zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności. Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z kremem. Tak pyszne, że trudno się(...)łyżeczki cynamonu 0.5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0.5 łyżeczki zmielonych goździków 0.5 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich (200 g) 130 g oleju rzepakowego 4 jaja 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa (odsączonego z puszki) (ok. 300 g) 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
Moja Delicjapołączenie, bo mięso występuje tu w towarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać. Do roladek wykorzystałam(...)pojedyncze filety z kurczaka 100 g orzechów włoskich Helio 100 g suszonych pomidorów z oliwy sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy lub oleju z pomidorów Przygotowanie: Filety z kurczaka rozbijamy na cieńsze i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a orzechy włoskie siekamy na drobno. Orzechy mieszamy z pomidorami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie Nigella Slatera z Tender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie(...)mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie dopełnia całości. Nie jest to może tradycyjny świąteczny wypiek, ale prawdziwego gwiazdkowego charakteru na pewno
Chilli Czosnek i OliwaProsta i lekka, a przy tym efektowna i niebanalna w smaku. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy sprawdzi się zarówno na eleganckim jak i mniej zobowiązującym przyjęciu sylwestrowym. Witam Was poświątecznie :) Mam nadzieję, że spędziliście miło czas z rodziną i odpoczęliście, w tym również od komputerów i telewizorów ;) Ja odpoczęłam, a piękne słońce świecące za oknem napawa mnie bardzo(...)moje propozycje do Sylwestrowego menu. Ponieważ mam dość ciężkiego bożonarodzeniowego jedzenia, postawiłam na sałatki - proste, lekkie, ale niebanalne i efektowne. Taka jest właśnie dzisiejsza sałatka z pomarańczą i koprem włoskim - będziecie zaskoczeni, jak świetnie za sobą smakują! A że wyglądają pięknie, to chyba wątpliwości nie mamy? :) Więcej propozycji sylwestrowych znajdziecie w zakładce Pomysły na imprezy i przyjęcie , a także
Chilli Czosnek i Oliwanajlepiej podawać z lekką pszenną bagietką – a więc i tym razem będzie pieczywo. Tym co jednak zdecydowanie najbardziej wyróżnia tę sałatkę od innych naszych „łososiowych” propozycji jest dodatek orzechów włoskich. I to w dwóch różnych postaciach – prażonych orzechów samych w sobie oraz oleju orzechowego. Teoretycznie ten drugi można pominąć, ale zdecydowanie tego nie zalecamy – sałatka sporo w ten sposób straci(...)jego upływu pozostało 3-4 tygodnie, jest prawdopodobnie względnie dojrzały. Ale jeśli są to 2-3 miesiące, niekoniecznie nada się do tej sałatki. Sałatka z łososia z orzechami włoskimi 2015-08-07 13:39:20 Lekka, zdrowa i oryginalna sałatka z łososia z orzechami włoskimi. Łatwa do przygotowania przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna Pokusaśniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać się z łóżka. Pełnoziarniste, chrupiące tosty z dodatkiem serka wiejskiego i soczystych truskawek. Taka kropka nad I, to prażone włoskie orzechy z dodatkiem miodu. Połączenie to tworzy nieziemską całość , która zachwyci każdego! Takie śniadanie jest idealnym pomysłem dla dwojga ;) CIEKAWOSTKA! ORZECHY WŁOSKIE Orzechy włoskie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych(...)które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie cenny jest kwas alfa-linolowy zawarty w orzechach włoskich oraz ubichinon, którego bogatym źródłem są migdały – Obydwa związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesteroluwe krwi (LDL). Zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor, a d zięki witaminie E przyczyniają się do poprawy
Ostra na SłodkoDzień dobry,Czy przypuszczaliście, że swojskie kalafior i botwina mogą być podstawą dla aromatycznego sosu wywodzącego się z kuchni "pięty włoskiego buta" Apulii? Ja też nie, dopóki nie przeczytałam wspaniałej książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii". W dzisiejszym poście zapraszam was więc na zaskakujący, ale jakże udany przepis na makaron muszelki z sosem z botwinką, kalafiorem, oliwkami i anchois(...)okraszony chrupiącymi grzankami... mniam!Cime di rapa czyli włoska rzepaJak już wspomniałam, przepis na Orecchiette con Rape e Cavolfiore wywodzi się z regionu Apulii, a dokładniej z półwyspu Salentyńskiego, będącego "piętą włoskiego buta", niewielkim skrawkiem lądu otoczonym trzema morzami - Śródziemnym, Adriatyckim i Jońskim. W oryginale sos przygotowuje się z rapini, czyli liści włoskiej rzepy, zwanych we Włoszech cime di rapa
Chilli Czosnek i Oliwasię oferty sprzedaży nieruchomości za bezcen, ale zastrzeżono w nich obowiązek przeprowadzenia remontu – często o wartości kilkudziesięciu tysięcy euro. Nadal cena jest atrakcyjna, szczególnie mając na względzie malownicze, włoskie miejscowości. Przystępując do zakupu nieruchomości we Włoszech, poza kwestią prawną należy zapoznać się z nazewnictwem dotyczącym określonych rodzajów budynków, mieszkań itp. Włosi jako naród wyjątkowo szanujący rozmaite więzy krwi(...)Registri Immobiliari. Należy pamiętać, że we Włoszech istnieje możliwość ustanowienia na rzecz osoby trzeciej przez właściciela gruntu oddzielnego prawa do wzniesienia budynku. To może skomplikować plany nieprzezornego kupującego. Prawo włoskie dla sprzedaży nieruchomości przewiduje, podobnie jak prawo polskie, notarialną formę umowy. Kupujący pochodzący z Unii Europejskiej (lub innych krajów korzystających z zasady wzajemności) mogą nabywać nieruchomości w zasadzie
Bon Ton Italiaorzechów włoskich Helio 1 - 2 łyżki majonezu sól i pieprz szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku, po czym odcedzamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i sparzamy wrzącą wodą, odcedzamy. Przekładamy całość do miski. Orzechy włoskie siekamy w mniejsze kawałki(...)dodajemy do śledzi. Następnie dodajemy majonez doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy dekorując szczypiorem. Kilka słów o orzechach włoskich HELIO, które otrzymałyśmy do testowania. Przejrzysta paczuszka o wadze 150 g kryła w środku dorodne smaczne orzechy, które są świetnym składnikiem wielu sałatek czy dodatków do ciast i deserów. Zresztą jak wiadomo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiIstnieje wiele metod przyrządzania pesto. Wszyscy przypisujemy je do włoskiej kuchni, i racja, jednak mało wiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Niektórzy tłumaczą nawet, że jest to sos, który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy(...)jedną z najdłużej żyjących grup na świecie.Tradycyjne pesto (choć Liguryjczycy bronią swej sekretnej receptury) składa się z liści bazylii, czosnku, soli morskiej, oliwy z oliwek najlepszego gatunku i włoskiego sera - najlepsze są Parmigiano-Reggiano i Pecorino Romano. Dodaje się też do niego orzechy piniowe lub włoskie. Ucierany jest w moździerzu, by wydobyć pełnię smaku z każdego składnika
Gotowanie to kochanieserrano)sólpieprzćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości1 czerwona cebula3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała)50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem50 ml bulionu garść rukoli1/3 czerwonej papryki łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Gotuję kaszę gryczaną. Filet z pstrąga kroję na 4 części(...)minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut. W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Na talerzu
Mango Papajakupne też mogą byćKrem:- 250g serka mascarpone- 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej )- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka o smaku kiwi (77g) Przepis na bezę włoską już podałam tutaj. Teraz dalsza jego część. Blaszkę wyłożyłam matą i przy użyciu worka cukierniczego z tylką (13) wyciskałam bezy. Gotowe wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 ° C i piekłam(...)też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną.Włoskie bezy z kremem kiwi, to deser dla amatorów słodkości i nie tylko. Krem wypróbowałam z galaretką o smaku kiwi. Gdybym jednak miała malinową zrobiłabym właśnie z malinową, bo uwielbiam
mojewypiekiinietylkozrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi(...)średnicy 24 cm). Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i piecz do tzn. suchego patyczka. Składniki CIASTO 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru 150 ml oleju roślinnego 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki
Eat me! Fit me!przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną posypką karmelową oraz czekoladową marki Delecta. Przepis możecie wykonać zarówno w czterech(...)piankowej, strukturze z chrupkim spodem i genialną polewą. Składniki (na 4 obręcze cukiernicze o średnicy 8 cm lub tortownicę i średnicy 16 cm): Pierniczkowo- orzechowy spód: 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki pestek słonecznika 30 gram masła 30 gram cukru trzcinowego 3/4 szklanki pokruszonych pierniczków Masa serowa: 1 czubata łyżka masła orzechowego 250 gram tłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 gram
Mango Papajaszpinakiem? Jeżeli masz dylemat, którą opcję wybrać, postaw na pośrednie rozwiązanie – warstwowe przekładanie płatów makaronu mięsną masą i szpinakiem to pomysł na obiad inny niż zwykle! Włoskie klimaty na Twoim talerzu Lazania to spolszczona nazwa makaronu, ale także dania przygotowanego na jego bazie. Lazania jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej. Płaty makaronu układa się w prostokątnym naczyniu naprzemiennie(...)Czosnek to składnik obowiązkowy, ale nie zapomnij też o podsmażonej cebuli, soli, pieprzu i mieszance aromatycznych ziół, wśród których prym powinna wieść bazylia – bez niej nie obejdzie się żadne włoskie danie. Smak szpinaku wzbogać ulubionymi dodatkami. Swój przepis możesz za każdym razem modyfikować, udoskonalając go suszonymi pomidorami, papryką lub porem. Pozwól sobie na kuchenne eksperymenty, a na pewno wkrótce znajdziesz
Moja smaczna kuchniaTakiego oblicza brukselki jeszcze nie znaliście! Pocięta na cieniutkie plasterki, zestawiona z parmezanem, orzechami włoskimi i dressingiem z musztardy z pewnością podbije Wasze serca. Jeśli po wejściu na bloga zastanawiacie się, gdzie jesteście, nie martwcie się, to nadal jest Wasz ulubiony "Chilli, Czosnek i Oliwa" :) Poprzednie logo narysowałam sama 3 lata temu w Gimpie, z początku mi się podobało(...)Trzeba ją tylko poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny lub robota kuchennego. Tak przygotowana brukselka smakuje jak delikatna kapusta. Wystarczy już tylko dorzucić starty parmezan, posiekane orzechy włoskie i polać dressingiem z musztardą, aby otrzymać przepyszną, wprost uzależniającą sałatkę, którą będziecie wyjadać prosto z miski. Sałatka smakuje jeszcze lepiej, gdy trochę postoi i wszystkie smaki się przegryzą. Gorąco
Chilli Czosnek i Oliwapodobnej nazwie z którym z pewnością wielu z nas je kojarzy. Ciasto Siostry Anastazji charakteryzują dwa płaty delikatnego, kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo(...)mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła Ciasto Kokosowe: 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 3 białka jaj Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki
Słodka StronaBułeczki orkiszowe z dość nietypowym dodatkiem orzechów włoskich. Podwójnie zdrowe, bo z mąki orkiszowej i orzechy włoskie dodatkowo je wzbogacają w składniki zdrowotne.Wyjątkowo smaczne, z mocno chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem. Uniwersalne, bo smakują super na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Koniecznie do zrobienia, gwarantuję - na pewno Ci posmakują! Składniki : 350 g mąki orkiszowej jasnej - 630 210 ml wody(...)płaska łyżeczka soli 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnego sezamu Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość wyrośnięte ciasto jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!halloumi, bo przecież samo grillowanie plastrów w końcu może się znudzić :) Do "keftedes" przygotowałam zaproponowany przez Petera z Souvlaki for the Soul dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich . Byłam zaintrygowana ciekawym połączeniem składników. Dip wyszedł bardzo smaczny, jednak z Mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jest trochę za gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj(...)przez 10 minut, po czym przestaw piekarnik na opiekanie i zrumieniaj keftedes przez 5-7 minut z każdej strony. Podawaj od razu z dipem z suszonych pomidorów i orzechów włoskich, sosem tzatziki lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich Składniki: 100 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju 50 orzechów włoskich, bez łupinek 1 łyżka melasy
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, grubo posiekane orzechy włoskie(...)piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim. Schłodzić. Udekorować orzechami. Smacznego
Oryginalny smakkażdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty(...)wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana.Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta
Poezja smakuilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony własnoręcznie na maśle, marcepanie, wybranych przez nas bakaliach(...)mielonych) orzechów włoskich80 g rodzynków lub daktyli80 g domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowejWierzch:1- 1,5 szklanki cukru pudru1 białko + 1 łyżeczka wody LUB 2 łyżki wodyposiekane orzeszki zimne, włoskie lub migdały – do posypania Nadzienie: Biały mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, aby napęczniał. Potem odlewamy nadmiar wody. Mielimy mak przez maszynkę do mięsa
Poezja smaku