winogrona - 2374 przepisów (strona:118/159)

RIB EYE STEAK – stek z antrykotu 164

mogą być śliwki mrożone Do ribye'a, odpowiedni będzie wytrawny Dornfelder Hambacher Schlosberg z winnicy Friedricha (Pfalz). Wspaniałe czerwone wytrawne wino, 100% zawierające jeden z najpopularniejszych niemieckich szczepów czerwonych winogron, tak naprawdę o ciemnorubinowej barwie. Zawiera bardzo bogaty bukiet owocowy z przewagą wiśni i jeżyny, w mniejszym stopniu innych owoców leśnych, w smaku złożone i głębokie z eleganckimi taninami, gęstej

królestwo garów
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 168

może być pesto z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii ** mieszanka przypraw Kamis, Do zrazów polecam Gewürztraminer halbtrocken Rappenhof (w ZADNYM WYPADKU CZERWONE WINO). Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron, znanego od 1500 lat. W nosie i ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi, rodzynką i delikatnymi warzywnymi nutami. 49.00 brutto  poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji

królestwo garów
Alterra, Olejek do skóry, antycellulitowy, Brzoza i pomarańcza 232

podczas nakładania oczyszczenie skóry z produktów przemiany materii i łagodzi efekt pomarańczowej skórki. Olej z awokado, oliwa z oliwek, olej z jojoby, olej z orzechów makadamia, olej z pestek winogron oraz olej z miąższu owoców rokitnika zwyczajnego dodatkowo rozpieszczają skórę, która staje się bardziej sprężysta i elastyczna. Naturalny zapach ożywia zmysły" ALE     (jak większość z nas) używam tego

Cukier&Puder
Chleb słonecznikowy na mące pszennej i sojowej 190

Dziś pyszny, mięciutki i puszysty chleb ze słonecznikiem na mące pszennej i dodatkiem mąki sojowej. Użyłam także oleju z pestek winogron, który jest bardzo aromatyczny. Bałam się, że chleb będzie miał intensywny zapach tego oleju ale nie potrzebnie miałam obawy. Chleb wyszedł smaczny i wyrósł tak, że bałam się że zaraz ucieknie mi z blaszki. Tak to jest jak się

Ewa w kuchni
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 247

następnego dnia rano wybraliśmy się naszą trzyosobową rodzinką na targ. Listy oczywiście z domu nie wzięłam, więc "na czuja" zakupiliśmy co potrzeba, a Syncio przy okazji najadł się winogron skubiąc to tu, to tam ;). Po długich poszukiwaniach udało nam się zdobyć kiełbasę jałowcową, a sam jałowiec "ukradliśmy" Teściom. Na targu zapomnieliśmy, a w normalnych sklepach totalny brak tej przyprawy. Pozostało

Kuchnia po mojemu
Co robię w szkole? Czyli o zajęciach w szkole cukierniczej 216

większości piekarni. Biszkopt, kruche ciasto, warstwa dżemu malinowego, odrobina bitej śmietany i krem cukierniczy. Na wierzchu glazura kakaowa, boki obłożone marcepanem. Całość udekorowana bitą śmietaną i połówkami winogron w tym przypadku, ale akurat tutaj panuje duża dowolność. W cukierni, w której byłam na praktykach, do dekoracji używałam ananasów z puszki, a ciasto kruche było zastąpione pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Bitej śmietany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pikantny sos koperkowo-rzeżuchowy 309

bardziej błędnego. Już kilka razy udowodniłam, że wystarczy minimalny dodatek jakiejś przyprawy lub połączenie z innym składnikiem i już mam całkiem nowy sos ( tak robiłam dodając skórkę cytrynową, chrzan, winogrona, ser). A ,że po Wielkanocy rośnie sobie jeszcze sporo rzeżuchy to czas ją wykorzystać. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Tagliatelle w sosie curry z kurczakiem i migdałami 217

łyżki płatków migdałowych; 1 mała szalotka; 3 ząbki czosnku; 250 ml śmietany 30%; szczypta gałki muszkatołowej; 1 łyżeczka curry; sól i biały pieprz; 3 łyżki oleju z pestek winogron; Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dwóch łyżkach oleju. Przełożyć

In my kitchen
Delicja 250

cały czas ucierając dodawać stopniowo budyń. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu dla zaostrzenia smaku kremu. Dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku; owoce (np. brzoskwinie czy ananasy z puszki, winogrono, pomarańcza, itp.); rodzynki lub inne bakalie (jeżeli lubimy); Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt

In my kitchen
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 216

pieprz do smaku   woda   olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Camembert ze słodkim kleksem 214

Zapraszam na przygotowanie szybkiej przekąski - sera Camembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert dżem z winogron (można go zastąpić, np. żurawiną) odrobina oleju jajko bułka tarta Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z obydwu stron. Podajemy na ciepło z dodatkiem

Humanistka w kuchni
Imprezowe kanapeczki - krakersy z serkiem i łososiem 640

proste do zrobienia. Podobnie jak ciasto francuskie daje bardzo wiele możliwości. Słonawy smak krakersów doskonale komponuje się zarówno z łososiem z serkiem, jak i serem camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak lub Almette), łosoś wędzony, świeży ogórek, kilka listków rukoli, koperek Przygotowanie: Krakersy smarujemy

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka Cezar 324

kilka krążków, bardziej do dekoracji) - parmezan Dresssing: - 2 żółtka - 2 łyżeczki musztardy Dijon - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu Worcester - sok z ½ cytryny - ok. ½ szklanki oleju z pestek winogron - sól himalajska - świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowujemy grzanki . Wszystkie składniki na dressing miksujemy w blenderze na gładki sos. Umytą i podzieloną na listki sałatę rozkładamy na talerzach (możemy porwać na mniejsze

mojewypiekiinietylko
Grzanki czosnkowe 226

sałatek. Można kupić gotowe, ale przepis jest tak banalnie prosty, że najlepiej zrobić je samemu. Oczywiście – Grzanki czosnkowe. Składniki: - bagietka (może być „wczorajsza”) - czosnek granulowany - olej z pestek winogron - suszona bazylia (lub inne ulubione zioła)   Bagietkę kroimy w kostkę grubości ok. 1-1,5 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, oprószamy czosnkiem granulowanym oraz

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania