godziny , następnie gotuję ok 1/2 godziny. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę . ugotowane grzyby kroję drobno ( wywar z grzybów nie wyrzucam ,ponieważ wykorzystam go do barszczu wigilijnego )i wrzucam do cebuli cały czas mieszam . Zmniejszam ogień do minimum i dodaje 1/2 szklanki soku z ananasa,lekko mieszam . Po ok 10-15 minutach ,dodaje pokrojone w drobna kostkę śliwki
Eli GotowanieWigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra . Składniki i przepis na tatara z łososia nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU . Ptysie Składniki 1 szklanka
Eli GotowanieKiedy byłam małą dziewczynką lubiłam usiąść w ciemną, śnieżną grudniową noc z książką przy oknie i czytać tylko w świetle świecy. Wybierałam wtedy iście świąteczny repertuar i czytałam Opowieść wigilijną, Baśnie Andersena, Boże Narodzenie w Bullerbyn, Zimę Muminków czy Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab
Przepysznik - BLW i nie tylkoBarszcz czerwony z grzybowymi uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka
Smaczne PotrawyŚwięta już tuż tuż, więc dla tych, którzy mają w planach przygotować jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 30 dkg grzybów leśnych suszonych (podgrzybki, kozaki) 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Grzyby zalewamy
Kuchnia w czekoladzietradycji stało się zadość na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie. Składniki: Na ok 80 sztuk: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
Kuchnia w czekoladzieZeszło przy tym troszkę, ale największa robota jest odwalona. Teraz pójdzie z górki:) W sumie wyszło 425 sztuk, przy czym same uszka miniaturki stanowiły 350. Prócz kolacji wigilijnej, zostanie na kilka obiadów
Kuchnia w czekoladziePrzygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka
Kuchnia w czekoladzieSmak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie – po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz wigilijny , jaki jadłam właśnie z pieczonych buraków a dzisiaj polecam koniecznie spróbować „ Zupę-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym „. Użyte składniki do tego dania mogą niektórych zdziwić, ale uwierzcie
Moja Delicjabardzo często. Przytyli przez to wszyscy, więc teraz piekę go rzadziej. Smakuje mi teraz jeszcze bardziej ;) Warto spróbować zrobić go przy okazji Świąt Bożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto
Życie zamknięte w smakudużo wcześniej - maksymalnie są to dwa dni przed uroczystą kolacją. Wiąże się też to z ogromem pracy, więc nie mogłam znaleźć tej chwili na odwiedzenie bloga. Potrawy z mojego wigilijnego stołu dodawać będę stopniowo, tak żebyście w przyszłym roku mogli już bez wysiłku je tutaj odszukać :) Bożonarodzeniowych życzeń nie mogę już Wam złożyć, ale składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne! :) BIGOS Składniki
Życie zamknięte w smakuustach posmak, którego autentycznie nie jestem w stanie znieść. Ale nie znaczy to, że nie lubię kompotów w ogóle. O, taki jak ten, proszę bardzo. Sprawdzi się również na wigilijnym stole :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakuwyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Piec ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Przepisy Czytelników "Potrawy wigilijne i świąteczne
Kto ugości moich gości?Próba udana. Do tradycyjnego kompotu na wigilijny wieczór dodałam orientalne przyprawy. Wypijam już 3 szklankę. Jest coraz lepszy, bo owoce wciąż uwalniają smaki. Te święta moje tradycyjne potrawy będą podrasowane, troszkę pozmieniam. Hm... do finałowego kompotu dodam pewnie skórkę z cytryny i pomarańczy. Opakowanie suszonych owoców z jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi
AZgotuj!Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty
Pan i Pani Smith w kuchni