dziś dla ciebie prosty przepis na czekoladową, bardzo wilgotną babkę z polewą z białej czekolady. Pomysł na tą Wielkanocną babę powstał podczas przeglądania przepisów na stronie W kuchni z Wedlem , na której czytelnicy znajdą też inne pyszne propozycje na wielkanocne wypieki z użyciem czekolady Wedel. Koniecznie na nią zerknijcie po inspiracje na baby, mazurki czy paschy. Zachęcam Was przede wszystkim
nietylkopasta.plPierwsze ciacho z truskawkami upieczone. Delikatna, mocno kakaowa i wilgotna babka jest genina w smaku i szybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść
Kuchnia w oparachSmaczna, wilgotna babka cytrynowo-jogurtowa może być ozdobą stołu wielkanocnego. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 op. budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z cytryny sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając cukier
Pyszności SłodkościWielkanoc tuż, tuż, przychodzę więc do Was z przepisem na pyszną, prostą do zrobienia i przede wszystkich wilgotną babkę łączącą w sobie ultra śródziemnomorskie smaki cytryny i tymianku. Moja wielkanocna babka cytrynowa będzie prawdziwą ozdobą stołu. Dzięki dodatkowi oliwy aromatyzowanej cytryną oraz jogurtu greckiego, jest delikatna, miękka i mokra. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku i upieczcie
Chilli Czosnek i OliwaWilgotna i puszysta babka o smaku cytrynowo-mlecznym. Oprócz mleka zwykłego zawiera także mleko w proszku (można powiedzieć, że jest podwójnie mleczna) i to właśnie dzięki temu drugiemu składnikowi ciasto ma wyjątkowy smak, inny niż pozostałe ciasta cytrynowe. Gdybym miała go bliżej opisać, to użyłabym określeń: kremowy, delikatny, łagodny... A jednym słowem, to po prostu pyszny ! :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPyszna, wilgotna babka, która znika w mgnieniu oka. Jeżeli lubicie babkowe wypieki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przyda się w sezonie na dynię lub poza jeżeli zamroziliście zapasy
Milion SmakówPrzepyszna, wilgotna babka migdałowa. Dzięki obecności migdałów dłużej zachowuje świeżość i nigdy nie jest sucha. Zachwyciła mnie zarówno smakiem jak i czasem przygotowania bo jest ekspresowa. Polecam spróbować jej nie tylko na Wielkanoc :) Składniki: 120 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 180 g cukru 4 duże jajka 1,5 łyżeczki
Słodka StrefaWitam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną i wilgotną babkę czekoladową. Babka jest mocno czekoladowa i bardzo smaczna, będzie na pewno smakowała każdej osobie która uwielbia czekoladę. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia babki czekoladowej będziemy potrzebowali: użyłam foremki z kominkiem o średnicy 24 cm i wysokości 11 cm 300 g mąki pszennej
Uwaga Babcia GotujeTradycyjna i znana wszystkim, pyszna i wilgotna babka zebra. Numer jeden wśród moich smaków dzieciństwa. A co najważniejsze - błyskawiczne ciasto w przygotowaniu. Smak tego pysznego ciasta przekazała mi moja mama. Oprócz pleśniaka i tradycyjnego drożdżaka króluje wśród moich ulubionych ciast. 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju ¾ szklanki wody
VioletoweKucharzenienabiału to zawsze dla mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały jak karton (hahah). Tym razem się udało ! Ciasto w smaku bardzo zbliżone do tradycyjnej babki. Wilgotne w środku i mięciutkie J Zachęcam do wypróbowania ! SKŁADNIKI: 100 g mąki sojowej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej 250 ml mleka niesłodzonego mleka
Marcepanowa kuchniaZapraszam na super ciasto - idealne na weekend. Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem zdrowej cukinii. W moim przepisie jest mało cukru ale wy możecie spokojnie zwiększyć jego ilość w przepisie. Polecam Składniki: 2 szkl mąki 2 op. kisielu cytrynowego w proszku (80g) 1 szkl maślanki 1/2 szkl cukru 100 g masła 2 jajka 1 szkl startej i odciśniętej cukinii 2 łyżeczki
słodkie i nie tylko historie kulinarneDuża, miękka i wilgotna babka idealna na Wielkanoc. Łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi. Dla uzyskania bardziej różowego koloru w malinowym smaku można dodać niewielką ilość czerwonego barwnika spożywczego, ale i bez tego babka dobrze smakuje :) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, kisiel malinowy, szczypta
Lena GotujePyszna, wilgotna babka z ajerkoniakiem wzbogacona dodatkiem krówek. Długo utrzymuje świeżość, a polewa uzależnia (niestety). Piekłam ją już kilka razy i za każdym razem używałam innych krówek. Ciągutki zdecydowanie odradzam. Mają tendencję do opadania na dno i powoduje to przyklejenie ciasta do blaszki a co za tym idzie kłopotów z wyciągnięciem. Kruche krówki (tak jak w tym przypadku) mogą powodować
Pieguskowa KuchniaDzisiaj, jeszcze na chwilkę przed świętami, proponuję Wam następną prostą, smaczną i wilgotną babkę, tym razem o lekko karmelowym smaku. Jednocześnie już dzisiaj Życzę Wam spokojnych, radosnych i oczywiście sytych świąt Wielkiej Nocy! My spędzamy je tym razem poza granicami Polski :). Składniki: 250 g mąki tortowej, 250 g masła, 100 g cukru, 200 ml słodzonego skondensowanego mleka, 4 jajka
Nie tylko w kuchni