wypieki z jabłkami - 1000 przepisów (strona:26/67)

Szarlotka kokosowa 175

Pyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha! Składniki na kruchy spód: 170 g mąki orkiszowej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z kardamonem 203

szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii

Kuchnia Prezydentowej
TARTA TATIN Z KIWI 181

znajduje się na liście popularniejszych deserów świata. Tarta sióstr Tatin, wg przepisu podstawowego, skupia się na jabłkach, które zapieczone pod warstwą ciasta, skąpane we wcześniej przyrządzonym karmelu, odwraca się tak, aby była na powierzchni. Płyn powstały podczas pieczenia, cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli w prowadzonym przez siostry(...)zyskała taką sławę, że dziś niewielki zaledwie odsetek ludzi nie wie, co to jest za wypiek. A co najciekawsze, w owej mieścince, skąd ciasto się wywodzi, powstało stowarzyszenie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, którego zadaniem jest ochrona oryginalności oraz promowanie lokalnego wypieki i tradycji jego spożywania. Postanowiłam spróbować innych owoców, nadać nieco egzotycznego wymiaru.  Stąd powstała

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka z budyniem 709

Odkąd prowadzę blog, rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto

Smakołyki Bereniki
Fornetti z jabłkami i budyniem 222

podduszamy chwilę, studzimy. Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem,posypujemy grubo cukrem trzcinowym  z cynamonem.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195*c i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut.   Podajemy zimne . Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Tort makowo-jabłkowy 185

ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal mam Was namawiać abyście upiekli go na zbliżające się Święta Wielkanocne? Chyba NIE :). Inspiracja Moje Wypieki oraz kuchnia Lidla . Składniki na tortownicę 20 cm* Ciasto kruche(...)się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej wody Jabłka

moj przepis na
Happy birthday to You! 179

formę swoją i ciasta.Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie zachwycająco! Nie można się do nich nie uśmiechnąć... Ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a efekt jest piorunujący. Przepis z Moich wypieków.Tort polecam bardzo, na urodziny nie tylko blogowe(...)gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia.Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 207

dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek 100 g gorzkiej czekolady / pokrojonej w kostkę 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju WIERZCH(...)termoobiegu. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku po 5-10 minutach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę ( ok. 10 minut). Cały czas ubijając łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło

cool and minty
Zapiekana frittata z jabłkami (Frittata al forno con mele) 141

Dzi ś  już piątek, weekend lada chwila :) Na nasze weekendowe śniadania przygotowałam pieczoną frittate z jabłkami pachnącą cynamonem

La grande e la piccola cuoca
Racuchy drożdżowe 155

Racuchy drożdżowe. Z jabłkami. Albo konfiturami – z malin, porzeczek, jagód. Racuchy z samym cukrem pudrem. Albo takie, które zawsze kojarzą mi się z najlepszymi

Pociąg Do Kuchni
Ciasto z budyniową masą jabłkową 142

się nie złamało, dziura się nie zrobiła, a kremu- choć mniej wystarczyło na cały wypiek.  Składniki: Na blaszkę 24x36cm: 2 biszkopty: 12 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek cukru 10 łyżek oleju 12 łyżek mąki pszennej Krem: 1,5kg jabłek 6 łyżek cukru kryształu 2 budynie śmietankowe 2 łyżeczki cynamonu 200ml wody Dodatkowo: cukier  puder

Kuchnia w czekoladzie
Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 229

było kryształków), dodać wiórki kokosowe i podprażyć do zezłocenia.  Na biszkopcie wyłożyć tężejące jabłka, następnie masę budyniową i posypać wierzch przestudzonymi całkowicie wiórkami(wtedy są chrupiące), odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję link do strony książki

FitKot
pieczone jabłko z masłem orzechowym i dżemem - konkurs moje wypieki "dla dzieci" 200

ścianek. Masło orzechowe mieszamy z jogurtem i wypełniamy nim środek jabłka. Na wierzch nakładamy dżem. Wkładamy jabłko do naczynia żaroodpornego/blaszki i zapiekamy ok. 20-30 minut w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji: Przepis bierze udział w konkursie z książkami  Moje Wypieki , o których więcej możecie przeczytać tutaj:  www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki    Wybieram kategorię

chili & sugar
Mazurek jabłkowo-cytrusowy 185

który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze - nie jest słodki, jak większość tego rodzaju wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 150 ml (pół słoika) wekowanych jabłek galaretka cytrynowa (ok. łyżki) Zagnieść ciasto z przeznaczonych na to składników. Wyłożyć do formy

Weekendy w domu i ogrodzie