sól. Ciasto nalewamy do 1/3 długości foremek obsypanych mąką i na każdą z nich wykładamy ok. łyżeczkę dowolnej konfitury. Odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.Pieczemy

Słodka Strona
Babeczki "Brownies" z Orzechami 137

dużo pisać, babeczki są po prostu genialne. Popularne ciasto kuchni amerykańskiej w postaci zgrabnych muffinków to propozycja dla każdego fana czekolady i... oczywiście brownies. Polecam.Babeczki "Brownies" z Orzechami - Składniki:80 g masła75 g mlecznej czekolady75 g gorzkiej czekolady100 g brązowego cukru2 jajka cukier waniliowyłyżeczka ekstraktu z wanilii100 g mąki pszennejłyżka kakao50 g gorzkiej czekolady60 g orzechów: włoskie, laskowe(...)dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę (50 g) siekamy na kawałki i dodajemy do całości.Foremki smarujemy masłem i wypełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości. Posypujemy pokrojonymi orzechami. Pieczemy ok. 20- minut w temperaturze 175 stopni na niższej wysokości piekarnika.źródło inspiracji: moje wypieki, przepis bazowy pochodzi z The Australian Women

Słodka Strona
Donaty dla Dzieci - "Oponki" 189

wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania