Ciabatta to moje ulubione włoskie pieczywo. Jest pyszne – jak jest świeże – maczane tylko w ulubionej oliwie… Oczywiście można też przygotować kanapkę lub jeśli coś nam zostanie do następnego dnia i zaczyna już wysychać zrobić sobie pieczywo czosnkowe….:) Kilka razy już je piekłam z różnych przepisów ale żaden przepis nie był godny polecenia:( Ale ten mogę
UgotujmyTo.plRzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też
UgotujmyTo.plzrobiłam kilka sałatek, oto dwie sałatki z kurczakiem: Sałatka z kurczkiem i dynią – Składniki: pierś z kurczaka czerwony grejpfrut kawałek dyni ugotowanej na parze lub upieczonej garść orzechów włoskich rukola lub inna sałata olej z pestek dyni firmy Biolevita sól, pieprz, papryka Kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni. Na talerzu układam przestudzoną i pokrojoną
UgotujmyTo.plblachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Murzynek z malinami na oleju pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmąki pszennej 15 g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant) 10 g soli (2 łyżeczki) 50 g oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy) 320 ml wody 200 g orzechów włoskich 1. Wszystkie składniki -oprócz oliwy/oleju- wyrobić robotem lub ręcznie. Na koniec dodać oliwę/olej. Jak ciasto będzie już jednolite dodać do niego rozdrobnione orzechy (ja je wcześniej stostowałam na patelni
UgotujmyTo.plciepłe i zimne dni, do kawy i do herbaty, dla pań i panów, dla dużych i tych mniejszych…:) Muffinki bananowo orzechowe Składniki: 3 banany 150 g orzechów włoskich 110 g mąki pszennej 110 g mąki razowej 100 g cukru zwykłego 70 g cukru brązowego 2 jajka 100 g roztopionego masła 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 45 ml maślanki
UgotujmyTo.plłyżeczka białego octu winnego szczypta soli 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli kakao i cukier puder – do posypania 1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżeczkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy po odrobinie cukru (wymieszałam oba cukry
UgotujmyTo.plbakaliami Składniki: 200 g miodu 250 ml mocnego naparu z kawy 200 g cukru ( u mnie trzcinowy) 100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie) 100 g rodzynek 4 jaja 2 szklanki mąki (u mnie prawie 3 szklanki) 3 łyżki koniaku (u mnie rum) 4 łyżki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
UgotujmyTo.plprzestudzonego 3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich 1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków) 4 łyżki mleka (opcjonalnie) 1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można wydrążyć środek
UgotujmyTo.plłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie 1. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kardamon. Dodać cukier i posiekane orzechy. 2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać
UgotujmyTo.plkremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla ) 2 gruszki (bardzo dojrzałe) garść orzechów włoskich 100 g puree z dyni 2 jajka 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 1. Przesianą mąkę, pokrojone masło, żółtko i szczyptę soli posiekać
UgotujmyTo.plkaszą gryczaną, szpinakiem i fetą Dynia faszerowana Składniki: 1 dynia piżmowa 200 g fety 2 czerwone cebule 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanych orzechów włoskich 2 garście świeżego szpinaku /1-2 kostki mrożonego zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy 4 ząbki czosnku suszony rozmaryn -opcjonalnie 1. Dynię przeciąć na wzdłuż na połowę. Wydrążyć pestki, posmarować olejem
UgotujmyTo.pldeserów , przypominających o 12 Apostołach i Jezusie. Nie są one jednak bardzo tuczące, bo opierają się na owocach i bakaliach. Obowiązkowo są to suszone figi, migdały, rodzynki i orzechy włoskie symbolizujące cztery zakony żebracze (Franciszkanów, Karmelitów, Dominikanów i Augustynianów). Ponadto daktyle na pamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, " fougasse
Chilli Czosnek i OliwaBliny (ok. 25 szt.) : 200 g mąki pszennej 250 ml piwa Książęce Chlebowo Miodowe 3 jajka sól Dodatkowo: 1 łyżka miodu 1 ser camembert 60 g orzechów włoskich garść roszponki olej do smażenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić mikserem do białości, następnie dodać piwo i przesianą mąkę. Na wolniejszych obrotach miksera połączyć wszystkie składniki. Do białek
Pasja Smakusodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz. Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony