wigilijne potrawy - 1039 przepisów (strona:47/70)

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 186

nowoczesne... W przygotowaniu potraw pomogą produkty Octim, które od lat zaostrzają apetyt konsumentów. Gdy odwiedza nas liczna rodzina i przyjaciele, nie ma czasu na kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi

Kuchnia MagdaLeny
Wigilijny groch z kapustą 257

potrawie się łączą, bo słodkawy wręcz mdły smak grochu teoretycznie nie pasuje do zdecydowanej kwaśności kiszonej kapusty. Jak zwał tak zwał, ale to pomieszanie smaków jest wyśmienite. Wychowałam się na Podkarpaciu i to danie to również moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała je na każdą kolację wigilijną. Jako

To co kocham
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z suszonych grzybów 230

aromatyczny, znakomity na wigilijny stół, a do tego można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla dzieci raczej się nie nadaje, także radzę go pożreć, jak młodzież pójdzie już spać, a w czasie wspólnej kolacji serwować poprzednią propozycję, czyli pasztet z soczewicy . Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka) 30g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 15 kcal

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wigilijny żur z grzybami 197

Na Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe

Czerwień i błękit
Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa z suszonych borowików 149

wieczerzę wigilijną. Zabrakło mi suszonych kapeluszy borowików. Zostały mi tylko krojone. Pamiętam smak zupy grzybowej mojej mamy. Myślę, że go odtworzyłam. Cichaczem wyłapywałam je z zupy będąc dzieckiem. Mama zawsze ostrzegała, dzieci nie jedzą grzybów! Kto by tam słuchał😊 Teraz wiem, że świeże borowiki szlachetne można jeść na surowo, są przepyszne! Obojętnie   jaką potrawę przyrządzam z grzybów

Leśny Zakątek
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami 184

Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym smakiem. Robię pieczonego z pieczarkami, duszonego po usmażeniu w grzybowym sosie , smażonego w towarzystwie gotowanych kapeluszy grzybów suszonych no i takiego - gdzie pieczarki nadają karpiowi smaku i jednocześnie dekorują potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne 165

Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i

Moja Książka Kucharska
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 192

Potrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 229

Takie pierogi zawsze powinny być w naszych zamrażarkach, są super. Dzięki babuni mojej synowej już nie szukam innego przepisu na pierogi. Ten który dostałam od niej

Kuchnia Pokoleń
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z soczewicy z makiem 162

Dziś na wigilijnym stole o niskim IG gości coś naprawdę pysznego, czyli pasztet z soczewicy, bardzo prosty do przygotowania i znakomity w smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka) 30 g potrawy czyli

Przepysznik - BLW i nie tylko
Coraz bliżej Święta 156

pozostał już zaledwie miesiąc i jest to czas,  kiedy w naszej kuchni dużo się dzieje. Dużo więcej niż zazwyczaj. Wypróbowywanie nowych przepisów na tradycyjne i nieco mnie tradycyjne potrawy, przygotowanie staropolskiego piernika, a zawodowo wywiady z szefami kuchni - to wszystko powoduje, że magia świąt dopada mnie już w listopadzie, objawiając się.... większą liczbą obowiązków :) To także okres kiedy(...)świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty i ogrom możliwości tego

Cztery Fajery
Coraz bliżej Święta 262

pozostał już zaledwie miesiąc i jest to czas,  kiedy w naszej kuchni dużo się dzieje. Dużo więcej niż zazwyczaj. Wypróbowywanie nowych przepisów na tradycyjne i nieco mnie tradycyjne potrawy, przygotowanie staropolskiego piernika, a zawodowo wywiady z szefami kuchni - to wszystko powoduje, że magia świąt dopada mnie już w listopadzie, objawiając się.... większą liczbą obowiązków :) To także okres kiedy(...)świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty i ogrom możliwości tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wieniec bożonarodzeniowy do schrupania, czyli sałatka ze szpinakiem, rukolą, łososiem w sosie z granatu 211

wigilijny lub świąteczny stół wprowadzić trochę kolorów i ponadprzeciętnie zdrowych produktów w postaci dietetycznej sałatki? A gdyby podać ją w taki sposób, że na sam widok, każdy ma na nią niesamowitą ochotę? Jeśli szukacie pomysłu na świąteczną sałatkę, przy której się nie napracujecie i która z pewnością nie będzie kolejną banalną czy też ciężką świąteczną potrawą, to proponuję wypróbować

Eat me! Fit me!
Paszteciki z farszem z pieczarek i sera 136

Dostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni

Kuchnia Pokoleń