wigilijne potrawy - 1039 przepisów (strona:37/70)

Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 174

Chyba jedna ze starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy

Buniabaje w kuchni
Kapusta z grzybami 109

potrawy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Kapusta z grzybami bez niej nie wyobrażamy sobie kolacji Wigilijnej. 600/700 gramów kapusty kiszonej 20/30 gramów suszonych grzybów 1 mała cebula kminek do smaku łyżka masła sól pieprz Grzyby do kapusty namoczyć dzień wcześniej następnie ugotować do miękkości odcedzić i pokroić. Kapustę w razie potrzeby przepłukać następnie ugotować w niewielkiej ilości wody. Cebulę

Andzia Pichci
Pierogi z kurkami 147

Może warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :)  Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju

Kulinarne przemyslenia
Fińskie wigilijne smakołyki 173

Przepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
USZKA Z GRZYBAMI 131

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM  Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami

Moja Książka Kucharska
Karp w galarecie 139

Opis: Przepisów na wigilijną rybę jest bardzo dużo. Jednak jeżeli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na wigilijnym stole to musi to być koniecznie karp w galarecie. To jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 133

kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować  19  grudnia 2015 r.  (sobota) o godz

Codziennik Kuchenny
Sałatka śledziowa z ananasem podana w korzennym jabłku 102

Śledź to nieodłączny atrybut wigilijnego stołu. Odkąd sięgam pamięcią w naszym domu był zawsze. Nie były to jakieś wyszukane potrawy, ale mnie jako dziecku bardzo smakowały. Zostało mi to dzisiaj. Śledzie uwielbiam w każdej postaci i jadam nie tylko w Wigilię. Jednak w ten wyjątkowy wieczór zawsze staram się zaskoczyć moich bliskich jakimś nowym pomysłem, nietypowym połączeniem składników

Wiem co jem
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 111

lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku Odrowążu to perełki naszej kultury, w tym również kulinarnej. Czy jest inna potrawa, która ma swojego(...)też wskrzesić krowę i konia. I do tego potrafił lepić pierogi. Pierogi wigilijne in chinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Sposobów przecież jest dużo. My dzisiaj proponujemy jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 114

lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku Odrowążu to perełki naszej kultury, w tym również kulinarnej. Czy jest inna potrawa, która ma swojego(...)też wskrzesić krowę i konia. I do tego potrafił lepić pierogi. Pierogi wigilijne in chinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Sposobów przecież jest dużo. My dzisiaj proponujemy jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą 185

lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku Odrowążu to perełki naszej kultury, w tym również kulinarnej. Czy jest inna potrawa, która(...)też wskrzesić krowę i konia. I do tego potrafił lepić pierogi. Pierogi wigilijne in chinese style Nie wiemy jaką technikę stosował, czy po prostu zlepiał brzegi, czy robił falbankę, zwijał w warkoczyk. Sposobów przecież jest dużo. My dzisiaj proponujemy jeszcze jeden, podpatrzony u Chińczyków. Choć pieróg, to potrawa na wskroś nasza, polska, dość dobrze znana na świecie, to jednak chińskie

Niedzielny kucharz
Wigilijna kapusta z grzybami 106

    Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do

Kulinarne S.O.S.
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 486

Kiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne dla danych rejonów dania. W moim domu paszteciki nie były podawane jako jedna z dwunastu potraw, jednak w tym roku skusiłam się i przygotowałam je właśnie z myślą o świątecznym menu... Przyznam(...)mój debiut i nieskromnie rzeknę, że wyszły idealne. Koniecznie skuście się do ich przygotowania i podania z gorącym barszczem...  Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym. 152

kapusty i grochu roznosi się w ten ważny dzień, bardziej niż zapach wypieków czy innych potraw świątecznych. Nie może go zabraknąć.  Z utęsknieniem odliczam już dni, nie mogąc się doczekać rodzinnej atmosfery, dzieci wypatrujących Świętego, zapachów pełnych radości... Też tak macie?  Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym. Składniki: 1 główka świeżej kapusty białej

Poezja Smaków - blog kulinarny