wigilijne potrawy - 1039 przepisów (strona:47/70)

Moja ryba po grecku 2918

której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, ale to zapewne wiecie ;)  Wiadome również jest to, że każdy z Was ma swój przepis na rybę po grecku, ja również i tym przepisem chciałabym podzielić się z Wami- może ktoś tym razem skusi się na 'moją' rybkę? :) Prosta, jednakże pyszna kombinacja smaków tej potrawy sprawia, że  moim stole serwowana

Kraina Miodem Płynąca
Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze 1049

wrzucam grzybki do szybkowaru, zalewam zimną wodą i gotuję kwadrans. Po tym czasie są idealnie miękkie, wywar jest doskonały, a ja wolna od stresu, że nie przygotuję jakiejś potrawy, bo zapomniałam namoczyć grzyby dzień wcześniej :-).  Wywar z grzybów doprawiam lub nie,  w zależności od przeznaczenia.  Możecie go wzbogacić smakiem różnorakich ziół(...)świeżych lub suszonych), czy też innymi, dowolnymi przyprawami.  Najczęściej wykorzystuję taki wywar do: zrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek Wywaru grzybowego nigdy nie wylewam - jeśli nie jest mi potrzebny w danej chwili, zamrażam na inną okazję. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka

Szybko Szybkowar
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 243

kupujemy kilkanaście procent zbędnych artykułów. 3. Przechowywanie produktów Przechowuj produkty oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemniczkach. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość. 4. Zamroź małe porcje Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można(...)wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy wędliny Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy potraw uprzednio zamrożonych

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas z buraków… 1011

Ponieważ jestem wielką fanką ułatwiania sobie życia, przed każdą niemal okazją typu impreza rodzinna czy święta robię plan i staram się znaleźć jak najwięcej potraw

brunetkawkuchni
"Kuchnia Polska Według Karola Okrasy” - konkurs 95

swoimi wspomnieniami świąt. Wspomnieniami dań wigilijnych i świątecznych. Tych, które najbardziej kojarzą się nam ze świętami. Może sami ich już nie przygotowujemy, ale w pamięci pozostały. Mile widziane będą przepisy i zdjęcia. Każdy będzie miał szansę zdobyć książkę, w jednej z dwóch kategorii, jedna na blogu i jedna na fb: - najciekawsze wspomnienie potrawy, mile widziane przepisy i zdjęcia, przesłane

królestwo garów
Śledzie po japońsku + film 335

Śledzie po japońsku to pyszna kompozycja smaków składająca się z jajka, śledzia i korniszonów z dodatkiem zielonego groszku, cebuli oraz jabłka, połączonych z majonezem i śmietaną

Smakowite Dania
Barszcz czerwony czysty 113

  Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i

Kulinarny S.O.S.
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 190

Pierwszą tegoroczną wigilię mam już za sobą. Z końcem listopada uczestniczyłam w bardzo smacznych warsztatach z marką Galeo . Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo, bez przypraw nie ma smaku...a już na pewno nie ma tyle smaku co z przyprawami. Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw(...)Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś plan, zarys tego, co może pojawić się  na wigilijnym i świątecznym stole. Te warsztaty były nie tylko inspiracją kulinarną, ale też inspiracją twórczą. Czy pomyśleliście kiedyś, żeby na choince powiesić bombki pachnące przyprawami ? Ja nie wpadłam na ten pomysł

kolorowotorcikowo
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 143

nowoczesne... W przygotowaniu potraw pomogą produkty Octim, które od lat zaostrzają apetyt konsumentów. Gdy odwiedza nas liczna rodzina i przyjaciele, nie ma czasu na kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijny groch z kapustą 216

potrawie się łączą, bo słodkawy wręcz mdły smak grochu teoretycznie nie pasuje do zdecydowanej kwaśności kiszonej kapusty. Jak zwał tak zwał, ale to pomieszanie smaków jest wyśmienite. Wychowałam się na Podkarpaciu i to danie to również moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała je na każdą kolację wigilijną. Jako

To co kocham
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z suszonych grzybów 193

aromatyczny, znakomity na wigilijny stół, a do tego można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla dzieci raczej się nie nadaje, także radzę go pożreć, jak młodzież pójdzie już spać, a w czasie wspólnej kolacji serwować poprzednią propozycję, czyli pasztet z soczewicy . Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka) 30g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 15 kcal

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilijny żur z grzybami 121

Na Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe

Czerwień i błękit
Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa z suszonych borowików 113

wieczerzę wigilijną. Zabrakło mi suszonych kapeluszy borowików. Zostały mi tylko krojone. Pamiętam smak zupy grzybowej mojej mamy. Myślę, że go odtworzyłam. Cichaczem wyłapywałam je z zupy będąc dzieckiem. Mama zawsze ostrzegała, dzieci nie jedzą grzybów! Kto by tam słuchał😊 Teraz wiem, że świeże borowiki szlachetne można jeść na surowo, są przepyszne! Obojętnie   jaką potrawę przyrządzam z grzybów

Leśny Zakątek
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami 151

Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym smakiem. Robię pieczonego z pieczarkami, duszonego po usmażeniu w grzybowym sosie , smażonego w towarzystwie gotowanych kapeluszy grzybów suszonych no i takiego - gdzie pieczarki nadają karpiowi smaku i jednocześnie dekorują potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania