zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.Nie pożałujecie! :-)Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćcukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Pokrojone na średnie plasterki jabłka mieszamy
Mia Cucina SofietaPyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto(...)muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru - 4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cynamonu - 4 łyżki mleka - 100g miękkiego masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 średniej wielkości jabłka (2 starte na grubych oczkach tarki i 2 pokrojone w kostkę) * kruszonka: - 100g masła zimnego - 1 szklanka mąki - 4 łyżki cukru brązowego - 1 łyżeczka cynamonu * dodatkowo: - cukier puder, miód
CookYourselfUwielbiam małe wypieki. Dziś zapraszam Was na delikatne marchewkowo owocowe babeczki. Babeczki przygotowałam bez użycia mleka, na pysznym soku marchwiowo-bananowo-jabłkowym, dodatkowo wzbogaciłam je świeżym jabłkiem i moją ulubioną skórką pomarańczową. Babeczki wyszły delikatne, wilgotne, po prostu pyszne. Moje dzieci (i reszta rodziny) je uwielbiają. Spróbujcie i Wy. Takie delikatne marchewkowo owocowe babeczki doskonale sprawdzą się popołudniowej kawy
Słodkie okruszki100g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 jajko 1 żółtko 1-2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Składniki na warstwę owocową z budyniem: 4 pigwy (nie pigwowce japońskie) 2 średnie jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek łyżka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu cytrynowego
Mania WypiekaniaKolejny słodki wypiek z ciasta drożdżowego ,tym razem w formie paluchów świetny pomysł na imprezy ale i na deser albo do porannej kawy :) U mnie są z jabłkami ale można użyć sera lub innych owoców. Składniki na 20 sztuk : - 280 g mąki - 190 ml letniego mleka - 50 g roztopionego masła - 25 g świeżych drożdży - 75 g cukru - 1.5 jajka
Wypieki Renełyżki majonezu Sposób wykonania: 1. Liście kapusty opłukać i osuszyć, drobno poszatkować. 2. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebulkę drobno posiekać. 4. Wszystkie warzywa połączyć z rodzynkami, doprawić solą, pieprzem i majonezem. Smacznego!!! Źródło: Wypieki z pasją
Kuchnia domowa Animiękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ). Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków. Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters Let’s eat strawberries! They
Qlinarnie i QlinarnieMoje propozycje na słodkie przekąski: przeróżne ciasteczka, sezamki, małe pączki i oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach
prawdziwe jedzeniemimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża marchew 1 średnie jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2-3 łyżki
Ze smakiem i z pasjąTypowy tradycyjny murzynek który całe dzieciństwo gościł w moim domu , gości również teraz. Był pierwszym ciastem które samodzielnie zrobiłam , Jest dla mnie ciastem elastycznym do
Wypieki Uliudany wypiek. :-)Piekła w blaszce o wym. 33x22cm Składniki na ciasto: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 250g miękkiego masła - 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz: - 1-1,2kg jabłek (najlepiej
Smaczne Zdroweciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia. Całkiem zimne oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej herbaty . Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha! Składniki na kruchy spód: 170 g mąki orkiszowej jasnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii
Kuchnia Prezydentowej