Klasyka obiadu :) kotlet mielony do tego ziemniaki i surówka . Dziasiaj zapraszam na mielone z serem, które daje mielonym wyrazisty smak. W przepisie nie napisalam ile
Smaki EdytyNa święta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum
Czerwień i błękitZupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowicza składniki 800 g wołowiny bez kości 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej
Stare GaryWymagają nieco pracy i czasu, dlatego zawsze warto zrobić ich więcej niż na jeden obiad składniki: ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa) kawałek słoniny 2
Stare GaryPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe. składniki 600 g mielonego mięsa
Stare GaryTak jak w przypadku tatara, podstawą rostbefu jest zaprzyjaźniony rzeźnik, który najlepsze i najświeższe mięso nam sprzeda. Rzeźnika mamy, mięso pięknie wyglądające zostało kupione, należało
Stare Garywołowa pieczeń , taka na co dzień, bez długiego marynowania i wielkich zabiegów. Jedyna rzecz nieco kłopotliwa to szpikowanie. składniki: ok 1 kg wołowiny ( kupiłam udziec
Stare GaryPrzepis na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do
Stare GaryPrzepis znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka ładna! składniki na 4 osoby 1,5 l
Stare GaryPrzepis znalazłam na You Tube. Warto, przed rozpoczęciem pracy, obejrzeć cały film -link tutaj . Kiełbasa jest bardzo dobra. Ilość przypraw - zwłaszcza majeranku i czosnku
Stare GarySzybkie i smaczne! Pod warunkiem, że mięso pierwsza klasa :) składniki 3 steki z rostbefu z kostką - niezbyt grube 3 - 4 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz
Stare GaryI kolejny dobry przepis na wolnowar. O 5 rano pachniało pięknie w całym domu :) Poza smażeniem mięsa i cebulek nic nas już potem nie obchodzi - po
Stare GaryJeden z lepszych wołowych gulaszy jakie jadłam. Uwielbiam kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry
Stare GarySkuszeni dobrymi opiniami o jakości polskiej wołowiny sprzedawanej w Makro, postanowiliśmy sprawdzić czy steki ze znaczkiem QMP - Dobra Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam stek
Stare GaryBardzo smaczne burgery. Jeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje
Stare Gary