macie taką świąteczną potrawę, bez której nie mogli byście się obejść ? Dla mnie to jest barszcz i uszka. Dzisiaj zapoznam Was z wersją barszczu kiszonego. Można go spożywać prosto z lodówki, ale również może stanowić zakwas do tradycyjnego wigilijnego barszczu, takiego z buraczanymi wiórkami. Jest świetny jako dodatek do krokietów i równie dobrze czują się w nim uszka. Ukiszony barszcz
Kuchnia w opałachduzo wczesniej i dzis ta jedna sprawa juz mnie nie stresuje. Wigilijne menu w powijakach. Sa takie dania, bez ktorych w mojej rodzinie nie ma Wigilii, nie ma Swiat i one maja swoje stale miejsce, ale co jeszcze przygotrowac? Moze cos nowego? A moze dobrze znane potrawy w nowej odslonie? Robiac zakupy wpadly mi w oko sliczne male buraki
Przysmaki Karolkitego, że w wielu domach to danie jest podawane na wigilijny stół. U mnie pojawia się głównie w Wielkim Poście na obiad (w wersji na ciepło), a gdy zostanie, zjadamy następnego dnia na śniadanie na zimno. W dzieciństwie byłam przekonana, że jedząc rybę po grecku, jem potrawę kuchni śródziemnomorskiej. Jakież było moje zdziwienie, gdy w pewnym programie telewizji publicznej Grek(...)znają! Bo to podobno typowo polskie danie. Po latach nazwa mnie dziwi - dlaczego nie jest to ryba po włosku, skoro z Italii Bona przywiozła nam warzywa typowe dla tej potrawy? Składniki (na 3-4 porcje): 300 g fileta z dorsza (wzięłam ze skórą) 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok. 1/5) 20 cm pora (zielona część) 3 liście
Weekendy w domu i ogrodziezupełnie inna nieznana nam strona magicznych świąt? Myślę ,że przepis na udane święta powstaje samoistnie, nie można go stworzyć i zaplanować, zapisać krok, po kroku. Pełna lodówka i dwanaście potraw nie zapewni nam atmosfery świąt. Myślę ,że tych kilka propozycji, zaczerpniętych z "Przyjaciółki" pozwoli nam odnaleźć przepis na udane świata: Najlepiej załóż, że nie wszystko będzie dopięte(...)potrzebujesz nikomu imponować. Jesteś wspaniałą, wartościową osobą bez względu na to, czy na wigilijnym stole stanie dwanaście, czy tylko osiem dań. To jasne, że nie ma świąt bez choinki, karpia i prezentów. Jednak wszystkie te wspaniałości stracą sens, jeśli potem będziesz podpierać się nosem o wigilijny obrus. Ustal priorytety. Na swojej liście zajęć zostaw tylko to, co naprawdę trzeba zrobić
W kuchennym oknie Ewykogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza te stare. Mogę za to powiedzieć kto jest(...)Wielkanoc i dlaczego? 3. Twoim popisowym daniem Wigilijnym jest...? 4. Z czego najbardziej jesteś Dumna/ny w swojej przygodzie z blogowaniem? 5. Czy masz czasem chwile zwątpienia i dochodzisz do wniosku, że Twoja wlożona praca w prowadzenie bloga nie daje Ci oczekiwanej satysfakcji? 6. Czy znajimi z realu korzystają z Twoich przepisów? 7. Potrawa z dzieciństwa, którą lubisz i przygotowujesz
Gosia gotujedomów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu
Pełny talerzoleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane boczniaki w ostateczności za śledzia mogły robić ;) Jak dla mnie furorę w tym daniu robiła zalewa olejowa, przyprawiona(...)połączenia składników oraz napowietrzenia zalewy. W naczyniu, w którym będziemy serwować potrawę, ułożyć boczniaki, na to cebulę i całość zalać zalewą. Odstawić na co najmniej godzinę pod przykryciem do lodówki, aby składniki mogły "się przegryźć". Inny przepis dostępny na blogu, którego inspiracją były wegańskie warsztaty kulinarne to: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną
Grunt to przepis!Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi
Moja Książka KucharskaPrzy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie dania. Zapraszam Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami PRZEPIS TUTAJ Śledzie po tatarsku PRZEPIS TUTAJ Śledzie z orzechami i suszonymi pomidorami PRZEPIS TUTAJ Śledzie po włosku PRZEPIS TUTAJ Wigilijne śledzie PRZEPIS TUTAJ Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej
Blog z ApetytemBoże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki(...)bakaliami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce (można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :) Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się do wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać
Ratunku obiadŚwiąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje
Smakowite DaniaDzisiaj klasyczna propozycja na wigilijny stół, a mianowicie pyszny miękki, wilgotny makowiec z domową masa makową. Zdecydowanie polecam mak przyrządzać samemu, zamiast kupnych puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru). Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Składniki: Ciasto: Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania
Kolizje Smakówzbliża się wielkimi krokami. Jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na mleko krowie to nie obawiajcie się. Większość świątecznych potraw można zrobić bez mleka. Wszystkie podane przeze mnie potrawy mogą bez problemu jeść mamy karmiące piersią. Nawet zupę grzybową i kapustę z grzybami. Dla dzieci do 12. roku życia pozostaje alternatywa, czyli kapusta z pieczarkami. Na moim blogu(...)przed Wigilią – tyle czasu potrzebuje zakwas, by nabrać odpowiedniego smaku. Jeśli wolicie delikatniejszy w smaku barszcz, lub chcecie podać barszcz także niemowlakowi wybierzcie mój drugi przepis na barszcz wigilijny . Nie ma w nim zakwasu. Dodatkowo w trakcie gotowania można w bardzo prosty sposób przygotować barszczyk dla nawet 6-miesięcznego dziecka. W przepisie tym znajdziecie też instrukcję, jak przygotować wigilijne
Dieta bez mlekaBardzo delikatna przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wyglada 😊 Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Po obfitych daniach wigilijnych, drugiego dnia, będzie
Kulinarne przemyslenia