moja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki
Tradycyjna kuchnia KasiWigilijnym i świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi. To taka nasza narodowa przekąska. Odmian przygotowania śledzi, czy sałatek śledziowych jest mnóstwo. W dzisiejszym poście proponuję kilka, które zamieszczałam na moim blogu
W kuchennym oknie EwyŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i nim się obejrzymy, będziemy siadać do wigilijnego stołu. W domu pojawiły się już bożonarodzeniowe dekoracje, prezenty kupione, co tu robić z resztą grudnia? To dobry moment aby na spokojnie zaplanować świąteczne menu. Każdy z pewnością ma swoje ulubione smakołyki, na które czeka cały rok. Jeśli jeszcze zastanawiacie się co przygotować na świąteczny deser
Smakowity Blog Kulinarnyroku w moim rejonie nie było grzybów i nie robiłam do słoiczków-ale znalazłam alternatywę-zrobiłam właśnie pieczareczki do słoiczków-będą idealne na stół wigilijny i nie tylko-bardzo lubię jeść je same,tylko skropione odrobiną maggi,no i wykorzystam je do sosiku tatarskiego, polecam bardzo szybko się je robi i są naprawdę pycha!!! SKŁADNIKI: 1 kg malutkich pieczarek Zalewa
Swojskie jedzonkomożecie użyć innej ryby, ważne aby były to filety. Przygotowałam ciasto serowe. Ryba w takim cieście fajnie smakuje i jest soczysta. Można ją przyrządzić na obiad jak i wigilijną kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnistole Wigilijnym nie może zabraknąć karpia w galarecie, w tym roku moja propozycja to karp w galarecie z bazylią. Smakuje inaczej niż tradycyjny karp ale jest pyszny i równie zjawiskowy. Taka propozycja, z pewnością przypadnie gościom do gustu. Składniki: ok 1 l bulionu rybnego ok 1 kg filetów z karpia 1 puszka groszu 4 ugotowane marchewki
Niezły Młynekpieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar
karmelowyDużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc warto pomyśleć, co chcemy podać do jedzenia w czasie wieczerzy wigilijnej. W mojej rodzinie tego dnia pościmy, w związku z czym wcześniej przygotowujemy rożne "sałatki" ze śledziem. Przyznaję, że latem suszę pomidory m. in. specjalnie dla tej przystawki. Polecam wykonać ją przynajmniej dzień przed podaniem, aby całość dobrze się przegryzła. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziepostaci. Słodki akcent jabłka, ostra cebulka i lekko kwaśne ogórki to smaki, które świetnie komponują się z tą marynowaną rybą. Myślę, że i u Was pojawi się śledź na wigilijnym stole, u mnie na pewno w kilku postaciach. Składniki (na 3-4 porcje): 250 gram śledzi Matias w zalewie octowej 100 gram śmietany 12% 1 jabłko 3 ogórki kiszone
Mango Papajawiększości domów na kolacji wigilijnej gości karp. Ja bardzo lubię karpia, ale tylko i wyłącznie ja. Moja rodzinka jest zwolennikiem innych ryb. Jednak co roku pojawia się on na moim stole i o dziwo znika z tego stołu :) bardzo szybko. Ale przecież nikt nie lubi hi hi :) Zawsze przygotowuję karpia tradycyjnie tak jak się robiło u mnie w domu
O kuchni z uczuciemdajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka
Apetyczna babeczkakażdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Składniki: - 1,5 do 2 kg buraków - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów
Apetyczna babeczkakapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować niekorzystne działanie wzdymające. Bigos Ten wigilijny, postny, powinien składać się z samej kapusty kiszonej oraz składników smakowych - bez tłustej kiełbasy i mięsa. Przygotowany w ten sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce czy zdrowiu. Kiszonki to naturalny probiotyk
Powiedz dietom nieWitam serdecznie Przepis na ukiszenie barszczu z buraków czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz można użyć do przygotowaniu barszczu wigilijnego lub pić go samego dla zdrowia . Oba barszcze są bardzo smaczne chociaż ja osobiście wolę przepis pierwszy z warzywami . Do ukiszenia pierwszego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych małą marchew
Uwaga Babcia GotujeBlueberry Corner by "jagodzianka" Uszka – to malutkie pierożki wypełnione farszem. Na wigilijnym stole barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja. Moje pierożki przygotowuję z … Przeczytaj cały artykuł Post Uszka z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner