Macie już zestawienie wszystkich 12 dań, które zagoszczą na wigilijnym stole? Jeśli jeszcze szukacie pomysłów, zapraszam do zakładki Boże Narodzenie, a z pewnością jakiś pomysł przypadnie do gustu;) I oczywiście nie może zabraknąć aromatycznego wigilijnego kompotu z suszu. Żeby był esencjonalny i pełny smaku, warto ugotować go dzień wcześniej albo rano w Wigilię. Kompot wigilijny z suszu Składniki: 100g suszonych
Obiad gotowytuż tuż. Niektórzy pewnie mają już coś przygotowane i zamrożone, domy wysprzątane ... Inni tak jak ja dopiero zabierają się do roboty, bo jakoś wcześniej się nie udało. Paszteciki wigilijne, na które przepis za chwilę Wam podam, przygotować można wcześniej i zamrozić lub jak ktoś woli zrobić je na ostatnią chwilę. Oczywiście przepis ten wykorzystać można również w ciągu roku(...)nazwie pojawiło się słowo wigilijne, czy świąteczne, nie oznacza, że nie możemy cieszyć się ich smakiem przykładowo w maju ;) PASZTECIKI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Farsz: 70 dag pieczarek 60 dag do kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko
Co w głowie piszczyProściej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna Ćwierczakiewiczowa(...)wskazań i robimy barszcz ze składników absolutnie podstawowych. Kiszenie barszczu w rodzinie Eugeniusza jest tradycją kultywowaną od pokoleń, bo w górach barszczyk kiszony jest chyba najbardziej tradycyjnym daniem wigilijnym. Do kiszenia używamy zatem tylko buraków (mogą być obrane, choć nie muszą), przegotowanej wody, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tego koniecznie chleb razowy. Zakwas – przyprawa do picia W internecie
Niedzielny kucharzWigilijne uszka Czerwony barszcz z uszkami, to jedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tego dania. Choć jako dziecko nie przepadałam za uszkami (dla mnie istniały tylko ryby ;)) teraz je po prostu uwielbiam. Dziś dzielę się z Wami pysznym i prostym przepisem na domowe wigilijne uszka z grzybami. Do świąt zostało już(...)niewiele czasu. Takie uszka z powodzeniem możecie przygotować wcześniej i zamrozić. Przepis na pyszny domowy barszcz znajdziecie np. tutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda
Słodkie okruszkiodmienionej i nowoczesnej formie. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak. Polecam Wam także przepisy na: – wigilijna kapusta z grzybami – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie
nietylkopasta.plnajpiękniejszych świąt w roku-Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas , czas rodzinny, bez pośpiechu ….wyczekujemy go jak małe dzieci które czekają na Mikołaja, aby w końcu móc usiąść razem przy wigilijnym stole, porozmawiać a także skosztować prawdziwych smakołyków zarezerwowanych tylko na ten czas. W końcu cała magia świąt zaczyna się od kuchni. Gdy na dworze skrzypi śnieg a mróz szczypie(...)szalonym życiu i do spędzenia czasu w gronie bliskich osób. Dla mnie w tym roku będą to najsmutniejsze święta w moim życiu, po raz pierwszy zabraknie przy wigilijnym stole tej najważniejszej osoby. Ale choć Go nie ma, wierzę, że jest , zawsze będzie …w moim sercu. W całej tej magii to najbliżsi są najważniejsi. To, że macie
Wanilia i KardamonWigilię robię tak jak moja mama. Jest bardzo prosty w wykonaniu a smaczny przy tym niesamowicie. Nie gotuję go na zakwasie, mimo to jest obłędny w smaku. Postny wigilijny barszczyk. Składniki: * 3 średniej wielkości buraki * 1-2 marchewki * 1 pietruszka * 1 cebula * 3-4 ząbki czosnku * kilka ziaren ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * olej rzepakowy * przyprawy: sól, cukier(...)razem z olejem do gotującego się barszczu. Wyłączyłam ogień pod barszczem i zabrałam się za najtrudniejszą czynność, mianowicie doprawianie do smaku. Dlaczego najtrudniejszą? U mnie w domu barszczyk wigilijny zawsze w smaku był słodko - kwaśny. Nie można dodać za dużo kwasku ani cukru, tylko w sam raz - umiarkowanie. To taka walka z cukrem i kwaskiem :) Dobrze jest, żeby
Pieprzyć z FantazjąŚwięta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść na grzyby, nawet jeśli mam czas odwiedzić tylko lasek, który rośnie blisko mojej działki. Jest(...)grzybów od rodziny, więc co najmniej raz do roku jem pyszną zupę grzybową. Dziś będzie wersja świąteczna z topinamburem, wiśniówką i suszonymi owocami. Taka może znaleźć się nawet na wigilijnym stole. Chyba że wolicie barszcz czerwony na zakwasie albo wigilijną migdałową . Ale może być też pysznym codziennym obiadem! Dlaczego mielibyśmy sobie żałować? Składniki: 250 g suszonych grzybów
Ugotowane pozamiataneProściej już zakwasu zrobić nie można. Cztery składniki wystarczą, żeby przygotować doskonałą bazę do wigilijnego barszczu z uszkami. Można go zrobić z wyprzedzeniem, zabutelkować, zalać wierzch oliwą i do lodówki, gdzie postoi nawet kilka tygodni. Oto najprostszy przepis na buraczany zakwas. „Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym zakwasie burakowym” – pisała pod koniec XIX wieku (dość niezrozumiałą dziś polszczyzną) Lucyna(...)wskazań i robimy barszcz ze składników absolutnie podstawowych. Kiszenie barszczu w rodzinie Eugeniusza jest tradycją kultywowaną od pokoleń, bo w górach barszczyk kiszony jest chyba najbardziej tradycyjnym daniem wigilijnym. Do kiszenia używamy zatem tylko buraków (mogą być obrane, choć nie muszą), przegotowanej wody, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tego koniecznie chleb razowy. Zakwas – przyprawa do picia
Niedzielny kucharzCiasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy(...)codziennego, któremu i owszem, jak to świętemu, zdarzało się chodzić po Wiśle, przywracać zza światów topielców, ale też wskrzesić krowę i konia. I do tego potrafił lepić pierogi. Pierogi wigilijne in chinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Sposobów przecież jest dużo. My dzisiaj proponujemy jeszcze jeden, podpatrzony
Niedzielny kucharzWywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale kto ma trójkątne uszy oprócz elfów (i Lulka)? Jeszcze nie tak dawno był obyczaj zachowywania ścisłego postu w Wigilię, posunięty tak daleko, że w ciągu dnia nie jadało się mleka, jajek i masła(...)pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko
Niedzielny kucharzŻeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami (lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy stół). Do tego smażona ryba – i wigilia na pewno będzie udana. PLAN PRACY Zacznij(...)czas by zrobić inne potrawy. Namocz grzyby do kapusty i uszek. Zagnieć ciasto na rybę po grecku – musi odpoczywać godzinę. Przygotuj kapustę do farszu do pierogów i kapustę wigilijną – będzie się gotować około godziny. Zagnieć ciasto na pierogi i uszka – musi odpoczywać pół godziny (uszka i pierogi możesz zrobić z tego samego ciasta, choć w cieście
Niedzielny kucharzmożna zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą(...)traci ze swoich walorów smakowych. Co można zrobić z resztkami ze świąt – przepis na szarlotkę ze starego pieczywa . Artykuł Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzjuż aktualne dziś. Tak jak ta, o której opowiadała anegdota z przycinaniem mięsa po dwóch stronach, przed pieczeniem. Czasem tradycje się ścierają. Co do tego, że wigilijna wieczerza jest tradycją, jesteśmy zgodni. Potwierdza to nawet Tłoczyński, bohater filmu Miś , autor słynnego monologu. Natomiast przyczyny owej bywały różne. Najstarsza była związana z nowym rokiem. Zanim wymyślono kalendarz z jakim teraz mamy(...)szacunek, ze względu na to, że sprowadzili nas na ten świat. Problem był w znalezieniu wspólnego języka. Należało się wprowadzić w pewien trans, używając substancji psychoaktywnych. Stąd w tradycji wigilijnej mamy grzyby, w które, mam nadzieję, każdy się zaopatrzył w sezonie i wysuszył, bo obecnie w sklepach są dość drogie. Postarałem się zrobić ją również tylko ze składników dostępnych
Kryzysowa Książka Kucharska