stole, do chwili jej całkowitego zniknięcia nie minął kwadrans. Wszyscy się na nią rzucili - i koledzy, i nauczyciele; wszyscy się nią zachwycili. Miękka, puszysta, delikatnie cytrynowa i lekko wilgotna. Babka idealna, nie było co do tego najmniejszych wątpliwości. Niestety, okazało się, że to były ostatnie wielkie chwile tejże babki. Od tamtej chwili ani razu się nie udała - a to zakalec(...)taką upiec. Okazało się, że nie mam w domu kisielu cytrynowego, wybrałam więc wiśniowy. Pominęłam jedno jajko, dodałam nieco mniej tłuszczu, i, moi drodzy, wyszła mi babka jak ze wspomnień, idealna . Lekko wilgotna, intensywnie maślana, sypka, ale się nie kruszy. Delikatny wiśniowy aromat wzmocniłam dekoracją z suszonych wiśni (można użyć kandyzowanych - są ładniejsze, ale ja wolę smak suszonych). W dodatku
Pożeraczka, czyli raz adobrzekupię kolejnego wielkiego gara, w którym moja babka będzie się mieściła, szukałam jakiegoś przepisu, który chociaż odrobinę przypominałby moją ukochaną babkę gotowaną. I znalazłam taki 😊 Zdjęcia cudownej, wilgotnej babki na blogu Danusi zachwyciły mnie tak, że pognałam do kuchni. Babka jest prosta technicznie, bez wyszukanych składników, zresztą jak wspomniała Danusia przepis pochodzi od jej Mamy, co było(...)dodatkowym atutem. Wychodzi dokładnie tak jak na zdjęciu: wilgotna, ale nie zbita. Aromatyczna, pachnąca pomarańczami. Dla mnie - przepyszna. Z oryginalnego przepisu zamieniłam tylko 1 składnik - zamiast kefiry użyłam jogurtu naturalnego. Nie miało to jednak chyba wpływu na smak i jakość ciasta. Składniki: 230 gram jogurtu naturalnego 5 średnich jajek 250 gram cukru zwykłego 125 gram oleju rzepakowego 125 gram masła ( masło
Walijskie PichceniePyszna, wilgotna babka zawierająca w sobie pyszne, skarby jesieni. Zapraszam :) Składniki na foremkę keksową lub rynienkę 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła w temp. pokojowej niepełna szklanka puree dyniowego 3 jajka w temp.pokojowej kl. M 3/4 szkl. cukru najlepiej trzcinowego 2 cm startego korzenia
Gotowanie...to proste !Dziś zapraszamy Was na babkę piaskowo-makową. Smaczna i wilgotna babka która na pewno Wam posmakuje Składniki: - 125 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli
Kuchenne WariacjePyszna mięciutka i wilgotna babka w ciekawie układające się wzory, które za każdym razem przybierają inne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale widać , że nie znudziła się domownikom , bo znika bardzo szybko, jedzona czy to z herbatką czy z zimnym mlekiem. Przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej Mamy.Czas pieczenia: około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniachałwąBabeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypkąMuffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się
Moje domowe kucharzenieSmaczna, wilgotna babka z ponad dwudziestoletniego przepisu, który postanowiłem odgrzebać i wypuścić w szeroki świat. Zapewniam, że jest tego warta :) Składniki : Przygotowanie zaczyna się od polewy, ponieważ musi ona wystygnąć. Polewa : - łyżka masła, - 2 łyżki cukru waniliowego, - 3 łyżki mleka, - około 80 g wiórków kokosowych. Składniki polewy podgrzewamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto białe : - 75 g masła
Przepisy MikołajaPyszna, lekka i wilgotna babka znaleziona na blogu TUTAJ zachwyciła mnie od pierwszego wrażenia. Już za pierwszym podejściem do przepisu - sukces. Babka wyszła dokładnie tak jak w oryginale i porwała mnie swoim smakiem ... Na pewno nie raz do niej wrócę :) Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :) Składniki
Walijskie PichceniePuszysta i delikatna, a zarazem wilgotna babka na maślance, z cytrynowym akcentem. Pyszna ! Możecie ją polukrować i ozdobić lub tylko delikatnie posypać cukrem pudrem. I to już ostatni wpis przedświąteczny. Życzę Wam zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaIdealna do kawy :) Bardzo aromatyczna i wilgotna babka piaskowa, która skrada serce od pierwszego kęsa. To przepis, który zasługuje by polecać go z pokolenia na pokolenie ;) Zapraszam! Babka Piaskowa Składniki: 4 jajka 1 kostka margaryny (250g) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej aromat cytrynowy Przygotowanie: Całe
Tagebuch po polskuPyszna, aromatyczna, wilgotna babka :) Przepis znalazłam na blogu Arabeska.Składniki:1/4 kawy rozpuszczalnej (proszek)2 łyżki ciepłej wody3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli250 g masła1 i 1/2 szklanki cukru1 szklanka mleka6 jajek1/2 szklanki kwaśnej śmietanyolejek waniliowy do smakuLukier:1 szklanka cukru pudru2-3 łyżki mleka Sposób wykonania:1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Kuchnia domowa AniTematu babki ciąg dalszy. Tym razem na warsztat poszła pyszna i bardzo, bardzo wilgotna babka serowa. Przepis łatwy i prosty. Babka serowa przez długi czas zachowuje swoja świeżość . Jest to przepis, który dopiero nie dawno przetestowałam i mogę powiedzieć, iż był to strzał w dziesiątkę. Na pewno posmakuje również waszym gościom podczas rodzinnego przyjęcia. Polecam! Składniki: 350 g maki pszennej
Ciasta z tradycjamiWilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :) BABKA SEROWA: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g serka śmietankowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA
https:KKuchniaMniamDzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i lekko wilgotną babkę piaskową, która została udekorowana polewą cukrową i kolorowymi kuleczkami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru
Ugotowaćowocami, albo polać porcję ciasta sosem wiśniowym. Francuska babka rumowa ma polskie korzenie, choć istnieje kilka historii dotyczących jej powstania, to wszystkie łączy postać polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. Ta wilgotna babka drożdżowa powinna kształtem przypominać duży pączek, ale nie mam takiej formy. Babka ponczowa proporcje na formę z kominem o średnicy 22 cm 250 g mąki pszennej, u mnie mąka(...)Savarin 125 ml wody 125 ml soku z pomarańczy 120 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 120 ml rumu, ale równie wspaniale smakuje nasączona białym półsłodkim portugalskim winem Babka ponczowa przepis 1. Świeże drożdże rozcieram z 1 łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję letnie mleko i 2 łyżki mąki. Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką
Cztery Fajery