też może być) 4 jaja 2 szklanki mąki tortowej, przesianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek składniki na polewę: 2 łyżeczki cukru gorzka czekolada łyżka masła 2 łyżki mleka Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą
Bon Appetit Małgorzatypieczenia 1 czubata łyżka kako łyżka ekstraktu z wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowym szczypta soli tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy garść rodzynek 10 posiekanych orzechów włoskich 1 czubata łyżka cappuccino 1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika) Polewa: 1 gorzka czekolada 50 ml mleka 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 3 łyżki masłą 50 ml rumu
Bon Appetit Małgorzatyopakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;) 2 opakowania szpinaku mrożonego , koniecznie w liściach pół pora pół szklanki orzechów pinii - prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze) 4 pomidory obrane ze skórki sery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka olej
Bon Appetit Małgorzatypieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie
Bon Appetit Małgorzatybyć tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt: 10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 4 tabliczki dobrej gorzkiej
Bon Appetit Małgorzatymasła szpinak - u mnie świeży - 2 opakowania pomidory w puszce pół ugotowanego kalafiora (można pominąć) 3 ząbki czosnku pół cebuli 10 dag żółtego sera garść orzechów włoskich albo piniowych olej do smażenia sól, pieprz Wycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak
Bon Appetit Małgorzatymożna dodać na oko :): 7 łyżek sezamu 4 łyżki płatków owsianych kilka pokrojonych suszonych daktyli 1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych 1 łyżka suszonej żurawiny 2 garści posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka słonecznika kilka pokrojonych suszonych moreli 1 - 2 łyżki wody około 3 łyżek naturalnego miodu Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie
Bon Appetit Małgorzatymasy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa) 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady słoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki) bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa) 2 łyżki masła 2 łyżki śmietanki kremówki Wafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki
Bon Appetit Małgorzatybananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki Nutelli Do dekoracji
Bon Appetit Małgorzatytutaj Składniki na małą formę o średnicy 20 cm: ciasto: 1 szklanka przesianej mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem albo w blenderze 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki Nutelli Krem
Bon Appetit MałgorzatyMortadela, jadacie czy unikacie szerokim łukiem? Mortadela to rodzaj włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej przeciwnicy sugerują, że składnikami jest to co wpadnie do maszy ny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa...Można ją kupić dobrej jakości w wysokiej cenie jak i w kiepskiej jakości
Bon Appetit MałgorzatyCalzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :) Składniki na ciasto
Bon Appetit MałgorzatyOj nie lubię nadziewać makaroników cannelloni.... tracę przy nich nerwy. Następnym razem użyję makaronu lasagna i sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej
Bon Appetit MałgorzatyDary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :) Składniki na 1-2 porcje: 1 młoda cukinia 4 orzechy włoskie 1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią 1 szklanka bobu pół szklanki gęstego jogurtu koperek sól i pieprz Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy
Bon Appetit Małgorzatyoleju 4 łyżki soku z pomarańczy 250 g miodu, dobrej jakości 2 łyżki rumu albo brandy 125 mocnej kawy (ostudzonej) starta skórka z 1 pomarańczy 55 g posiekanych orzechów włoskich 55 g mielonych migdałów 1 garść rodzynek pół łyżeczki tartego świeżego imbiru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek
Bon Appetit Małgorzaty