sałatka gości na naszym wigilijnym stole, niejednokrotnie była to jedyna potrawa jaką miał ochotę zjeść najmłodszy uczestnik Wigilii w rodzinie, bowiem smakowała mu niezmiernie. Warstwami układana, dzięki czemu pięknie się prezentuje na stole. Smakuje wyśmienicie, dlatego polecam ją i Wam kochani. W wersji dietetycznej polecam zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego (2 łyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu), natomiast
Mango PapajaTradycyjny barszcz czerwony na Wigilię, ale nie tylko. Idealnie nadaje się również do krokietów, bądź pasztecików. Polecam! Składniki: 4 duże buraki 3 l wody kostka rosołowa
Za drzwiami kuchniSezon grzybobrania rozpoczęty. Tegoroczne suszone prawdziwki i podgrzybki. Wobec tego czas na PRZETWORY I POTRAWY Z UDZIAŁEM GRZYBÓW. Na moim wigilijnym stole goszczą u mnie od jakiegoś czasu PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI. SKŁADNIKI: 1 kapusta(włoska/biała) 15 dag suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek
Kuchnia Beatyjednego świątecznego zdjęcia z dzieciństwa. Chętnie od takich bym zaczęła moją małą wigilijną opowieść. Bo pewnie jak niejednemu z Was, przy wigilijnym stole zmieniały się nie tylko potrawy, ale przede wszystkim ludzie... Myślałam ostatnio ile Wigilii jestem w stanie odtworzyć w pamięci. I zaskoczyłam samą siebie, bo nie pamiętam własnych urodzin, imprez, sylwestrów, świąt wielkanocnych, ale Wigilie mam poukładane
bistro mamaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w oleju z cebulą Przepis na tradycyjne, świąteczne śledzie w oleju z cebulą, tak proste a jakie smaczne, to potrawa której oczywiście nie może zabraknąć na Wigilijnym stole, i spokojnie może być serwowana również na innych imprezach czy przyjęciach. Śledzie w oleju z cebulą Składniki: 6 solonych filetów śledziowych 2 cytryny 4 cebule Olej rzepakowy
Księga-Smakugwiazdki, a przede wszystkim żelaznego zestawu potraw. Według mnie to właśnie celebrowane przez lata te same świąteczne zwyczaje tworzą magię Gwiazdki . Każdy kraj, region czy rodzina ma swoje własne świąteczne obrzędy. Dziś chciałam Was zaprosić do Prowansji, regionu którego tradycje po prostu mnie zauroczyły. Misterne nakrycie stołu, przepełniona symboliką skromna kolacja wigilijna, której przyklasnąłby każdy dietetyk(...)wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi obrusami (na pamiątkę Trójcy Świętej), od największego do najmniejszego
Chilli Czosnek i Oliwaczas leci! Najwyższa pora myśleć o tym co podam na wigilijny i świąteczny stół. Wiele składników do potraw i prezentów można kupić już teraz żeby przed samymi świętami nie biegać gorączkowo po sklepach. Ja prezenty już mam, ale o tym cicho, bo się wyda! Teraz pora planować świąteczne menu . Powoli uzupełniam zapasu bakalii i innych rzeczy, które przydadzą(...)się podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Zastanawiam się też na takimi daniami żebym nie musiała całymi godzinami stać przy kuchni. Na deser podczas wieczoru wigilijnego albo w czasie świąt podam na pewno zupę migdałową. Wszyscy uwielbiamy migdały więc na pewno będzie mile widziana. Poza tym jest prosta i szybka do przygotowania. Szczególnie kiedy mam pod ręką blender kielichowy , w którym można
Smaczna Pyzawigilijnego stołu czeka nas sporo przygotowań. Lepienie uszek, pierogów z kapustą i grzybami, przygotowanie czerwonego barszczu, pieczenie ciast… I przygotowanie wielu innych potraw, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę nie mało i warto rozłożyć je sobie w czasie. Bo przyznajmy szczerze tylko nieliczni(...)domu nie byłaby w stanie cieszyć się pełnią świąt z oczywistej przyczyny – zmęczenia. Dlatego warto rozłożyć sobie przygotowania do Wigilii w czasie. Ja osobiście zawsze wcześniej przygotowuję niektóre potrawy i odpowiednio je przechowuję. Najpierw odpowiednio szybciej przygotowuje domowy zakwas na czerwony barszcz (przepis znajdziecie tutaj ), który później umieszczam w butelkach i przechowuję w chłodzie (u mnie w piwnicy
Słodkie okruszkiKolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór? Składniki: 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza 500 g marchewki 150 g pietruszki 50 g selera 1 cebula 1 por 3 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 1 liść(...)warzywa z wywarem i koncentrat, dokładnie wszystko wymieszaj i zagotuj; dopraw do smaku usmażoną rybę połóż na dnie naczynia żaroodpornego, a na niej połóż gorące warzywa najlepiej przygotować tę potrawę dzień, dwa przed jedzeniem aby wszystkie smaki dobrze przeszły Smacznego! zdjęcie z internetu
Oka w rosole czyli KaFka gotujewziąć udział w zabawie i zagłosować na jeden z wybranych przepisów. Dziś przedstawię pierwszą propozycję czyli śledzie w sosie jogurtowym, które goszczą na naszym stole wigilijnym już od wielu lat. Przepis na drugą potrawę podam w następnym poście.” Czytaj więcej
Wiem co jemszalotki, masła i wędzonego łososia. Tak będzie kojarzył mi się czas złamanej nogi. Dacie wiarę, że miałam jeść tylko sałatki? To jest druga z potraw, którą postaram się wpleść w nasze wigilijne menu. Ciekawe z jakim skutkiem i z jakim odbiorem. Aczkolwiek według mnie one są tak pyszne, że wprost nie można ich nie pokochać! Składniki
Mango PapajaRyba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół. Składniki : 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk 2 większe marchewki 1 średni korzeń pietruszki kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki) 2 średnie cebule szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 liście
Mechanik w kuchniMimo iż każdy region polski dorobił się własnego wigilijnego menu, to istnieje kilka składników i potraw, z których nie obejdzie się żadna wigilia. Artykuł WIGILIA – CZEGO NIE MOŻE NA NIEJ ZABRAKNĄĆ? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprzyprawach można też było sobie porysować :) Po radosnej twórczości artystycznej przyszedł czas na gotowanie pod czujnym okiem Macieja Wawryniuka. Przygotował on dla nas bardzo ciekawe wigilijne menu, jak tradycja nakazuje było 12 potraw, ale w nieco nowocześniejszych wersjach. Podzieliliśmy się na zespoły i przystąpiliśmy do pracy, ale to była istna przyjemność gotowanie w towarzystwie blogerskim, czułam się jakbym znała
Cynamonowe szczęścieNarodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podać z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI OK. 30 SZT.: Ciasto: mąka
Kuchnia Paulettes