jest niemal we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej. I chodź różne są zwyczaje, tradycyjne obrzędy i serwowane potrawy, miliony ludzi na całym świecie jedną miłość i duch Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas święta to skrzypiący pod nogami śnieg, pachnąca lasem choinka, wigilijny karp, gdzie do świątecznego
Kulinarne pyszności Molkipołudnie, tuż po ubraniu choinki, kazano nam iść do kąpieli i spać aż do wieczerzy wigilijnej (dzięki temu wytrzymywałyśmy do pasterki). Mama budziła nas, a przy choince czekał już odświętnie nakryty stół, czekał aż po modlitwie usiądziemy wspólnie do 12 potraw przygotowanych na ten specjalny dzień. Potem nadszedł czas młodzieńczej kontestacji wszystkiego. Zwyczaje były nudne, pomaganie nużące
I tu będę miała takie temnie pojawiał się bardzo rzadko, zwykle serwowaliśmy makiełki. Niemniej odkąd sama angażuję się w przygotowania wigilijne, zdarzało mi się przygotować kutię. W wersji z amarantusem smakuje obłędnie. Gorąco polecam spróbować! Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur (duży półmisek) 200 g potrawy: Energia – 325 kcal, Białko – 9,7g, Tłuszcz – 18g,Węglowodany – 40g, IG – 46 2 szklanki ziaren amarantusa/kaszy bulgur
Przepysznik - BLW i nie tylkoJedna z najprostszych potraw świątecznych to krokiety z kapustą. Przygotowywane w ciągu roku nie smakują tak samo, wydają się jakieś takie mdłe, jałowe. Też tak macie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe
Codzienna kuchnia niecodziennacałkiem otwartego obżarstwa już za nami. Moja Wigilia była dość tradycyjne, no, może w przypadku dwóch potraw powiało współczesną kuchnią, ale jakże smakowita. I teraz pozostaje mi znów czekać cały rok na tych kilka cudownych i smakowitych dni. Moja lista dań wigilijnych: /w miarę możliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami ( przepis
Pasja SmakuPomysł na zapiekankę powstał spontanicznie - w planie były rybne kotlety jako jedno z dwudziestu dań na wigilijnym stole, ale że zegar w ten szczególny dzień zdawał się odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJaki karp króluje na Waszych stołach podczas Wigilijnej kolacji? U nas od 4 lat stawiamy na karpia w winie z dodatkiem rodzynek. SKŁADNIKI: - 800
Związek na patelniZupa borowikowa to królowa wszelkich zup grzybowych. Gościła w tym roku na moim wigilijnym stole. Grzybów w tym roku za dużo nie uzbierałam ale piaskowce modrzaki
Moje Małe CzarowanieDzisiaj przedstawię przepis typowo włoskiego warzywa, który wchodzi w skład menu włoskiej kolacji wigilijnej - cenone di Vigilia di Natale . Oczywiście bez tej smakowitej białej kiełbasy
zielonacukinkaGroch z olejem rzepakowym to jedno z dań, które musi znaleźć się na wigilijnym stole w moim domu rodzinnym (okolice Zamościa). Obowiązkowo z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - ma bardzo ciekawy, orzechowy smak i jest podstawowym dodatkiem wielu potraw. Wersję ilustrowaną tego przepisu znajdziecie tutaj . 2 szklanki żółtego grochu łupanego sól pieprz majeranek 1 cebula olej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCzas na kolejną pozycję z naszego wigilijnego menu o niskim IG ( KLIK ), dziś bakłażan po grecku, czyli kolejna wariacja na temat. Zapraszamy! Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka
Przepysznik - BLW i nie tylkomagazyn ), jadalne prezenty, rozgrzewające napoje ( *tylko dla dorosłych ), przepiękne torty w świątecznej odsłonie, bezglutenowe przepisy wigilijne i mnóstwo innych pyszności. W numerze także ciekawe wywiady i reportaże. Jest też specjalny temat, poświęcony winom - tu dowiecie się jak dobrać idealne wino do potraw. Oczywiście nie zabrakło też świątecznego diy. Magazyn dostępny pod adresem: http://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat_zima_c3e4a66316049f/17?e=17837286/31813202 *** Nasza lubelska grupa będzie
kolorowotorcikowosię ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Bardzo chciałam przyrządzić mimo, że nie jest to potrawa wyszukana. W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce - chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity! Taka zupa nadaje się na świąteczny (także wigilijny) stół lub piątkowy - postny - obiad. Moje małe sukcesy - zupa została wyróżniona w "Co na obiad ?" serwisu Gotujmy.pl
Kolorowy PrzepisownikProste i szybkie danie podawane zarówno na wigilijnym stole jak i w okresie poświątecznym. To połączenie smakowe może wydawać się zbyt syte, ale w niewielkiej ilości wspaniale sprawdzi się jako dodatek do innych potraw
Milion Smakówniedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnikWierzcie lub nie, ale w tym roku po raz pierwszy sama robiłam i jadłam uszka wigilijne. Ponoć swego czasu robił je mój tato, ale musiało być to bardzo dawno, bo już tego nie pamiętam :D Wstyd się przyznać, ale zazwyczaj kupowaliśmy gotowe w sklepie. Ja wmawiałam sobie że ich nie lubię (bo za wszelkiego rodzaju kluskami/pierogami nigdy nie przepadałam(...)nasza Wigilia była całkowicie domowa i wszystkie potrawy wyszły z naszej kuchni, a żadna ze sklepu :) I w ten oto sposób zmotywowałam się do ulepienia uszek. Jest to praco i czasochłonne zajęcie, ale w 100% warte tej pracy i czasu, bo domowy barszczyk z domowymi uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej! Mi tak posmakował, że następnego dnia zjadłam go również
chili & sugarświątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w piekarniach. Dla mnie była to kolejna okazja, by pobawić się kształtem pieczywa i przygotować coś na wigilijny stół, więc jeden z bochenków uformowałam ponownie w rybę, ale tym razem uformowaną nie w szczupaka
Weekendy w domu i ogrodziePyszna, wigilijna kapusta z grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami , a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową. Ja robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość grochu zależy od upodobań
Stare GaryNie wiem czy próbowaliście takiego dania. U mnie na Wigilii jest ono tradycyjnie. Najpiękniejsze prawdziwki suszy się właśnie do przyrządzenia tej potrawy. Jakże dziecinnie prostej
Z Majeczką w kuchni