wigilijne - 3472 przepisów (strona:154/232)

Dorsz smażony w panierce z migdałami 91

Obok tradycyjnego karpia i ryb w galarecie na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze pojawia się dorsz smażony w panierce. Szybkie i pewne danie, które smakuje wszystkim miłośnikom ryb. W tym roku po raz pierwszy jako dodatek do dorsza pojawiły się lekko uprażone migdały. Kompozycja sprawdza się bardzo dobrze

Milion Smaków
,,Wigilijna zupa midałowa” 96

jada się czerwony barszcz z uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem głównym. Słodka, migdałowa, bardzo smaczna. Składniki: 1 litr mleka 100 g migdałów bez skórki- mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 4 łyżki płatków migdałowych

Podróż w kulinaria
Kapuśniak wigilijny 179

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny, przez lata zastępował go kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny
Łosoś w sosie chrzanowym z wasabi 241

Dziś mam dla Was kolejną rybną propozycję. Łososia w sosie chrzanowym można podać na wigilijną kolację. Ja do przygotowania sosu użyłam zielonego chrzanu wasabi. Ładnie komponował się z pomarańczową rybą.  Składniki: 4 dzwonka z łososia sok i skórka z połowy cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka koperek (może być suszony) Sos chrzanowy z wasabi: 1 łyżka masła

Czerwień i błękit
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 188

czego tu zacząć.. Kupiłam czasopismo pt. ” Kuchnia”, a w nim jak to przed Świętami mnóstwo przepisów na potrawy wigilijne. Chciałam tym razem upiec coś słodkiego, a że zdarza mi się niekiedy oglądać „ABC Gotowania” od razu wiedziałam, że wypróbuję przepis Mariety Mareckiej . Podoba mi się, że składniki, których używa nie są wyszukane, a wykonanie

Niebieski kubek z kawa
Kukutki makowe 491

mnie zaciekawił i postanowiłam je przygotować, oczywiście w zmodyfikowanej wersji. Kluseczki wyszły bardzo miękkie i delikatne. W połączeniu z masą makową smakowały wybornie. Kukutki makowe to doskonała propozycja na wigilijny stół. SKŁADNIKI: 250g mąki, 3 żółtka, 100ml wody, 150g maku mielonego MAKAR, 50g masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 30g rodzynek, 30g posiekanych orzechów włoskich, kilka kropli aromatu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Uszka z grzybami 350

Uszka z grzybami są obowiązkowym daniem podczas wigilijnej kolacji. W naszym domu moja mama zawsze zajmowała się ich lepieniem. Ale w tym roku uszka i pierogi to moja działka. Przepis na te uszka znalazłam na blogu Kotlet.tv. I powiem Wam, że są bardzo smaczne. A najbardziej podoba mi się sposób ich lepienia ;-) , bardzo szybki i prosty. Każdy sobie z nimi

Passion of Cooking
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 146

razie starczy mi czasu, żeby opowiedzieć Wam o kolejnym serniku. Ten nie krzyczy Boże Narodzenie , ale za sprawą intensywnego, pomarańczowego zapachu i koloru z pewnością pięknie by się na wigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 445

Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy w lodówce do miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu.   Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków

Karo in the Kitchen
Bez tego nie wyobrażam sobie Świąt... 189

moim, świątecznym stole... Zapadał zmrok. Za oknem pruszył  śnieg. W ciepłym zaciszu mieszkania iskrzyła się lampkami choinka.  Na ustawionym nieopodal stole, powoli zaczynały pojawiać się pierwsze wigilijne potrawy. Rodzina, w odświętnych ubraniach i pieczołowicie czesanych fryzurach, leniwie zbierała się w pokoju. Z radia niosły się wesołe dźwięki kolęd, słychać było gwar nieśpiesznych rozmów i rozbrzmiewający co jakiś czas

Grunt to przepis!
Świąteczny stół z NaMoimStole.pl - konkurs i urocze dziecinne sztućce 154

dzieci WMF Disney Kubuś Puchatek (3 elementy). Moja mała księżniczka jest wprost zakochana w przyjaciołach ze Stumilowego Lasu. A nic nie smakuje tak dobrze, jak przygotowane przez mamę wigilijne potrawy nakładane do małych ust łyżeczką z ukochanym prosiaczkiem. http://namoimstole.pl/komplet-sztuccow-dla-dzieci-wmf-kubus-puchatek-3

Słodkie okruszki
Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem 234

Zwykle na wigilijną wieczerzę przygotowujemy tradycyjne i sprawdzone przepisy, zwykle co roku te same, na które czeka się przez cały rok, bo w ten magiczny wieczór pierogi ruskie czy barszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć

Czerwień i błękit
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 162

otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku długo będzie gościć na naszym stole Wigilijnym.  Porcja na 12  osób Składniki :  1 kg filetów z flądry 8 dużych cebul 0,5 kg startej marchwi 150 g suszonych prawdziwków 50 ml przecieru pomidorowego

Niezły Młynek
Zakwas z buraków na wigilijny barszcz 145

Zostało już niewiele czasu do świąt. Zatem czas na zakwas z buraków. Zakwas na wigilijny barszcz, ale nie tylko. Zróbcie go więcej, bo picie zakwasu jest bardzo korzystne dla zdrowia. To naturalny probiotyk, ale także bogactwo antyoksydantów.  Mój zakwas już fermentuje. Jeszcze kilka dni i będzie gotowy.  Ten przepis pochodzi  z warsztatów kulinarnych z Martą Dymek

AZgotuj!
Pierogi z kapustą i grzybami 147

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania