wigilijne - 3472 przepisów (strona:151/232)

"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 199

boczniaków wyszły tak niesamowicie, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem już dzisiejszym poście! Mam nadzieję, że przepis przekona i Was oraz, że również zagoszczą na Waszym wigilijnym stole - są tego warte! Jestem pewna, że zjedzą je osoby, które uwielbiają śledzie oraz te, które nigdy by ich nie tknęły. Wychodzi ich cała miska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki

Be Fit Be Strong
Kapusta z grzybami po lasowiacku 157

się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej aromatu, a wywar powstały przy ich gotowaniu podkreśla nie tylko grzybowy smak potrawy, ale też nadaje kapuście specyficzną barwę. Na wigilijnym stole kapusta z grzybami jest po prostu obowiązkowa. I koniecznie, podobnie jak kapusta z grochem, musi być pikantna, więc nie żałuję pieprzu ;) Jeśli chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki

Trzeci talerz
Śledzie po skandynawsku 181

wyglądają wybornie! Zapewnia to bogata kompozycja przypraw użytych do ich marynaty.  Polecam zatem szczególnie ten przepis. Nie powstydzicie się ich częstując nimi swoją rodzinę i przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole.  A ja będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu o kolejną, myślę bardzo ciekawą, pozycję. :) Składniki: 8 matiasów solonych 2 szalotki kilka gałązek

Garniec Magalie
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 185

świąt. Nie sądzę, aby bardzo ascetyczne przepisy autorki skusiły mięsożerną część społeczeństwa i zmusiły ją do zmiany nawyków żywieniowych, niemniej warto spróbować urozmaicić nimi swój standardowy posiłek, czy też – wigilijny stół. Ja w tym roku spróbuję zastąpić typową kapustę, jednym z podobnych przepisów Pawlikowskiej, a kilka innych pomysłów wykorzystam w nieświątecznym okresie roku. Ponieważ staram się też ograniczać cukier, gdzie

Życie zamknięte w smaku
Najprostsza pasta rybna od świekry 156

dało wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba jest słona!) i pieprzę. Próbuję i doprawiam do smaku :) To idealna pasta na śniadanie, ale świetnie sprawdza się również na (np. Wigilijną) przystawkę. Smacznego

Bazując na smaku
Pierogi z makiem i bakaliami 159

musi znaleźć się na wigilijnym stole. Symbolizuje płodność, pomyślność i bogactwo. Oprócz znaczeń symbolicznych mak posiada również właściwości zdrowotne. W 100 g maku znajduje się aż 1266 mg wapnia, co pokrywa ponad 140% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Mak zawiera też dużo żelaza, cynku, miedzi, manganu i fosforu. Z niebieskich ziaren maku lekarskiego wytłacza się olej, który wspomaga pracę wątroby

ladykitchen
Barmbrack cake 156

Irlandii na Halloween. Ciasto to piekłam po raz pierwszy właśnie z okazji tego święta w zeszłym roku - zasmakowało do tego stopnia córkom, że już niebawem gościło na naszym stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks. W tym roku również wracam do tego przepisu :) Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej, 100 g brązowego cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 2 łyżeczki

Nie tylko w kuchni
Smazony szczupak 121

znajomych szczupaka przygotowałam prosto, usmażyłam na maśle. Wyszedł pyszny i chyba najlepszy z wszystkich ryb. Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione dosłownie na 5 minut przed podaniem na wigilijny stół. Mam nadzieję, że mimo to zachęcę was do sięgnięcia po tę cudowną, polską rybę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomidorowa zupa rybna 179

Barszczyk, grzybowa a może zupa rybna? Co gotujecie na Wigilijną kolację?:) Ja ze swojej strony proponuję pyszną alternatywę w postaci rybnej pomidorowej. Zupa za sprawą dodanych pomidorów ma delikatny rybny smak. Ja do swojej użyłam szczupaka, bo mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja

Czerwona Porzeczka
Karp w galarecie 172

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa

Smaki Ewy
Zupa z suszonych borowików 197

Zupa z suszonych borowików – niezwykle aromatyczna i treściwa. Idealnie nadaje się na wigilijny stół, ponieważ jest wyjątkowo dobra. Nigdy nie przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza

Poezja smaku
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 166

Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się z nim zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję, że pierwszy raz w życiu robiłam wigilijny barszcz z buraków (na razie na próbę, żeby nie było wpadki na mojej pierwszej Wigilii). Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie przepis z Kwestii Smaku - mam zaufanie do pani

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z kapustą i grzybami 330

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa

Pyry na Gaz
Śledzie w śmietanowym sosie curry, z dodatkiem rodzynek 339

szczypiorkiem. Wielbicielom śledzi polecam też inne, równie smaczne: śledzie w słodkim sosie pomidorowym z pomarańczową papryką śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami śledzie marynowane w oleju z chili i cytryną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Frittata z łososiem i szpinakiem 173

Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym.  Składniki 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych 50 ml mleka 2 szalotki 1 ząbek czosnku

My Chcemy Jeść