wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:133/434)

TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 307

Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie(...)powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki.  Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 286

jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną(...)mąki. Przelałam ciasto warstwowo: najpierw ciemna masa, potem jasna, ciemna, jasna, na zmianę do wyczerpania obu mas. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam 55-60 minut,  na końcu sprawdzając patyczkiem, czy babka się upiekła (tzw. test suchego patyczka).  Pozostawiłam do wystudzenia w foremce. SMACZNEGO! **** Pozdrawiam wiosennie, pomimo zimowej aury. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 200

znakiem pierogów. Przed południem wdziali blogerzy fartuszki, zakasali rękawki i umorusani mąką,bawili się świetnie, tworząc wspaniałe pierogi. Podzielili się na dwu - trzy osobowe grupki. Zaczęli od podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ononiesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa.Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz(...)podsmażoną cebulą.Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty i zyska wyrazisty smak.   Kolejne pierogi, czyli orientalne. Do ciasta pierogowego blogerzy dodali kurkumy, co dało piękny, żółty kolorek. Na nadzienie składały sięnastępujące składniki: ugotowane krewetki, kolendra, chili, kasza quinoa ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna.Aby nadać tym pierogom

W kuchni Karmel-itki
Muffiny kakaowe z budyniem 253

potrzebują tłuszczu ani papierowych papilotek, babeczki bez problemu odchodzą od foremek. A na dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej(...)śmietankowy Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej zrobić go samemu, ja tym razem użyłam gotowego. Wybrałam śmietankowy, zależało mi na jasnym kolorze budyniu, żeby kontrastował z brązowym ciastem, ale oczywiście to jest kwestia gustu :). Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy a następnie dodajemy składniki mokre. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy. Można użyć miksera, ale w zupełności

Zgrabne Gotowanie
Mini Torciki Improwizowane 153

Moja Wielka Improwizacja! W lodówce światło, zerowe chęci na wyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka(...)ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.  SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Moja abstrakcja :) Tu już widać delikatną pedanterię

Blondynka Gotuje
Pierniczki prawie jak Alpejskie 605

miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam do lodówki na 24 h. W tym czasie ciasto ma zgęstnieć(...)się stało. W DNIU PIECZENIA: Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam

Blondynka Gotuje
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 200

Sezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można!   Wczoraj było idealne ciasto na tartę. Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka(...)łyżeczka cukru - do gotowania szparagów sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami 1 łyżka oliwy z oliwek - do smażenia kurczaka Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu

Grunt to przepis!
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 348

funghi). O mamunciu, jakie to dobre było! Cały tydzień ten smak za mną chodził, aż nie wytrzymałam i postanowiłam go odtworzyć i udało się! Musiała być ona na cienkim cieście, więc w tym celu wykorzystałam przepis Ivki na recepturę wg Jamiego Oliviera z jej zmianami. Ciasto wyszło idealne, cienkie i chrupiące, na pewno pozostanę mu wierna. Natomiast dodatki dobrałam intuicyjnie(...)pizzę zgłaszam do konkursu na blogu Jest Smak, za próbę odtworzenia niezapomnianego smaku, w tym wypadku tylko wierzch pizzy bierze udział w zabawie, bo to było moim celem. Składniki: Ciasto na 2 pizze: 0,5 kg mąki pszennej Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek) 1 łyżka

Fabryka pomysłów
Makowiec mojej babci 1204

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować(...)Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce

Ze smakiem i z pasją
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 203

zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś(...)letnie zmieszałam z soda , a następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6  wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię

Różowa kuchnia
Pierniczki świąteczne 180

przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe  składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące.  Ciasto zawijamy  w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej(...)przed wałkowaniem, ponieważ będzie miękkie.  Stolnicę oprószamy  mąką. Ciasto  dzielimy na 4 części i po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami  wycinamy różne kształty  pierniczków. Układamy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia. Układjąc pierniczki zachowujemy odstęp, by się nie skleiły.  Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki

W kuchennym oknie Ewy
Babka piernikowa 170

specjalny separator, za pomocą którego możemy podzielić wnętrze na dwie niezależne komory. W każdej możemy piec w innej temperaturze i używając innego trybu. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie (na jedno ciasto rozgrzewamy tylko część piekarnika) i oprócz energii świetnie pozwala zaoszczędzić także czas – możemy np.: upiec nie tylko dwa zupełnie różne wypieki na raz, ale także przygotować jednocześnie np.: ciasto(...)Świętami takie rozwiązanie bardzo, ale to bardzo by mi się przydało! Jeśli lubicie piec, ale istotna jest dla Was także oszczędność czasu, to pokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto, które możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę, gdyż robi się ją bardzo prosto. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi – zupełnie tak jak na muffiny. Babka jest wilgotna od powideł

Poezja smaku
Sero - mak 273

Mój pierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :)  Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki(...)sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy

Zainspirowana w kuchni
na szybko pizza na cieście francuskim... 204

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu(...)podsmażać do odparowania wody co jakiś czas mieszając, na koniec dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Piernikowe ciasto marchewkowe 161

Jesień powinna od czasu do czasu  pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta  marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej   lub czubata łyżeczka cukru z wanilią   1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika(...)mąki (typ 550) 60 g siekanych orzechów włoskich   (polecam bakalie i przyprawy  Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania