włoskie - 2041 przepisów (strona:5/137)

Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 184

Staram się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu(...)kurczaka,1 jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce

Codzienna kuchnia niecodzienna
We włoskich klimatach 158

tydzień w Gdańsku z C. i moją Rodzinką. Nie mogę się już doczekać... A czasu na czekanie mam sporo, bo wyjeżdżamy dopiero w drugiej połowie sierpnia. Natchniona więc włoskimi klimatami, postanowiłam choć odrobinę Italii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 157

włoskąSkładniki:(na 28 sztuk)140 g mąki orkiszowej30 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli60 g ciemnego brązowego cukru1 jajko150 ml jogurtu naturalnego45 ml oleju100 g czekolady mlecznejbeza włoska:2 białka80 ml wody220 g cukru1 łyżeczka cynamonuMąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem.Jajko lekko ubić, wymieszać z jogurtem i olejem.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 168

wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty. Składniki:główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki

pieprzny smaczek
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 226

godziny do 2 godzin. Odwiedź nasze strony i zobacz nasz przewodnik grillowania drobiu oraz jak grillować kurczaka na grillu wyposażonym w tylny palnik rożna.Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli

naRuszcie
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 148

się, że nie można zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego, barwnego pojednania pomiędzy smakiem orientu, a nutą Italii. Spoiwem staje się(...)łączący te dwa światy. A oba te miejsca obfitujące w pyszności zwiedzamy my. Matka i córka. Wyciągamy wszystko co najlepsze i mieszamy to w garze. A powstały związek azjatycko-włoski (który jeszcze się lepszej nazwy nie dorobił) pożeramy z uśmiechem. Co wychodzi z połączenia Azjatki z Włochem? Coś PYSZNEGO. SKŁADNIKI:- cebulki, małe, czerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/wędlina

Wypisz Wymaluj
Zasmażana kapusta włoska 204

mieliśmy małe święto to postanowiłam ją przygotować.  Kapustę można modyfikować np dodając pomidory, ja jednak postawiłam na klasykę.   Polecam bardzo ;)  Składniki: główka małej kapusty włoskiej 2 cebule 2 łyżki mąki  sól pieprz pęczek świeżego koperku 3 łyżki masła Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, resztę drobno szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę i na gotującą

Krakowskie smaki Ani
Włoski chlebek z suszonymi pomidorami 126

Pokusiłam się o nowy smak chleba z kuchni włoskiej. Jest aromatyczny i przepyszny, po kilku dniach jest nadal świeży, przepis wart dalszego przekazania:) Składniki: 1 i 1/5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyzki cukru  4 dag świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka łyżka puree z pomidorów 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 5 łyżek oliwy

Apetyczna babeczka
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 284

Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch. Obecnie

Smakowy Raj
Sałatka z brokułem, pomidorami, fetą i orzechami włoskimi 267

bomba witaminowa na przedwiośniu. Pijemy czystek [ klik ] i jemy pyszne i zdrowe sałatki a wirusy nas nie zastraszą. Zapraszam i gorąco polecam. Sałatka z brokułem, pomidorami, fetą i orzechami włoskimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 94

mleka 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła   na włoską bezę 2 białka 100 g cukru  30 ml wody A jak to zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd. W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier

Kuchnia w opałach
Ciasto z pigwą i orzechami włoskimi 203

wyłożonej papierem do pieczenia ( można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki pigwę ( lekko wklepując w ciasto ) i posypujemy orzechami włoskimi i cukrem waniliowym.Pieczemy około 50 minut (pod koniec sprawdzamy patyczkiem).Smacznego

Słodkie Przyjemności
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 168

wszystko się posypało. Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa.Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko.Składniki:-0,5kg wołowiny mielonej-1,5kg ziemniaków-masło-kapusta włoska ćwiartka-szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz-białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy

BaRepas
Włoska kapusta i bigosik 143

składniki* 1 kapusta włoska (ok.2 kg) * 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy* 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)* 1 duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić

Mix smaku