włoska - 3159 przepisów (strona:75/211)

Witariańskie słodkie kulki 182

masy spody do tarteletek z persymoną. Ja wczoraj ukulałam z niej trufelki. Córci bardzo smakowały i mi również. Witariańskie słodkie kulki po 1,5 kubka daktyli i orzechów włoskich 2 łyżki karobu lub kakao Wszystkie składniki blendujemy na pył. Z powstałej masy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Margherita czyli pizza znakomita 181

Lubicie pizzę? my bardzo! i lubię eksperymenty z pizzą w roli główniej. Najczęściej na pizzy w naszym domu znaleźć można sery, wędlinę, ogórka konserwowego, cebulę i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z chrupiącymi wędlinami i czereśniami 188

Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Tych do chrupania gdyż ani te zamrożone, ani te w dżemie nie maja już smaku TYCH czereśni, nie smakują

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dzien Cynamonowej Buleczki, Kocham Toskanie i Jek czarnego weza 174

Czy wiecie, ze dzisiaj w Szwecji obchodzony jest Dzień Cynamonowej Bułeczki??? Ja dowiedziałam się wczoraj z bloga pewnej fajnej kobitki mieszkającej w tym pięknym kraju :) I

Dzieje kuchennej Wiewióry
Polpetone w cydrowym sosie czyli Niedzielne Mielenie odc.25 195

Kotlety i pieczenie z mielonego mięsa są nam bardzo bliskie. Wszelkich klopsów i pulpetów zrobiłam setki. Pieczeń rzymska robiłam również kilka razy. A co z Polpetone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frittelle sw.Jozefa czyli slodkie, tluste i lekkie jak piorko 224

Do tłustego czwartku jeszcze cała masa czasu ale w ubiegłą niedzielę naszła mnie wręcz potworna ochota na smażone w głębokim tłuszczu słodkości. Wszystko za sprawą czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surowka Super Slaw 187

Surówka Super Slaw 1/4 małej główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko kiść czerwonych małych bezpestkowych winogron, u mnie zielonych 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki octu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik piernikowy łaciatek 290

miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na spód blaszki jedną obok drugiej. Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić. Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego

Sama słodycz i szczypta chili
GRUSZKI KARMELIZOWANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 243

improwizować. Udało się to, jak widać, naprawdę kusząco. GRUSZKA KARMELIZOWANA Z BAKALIAMI,  CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM.  /własny;/ 3 gruszki  100g posiekanych migdałów 50g posiekanych orzechów włoskich 50g startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej 100g suszonych śliwek 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego 2 łyżki miodu akacjowego + 2 łyżeczki 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru skórka otarta

W kuchni Karmel-itki
Świąteczny piernik po świętach 267

białek 150 g cukru 70 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zaprawa do piernika 50 g gorzkie czekolady 100 g powideł 100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie)  Wykonanie: Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około 5 minut. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy

Przysmaki Karolki
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 214

Dzięki uprzejmości firmy Ballarini już drugi raz miałam okazję testować produkty tej włoskiej firmy. Nie chciałabym, aby ktoś zarzucił mi zbytnie słodzenie, ale ja naprawdę nie mogę dopatrzeć się w niej żadnych minusów. Zresztą, solidny produkt sam się najlepiej obroni. Patelnia Granitowa Positano  przyciąga uwagę elegancką linią i niebanalnym wyglądem, solidnym wykonaniem i  wyjątkową odpornością na czynniki mechaniczne

Mia Cucina Sofieta
Snikers 399

sody  Masa: 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Karmel orzechowy: 25 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny masa karmelowa WYKONANIE  Z podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy

W kuchennym oknie Ewy
Keks na białkach 205

mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju, uzyłam oleju Rapso 0,5 szkl mleka kilka kropal aromatu rumowego 220 g bakalii ( rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i mieszanka keksowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści a piana

Monia miesza i gotuje
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 243

cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich  Dodatkowo: powidła śliwkowe 100 g czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz

Moje pyszne gotowanie
Miodownik z kremem z kaszy manny 1005

ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. Wierzch:   puszka masy krówkowej,  100g orzechów włoskich. Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami. Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną

Z miłości do słodkości