Ziemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście. Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone(...)nacięcia powkładać na przemian boczek wędzony, kiełbasę i plasterki sera topionego. Ziemniaki przesmarować oliwą i zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC. Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej. Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść
Kulinarny karnet Christopheramnie tegoroczna Wigilia będzie wyjątkowa. Po raz pierwszy święta spędzam z daleka od rodziny (czytaj mamusinych i tatusinych smakołyków ;)), a co za tym idzie sama będę odpowiedzialna za przygotowanie wigilijnej kolacji. Nie czuję specjalnie napięcia i przedświątecznej gorączki. Ale miło jest poszperać w necie i wyszukać potrawy, których nigdy nie było na moich wigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej(...)przedstawiam tegoroczne inspiracje. Nie wiem czy uda mi się ze wszystkich skorzystać, ale większość na pewno zagości na naszym stole... Co ciekawe norweska kolacja wigilijna wcale nie jest postna, tak jak nasza. To duża pokusa, zwłaszcza, że sklepy już od miesiąca kuszą żeberkami, świąteczną kiełbasą i specjalną edycją... indyka. Ja jednak pozostanę wierna polskiej tradycji i z bólem serca niestety
bastalenajest kupny. Wybrałam łazanki z firmy Lubella. Właściwie to chyba innych akurat nie było. Przepis bardzo prosty , ale idealny na obiad jak i na szybką kolację. Oczywiście moje lubione Wigilijne danie zaraz po krokietach. W wersji wigilijnej pamiętajcie by nie dodawać mięsa ani kiełbasy. Jednak na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy ten makaron, więc śmiało polecam ! Składniki : * makaron łazanki(...)pół kg kapusty kiszonej * 6 grzybów suszonych * duża cebula * kawałek kiełbasy bądź wędliny - w wersji wigilijnej pomijamy * łyżka oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek Przygotowanie : Kapustę gotujemy razem z grzybami aż do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę wraz z wędliną bądź kiełbasą. Do tego dokładamy kapustę oraz
Magiczne Życie Martyoczywiście w ten sam sposób. Krok 9. Podanie pierogów. Pierogi podaję na ciepło polane zeszkloną cebulką (przygotowaną w identyczny sposób jak do farszu – patrz krok 3). W wersji niewigilijnej dodatkowo podsmażam pokrojony w kostkę boczek i polewam wraz z zeszkloną cebulką. Niebo w gębie, palce lizać! Najlepsze pierogi ruskie. Pierogi możesz także po ugotowaniu ostudzić i odstawić pod przykryciem(...)oczywiście nie pochodzą z Rosji. Popularne są przede wszystkim w Polsce, Białorusi i Ukrainie. Można śmiało powiedzieć, że są tradycyjną polską potrawą, która z pewnością bardzo często gości na wigilijnych stołach obok pierogów z kapusta i grzybami. Ruskie pierogi to uniwersalna potrawa na każdą okazję. Lubią je zarówno dorośli jak i dzieci. Masę ziemniaczane doprawiam solą oraz pieprzem i odstawiam
Ania gotujePrzepis na tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami. Tak pyszne naleśniki wypełnione farszem robię zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale idealnie sprawdzą się też jako danie
karolgotujePostna kapusta z grzybami była i jest tradycyjną potrawą wigilijną . Kiedyś zgodnie z wierzeniami jedzenie jej zapewniało zdrowie, siłę i pomyślność. Nieco bogatsza wersja tej klasycznej potrawy zawierała w składzie masło. Święta Bożego Narodzenia 2020 też nie mogą się odbyć bez kapusty z grzybami. Kapustę można przygotować nieco wcześniej, ponieważ znakomicie przechowuje się zapasteryzowana w słoikach lub mrożona. Kapusta(...)zestaw z którego można stworzyć pyszną potrawę, która jest nie tylko samodzielnym daniem, ale również znakomitym dodatkiem do tłustych, świątecznych mięs. Kapusta z grzybami to także idealny farsz do wigilijnych pierogów. Ludność polska jest wyjątkowo przywiązana do tradycji i bardzo chętnie ją celebruje. Czas świąteczny, to wyjątkowy okres, w którym tradycyjne, swojskie potrawy są najchętniej spożywane. Każdy dom, każda rodzina
Kuchnia Na Wypasieproste i raczej dość zwyczajne, kojarzą się nam z ważnymi, rodzinnymi świętami. Tak jest w przypadku krokietów z kapustą i pieczarkami , które są u nas jedną z potraw wigilijnych, a przez cały pozostały rok pojawiają się bardzo rzadko. Zawsze trochę odstraszała mnie wizja pękających przy zwijaniu naleśników, ale pozostawiam je na godzinę, żeby całkowicie ostygły oraz stały się bardziej elastyczne
niecodziennikparyostatniego nie zajmuje wiele czasu i na pewno taki barszcz będzie o wiele smaczniejszy niż ten z torebki. W tym przepisie pokazujemy jak zrobić domowy, naturalny zakwas na barszcz wigilijny , który jest doskonały nie tylko do przygotowania świątecznego barszczu, ale również do picia. Składniki na zakwas na barszcz czerwony 1 / 2 kg buraków czerwonych 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe
niecodziennikparywigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami . Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem z suszonych grzybów talerz świątecznych zup byłby bardzo pusty. Uszka z grzybami u nas w domu były rarytasem, każdy dostawał jedynie 3-4 sztuki, więc trzeba było dozować sobie przyjemność ich jedzenia. Przypomina mi się
niecodziennikparyMakówki z najprostszej wersji, ale tylko ta kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Od zawsze są u nas w domu na święta, dawniej odgrywały na wigilijnym stole jedną z głównych ról, z czasem zeszły na dalszy plan, ale mimo to nie może ich zabraknąć. W dzieciństwie robiliśmy zawody, kto będzie miał najwięcej rodzynek na talerzu, oczywiście każdy z nas nakładał
niecodziennikparyKarp po żydowsku jest u nas w domach rzadkością na wigilijnym stole, ponieważ domownicy od zawsze bardziej preferowali potrawy z ryb na słono. Dzięki prowadzeniu bloga wigilijna wersja karpia z rodzynkami i migdałami ponownie próbowała przekonać nas do siebie i zrobiła to skutecznie. Okazało się, że galareta może być słodka i pikantna jednocześnie, a karp w niej zatopiony delikatny
niecodziennikpary