włoska - 3159 przepisów (strona:75/211)

Ciasto Kokosowo – Orzechowe 239

ubijając. Na sam koniec dodajemy kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Orzechy: 5 jaj 150 g cukru kryształu 150 g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec dodajemy orzechy, mąkę

Made By Mom And Son
Makowiec zawijany 808

dodałam rumu ale może być również wódka ziarenka z laski wanilii   Nadzienie: 500 g suchego maku 170 g brązowego cukru 100 g rodzynków  50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier : 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki

Słodkości i nie tylko
Twarogowe kuleczki 343

niej drobno pokrojonego wędzonego łososia i posiekany koperek. Obie masy dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem i bazylią oraz świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuleczki ułożyć

Monia miesza i gotuje
Karnawałowe kuleczki z kurczaka 486

gotowanej lub smażonego filetu z kurczaka 1 nieduża cebula 50-70 g serka kanapkowego 4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie) 4 łuskane orzechy włoskie różne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... ) Przygotowanie : Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję

Mechanik w kuchni
Bajaderki piernikowe 159

czekolada się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do masę piernikowej i dobrze wyrabiamy, a następnie schładzamy masę w lodówce ok. 1-2 godziny. Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na folię aluminiową. Ponownie schładzamy w lodówce. Kuwerturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na widelcu zanurzamy słodkie kulki w płynnej kuwerturze, otrząsamy jej nadmiar i odkładamy na folię aluminiową. Przed zaschnięciem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń wołowa 168

Smaczna i soczysta pieczeń wołowa jest wbrew pozorom bardzo prostym daniem do przygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 ) Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny

zielonacukinka
Ciasteczka ryżowo kokosowe 157

szklanki cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych - wiśnie (lub konfitura) Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kulki układamy, lekko spłaszczamy. W środku każdej robimy dołek, w który wkładamy wiśnię lub konfiturę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 15-20 minut

mojewypiekiinietylko
Sałatka z tortelloni 309

Małe włoskie pierożki, kształtem przypominające nasze wigilijne uszka idealnie nadają się na sałatkę. Sałatki mają taką zaletę, że cokolwiek do nich damy, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku – zawsze się udają i za każdym razem są niepowtarzalne. Tak, jak proponowana sałatka z tortelloni. Składniki: - 2 opakowania tortelloni z dowolnym nadzieniem - mała czerwona papryka - 1 pomidor (obrany) - 3 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 136

Po raz kolejny wzięłam udział, z grupą blogerów, w Wypiekaniu na śniadanie . Tym razem organizatorem akcji był Paweł, który jako temat podał Biscotti di Prato. Poniższe

mojewypiekiinietylko
Panna Cotta Granatowa 139

Panna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa.   Składniki: - 200ml

mojewypiekiinietylko
Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym 150

cytryny - sól wędzona - papryka wędzona Dodatkowo: - mąka do panierowania - olej kokosowy do smażenia Pesto bazyliowe: - bazylia - trochę zielonej cebulki - 2-3 ząbki czosnku - mała garść orzechów pistacjowych - kilka orzechów włoskich - 2-3 łyżki mielonych migdałów - olej kokosowy - sól Dodatkowo: - rukola - garść posiekanej zielonej cebulki - 1 łyżka soku z cytryny - olej sezamowy - sól Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze

mojewypiekiinietylko
Surówka z białej kapusty 177

regulowana ciepłoty ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska – podwyższyć. Chodzi oczywiście o kapustę. Znamy wiele jej gatunków – białą, czerwoną, pekińską, włoską, jarmuż, brukselkę… Każdy ma swoją ulubioną, choć naprawdę, wszystkie na to zasługują. Najzdrowsza jest na surowo, więc tym razem – surówka z białej kapusty.   Składniki : - ½ główki kapusty - pęczek koperku

mojewypiekiinietylko
Japońskie kuleczki mięsne 200

Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Użyłam małej łyżki do lodów. Z tej porcji powinno wyjść ok. 16 kulek (ja robiłam z podwójnej, wyszło mi 30). Kuleczki wrzucamy od razu na wrzątek i gotujemy partiami

mojewypiekiinietylko
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 142

składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 119

jadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na pieczone kasztany nawet nie musiałam szukać. Był na opakowaniu.   Składniki: - 500g kasztanów jadalnych (u mnie włoskie)   Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i dokładnie osuszamy. Ostrym, cienkim nożem (najlepiej z małymi ząbkami) robimy nacięcia – na krzyż lub na ukośnie. Należy pamiętać o tym – w przeciwnym

mojewypiekiinietylko