włoska - 3159 przepisów (strona:72/211)

Panini. 133

Dziś na śniadanie zrobiłem coś szybkiego,  niewymagającego większych umiejętności, ale za to po "włoskiemu"; a chyba najważniejsze jednak że pyszne, zdrowe i pożywne. Wersja moja ze zdrowa żytnią bułką, ekstra porcją rukoli, cykorii i papryki. Do wyżej wymienionych potrzebujemy jeszcze: mozzarellę, oliwę, jogurt naturalny, majonez. Sos: majonez, papryka - świeża obrana i drobno starta - jogurt, sól. Pieczywo przekrawamy, podgrzewamy

BaRepas
Carpaccio z zielonej gruszki z rukolą, rokpolem i olejem lnianym. 167

stycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy. Działamy: -gruszka -rokpol ew. gorgonzola -olej lniany -rukola -orzechy włoskie -pomidorki cherry -limonka Gruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione

BaRepas
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 167

poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi. Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą i frutatem (jabłkowy ocet balsamiczny), mieszamy

BaRepas
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 129

tradycjami.  W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy

BaRepas
Makowe francuskie koperty. 126

suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu. 150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców  (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą

BaRepas
Sałatka szpinakowa z jajkiem 243

innych przy tej okazji robionych smakołyków. Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów. Składniki: -szpinak baby -brzoskwinie w puszce -normandzki camembert -papryka czerwona, konserwowa obrana -oliwki zielone -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -dwa jajka ugotowane na twardo -oliwa -ocet cydrowy -sól, pieprz Na umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem

BaRepas
Tort bezowy słodko - słony 182

śmietanki 30% puszka masy kajmakowej (ok 400g) 2-3 szczypty soli 2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wody kilka listków mięty do dekoracji rodzynki  orzechy włoskie Sposób wykonania: Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy przesiany

happycreatiff.blogspot.com
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 158

się zapomniało, że one rosną przecież w piekarniku i podwajają swoją obiętość. Nie zapominajcie o tym jak będziecie je kłaść na blaszce, trzeba zachować odstęp.Moje rogale przypominają raczej włoskie cornetti serwowane na śniadanie na Sycylii. Ręcznie robione, nocą. Nadziewane rocottą- twarogiem owczym lub nutellą czy kremem. Składniki: - 40 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 5 łyżek mleka - 550 g mąki

Z Kuchni Do Kuchni
NOWY ROK, NOWE PLANY 185

pięciogwiazdkowym hotelu we Francji; - zjeść w trzygwiazdkowej restauracji; - wypić szampana z drobinkami złota; - zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną; - móc gotować z prawdziwą włoską mammą; - wybrać się do Rio na Karnawał; - dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji; Marzenia/plany duże. BARDZO DUŻE: - mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie

W kuchni Karmel-itki
Kluski śląskie 166

Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.    Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.    W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.    W każdej kulce robimy wgłębienie.    Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.    Kluski mogą być

Maminek kulinarny
Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami 194

Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych 15 dag cukru pudru 30 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie

Czerwień i błękit
Sałatka z pieczoną papryką, fetą i cząbrem 266

Karnawał też do czegoś zobowiązuje więc moje klasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim makaronem, cząbrem, fetą i orzeszkami ziemnymi. Za dressing posłuży olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie

Kuchnia PROzdrowotna
Omlet idealny na lekkie śniadanie. 259

łyżeczka cukru pudru  - szczypta soli  - 100 g twarogu chudego lub półtłustego  -  2 lub 3 łyżki miodu  - 2 ml olejku zapachowego  - garść orzechów włoskich pokruszonych  Sposób przygotowania:  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce łączymy mąkę, żółtka, mleko, cukier i olej. Następnie wlewamy

Gotuj Z Muzyką
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 178

balsam i błyszczyk do ust - delikatnie pociągnij wargi olejem- nie tylko świetnie je nawilży, ale także doda naturalnego blasku! naturalny antyperspirant krem do golenia - jeśli masz problemy z wrastającymi włoskami lub Twoja skóra źle znosi golenie- to rozwiązanie dla Ciebie! łagodzący krem po opalaniu odstrasza insekty! przyspiesza wzrost paznokci i je wzmacnia- posmaruj skórki i paznokcie na noc olejem kokosowym

Gotowanie to kochanie
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 137

mąki żytniej, u mnie żurkowej 450 g mąki pszennej typ 750, u mnie typ 650 450 g wody 230 g startej marchewki, odciśniętej z soku 230 g obranych orzechów włoskich 20 g soli płaska łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Do wody dodałam sól, cukier i drożdże instant - wymieszałam Po okresie fermentacji zaczynu dodałam  do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę

Proste Potrawy