Bagietkę kroimy na cienkie kromki i wkładamy do piekarnia na kilka minut. Po wyjęciu każdą kromkę nacieramy czosnkiem i nakładamy świeże warzywa z oregano, skrapiamy włoską oliwą. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaMakaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron
Poezja smakuprzepis poniżej) - opakowanie mini kulek mozzarella - 300 g kolorowego makaronu z pszenicy durum Pesto z rukoli - 400g świeżej rukoli - ząbek czosnku - łyżka miodu - sól, pieprz - garść podprażonych orzechów włoskich - pół szklanki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy - łyżeczka octu winnego Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Łączymy z pesto, wrzucamy małe kuleczki sera mozzarella
Sajkofanka smakukształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. Moje nadzienie do mazurka: - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów - 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie :) Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito
Sajkofanka smakuprzygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam kwiatami zrobionymi również z ananasa. Musiało być pysznie prawda? I tak właśnie było! Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćjakie mamy ochotę. Każdy doskonale wie, że wiele smaków, połączeń składników nie ma dostępnych w sklepach. Na szczęście można je stworzyć samodzielnie! Prezentuję Wam pralinki orzechowe z orzechów włoskich i migdałów, z nutką kawy i wiśniówki. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, ale też miły jadalny prezent. Zapraszam! Inspiracja - książka Praliny i trufle Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćjajka łyżka rumu lub spirytusu 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii (do wyboru: rodzynki, figi, suszone morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, trochę mieszanki kolorowej do keksu) Przygotowanie Miękkie masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Dodawać kolejno jajka. Przesiać mąkę (część odsypać
coolinarnastrefa.blogspot.comwaniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem! Zajadamy
Ostra na Słodkofilmem. Wychodzi około 50 ciasteczek - przepis własny. Polecam!" Składniki: kostka margaryny 5 łyżek cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3,5 szklanki mąki zmielone orzechy włoskie - duża garść suszone czereśnie, wiśnie i żurawina ( ja dawałam większe garstki każdego ) listki mięty koktajlowej Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą
Słodkie Przyjemnościzamkniętym pojemniku. Kto się skusi? " Składniki : 100g masła pół szklanki cukru 5 łyżek mocnego espresso 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki + ewentualnie trochę do dosypania zmielone orzechy włoskie - duża garść pół szklanki suszonych wiśni 50g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy espresso i ciągle mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą
Słodkie Przyjemnościmąkę i proszek, mieszamy. W małym rondelku roztapiamy masło razem z miodem - nie gotujemy. Roztopione masło przelewamy do naszych suchych składników i mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozkładamy na blaszce, a następnie spłaszczamy, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180`C około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Smacznego
Słodkie Przyjemnościskładników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce ( mi to zajęło około 45 minut). Piekarnik nagrzewam do 190 `C. Ciasto wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w dodatkowych wiórkach kokosowych, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut z tym, że najpierw w górnej części piekarnika, zmieniając
Słodkie Przyjemnościcukru (ponad połowa szklanki) łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny 100 ml mleka 2 duże jajka 5 małych jabłek szklanka wyłuskanych orzechów włoskich przyprawa do deserów (cynamon, mięta, imbir) łyżka cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. W drugiej przelewamy rozpuszczone i ostudzone masło i lekko podgrzane
Słodkie Przyjemnościnajpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości. Pieczemy około 10 minut - studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdojrzałe banany 1/3 szklanki roztopionego masła 3/4 szklanki cukru 1 roztrzepane jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki mąki pszennej garść orzechów włoskich szczypta soli Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 170`C. W misce mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Orzechy łuskamy i miażdżymy, dodajemy do masy
Słodkie Przyjemności